Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: To Κογκρέσο και τα F-16 - Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 17:04
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 16:40

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα

mitsotakis-stoltenberg

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Σάνα Μάριν.

«Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκαναν υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη - Sanna Marin
Παράλληλα, συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης (28/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση των δυο ανδρών θα γίνει λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν αλλά και την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το σχόλιο της κυβέρνησης
Nωρίτερα σήμερα, το πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης μετά τη διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία έκανε ο Γιάννης Οικονόμου

«Oι ενέργειες αυτές δεν μένουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε σε διπλωματικό επίπεδο», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν και δεν είναι στο πνεύμα της τελευταίας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για τις συναντήσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Οι προκλήσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο. Ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Προφανώς και παντού θα τεθούν τα ζητήματα και η τουρκική προκλητικότητα θα λάβει τις απαντήσεις της», είπε ο κ. Οικονόμου.

Λίγο αργότερα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ..

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

tas1

tas2

 

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.