Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Πρεμιέρα εκπαίδευσης στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία - Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 17:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Μητσοτάκης στον ΟΑΕΔ - Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 18:53
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ - Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 19:29

Η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%

f2054ec0878f441e98055728bc84a61a

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική για να επιτύχει τον στόχο αυτό, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Κατανοούμε ότι η άνοδος στις τιμές δημιουργεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους, και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την ανησυχία» υπογράμμισε η Λαγκάρντ, μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 5% τον περασμένο μήνα.

«Η δέσμευσή μας στην σταθερότητα των τιμών παραμένει αταλάντευτη» σημείωσε σε ομιλία. «Θα λάβουμε όποιο μέτρο είναι αναγκαίο για να επιτύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Είναι προφανές πως η ΕΚΤ «βρίσκεται σε αλλαγή φάση» και πως ακόμη η πολιτική της είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων του 2020 και όχι των πληθωριστικών πιέσεων του 2021 και του 2022.

Και πράγματι η ΕΚΤ και η ηγεσία της μοιάζουν να έχουν «παγιδευτεί» στο αφήγημα που ανέπτυξαν όταν προ μηνών προχώρησαν στην «επανεξέταση» της νομισματικής πολιτικής και στην αλλαγή των στόχων για τον πληθωρισμό.

Για τους μη γνωρίζοντες, η νέα αυτή στρατηγική υποστηρίζει ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για τον πληθωρισμό ίσο με 2% μεσοπρόθεσμα. Σε σύγκριση με τη διατύπωση που ίσχυε προηγουμένως που στόχευε σε πληθωρισμό κάτω, αλλά πλησίον του 2%, η νέα προσέγγιση καθιστά πλέον σαφές ότι το 2% δεν αποτελεί το ανώτατο επίπεδο το οποίο θεωρείται αποδεκτό για τον πληθωρισμό, αλλά τον συμμετρικό στόχο. Οι αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο αυτό, τόσο οι αρνητικές, όσο και οι θετικές, είναι εξίσου ανεπιθύμητες.

Κατά την ΕΚΤ, ο επαναπροσδιορισμός της σταθερότητας των τιμών αντανακλά την ανάγκη να τίθεται ένα αρκετά μεγάλο θετικό περιθώριο για το επίπεδο του πληθωρισμού που θεωρείται επιθυμητό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αποκομίσθηκαν από τις πρόσφατες κρίσεις, η ΕΚΤ διαπίστωσε την ανάγκη να καθορίζεται υψηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερος χώρος στη νομισματική πολιτική για μειώσεις επιτοκίων σε περίπτωση αποπληθωριστικών πιέσεων και να αποφεύγονται επεισόδια όπου τα ονομαστικά επιτόκια περιορίζονται από το κατώτατο όριο (effective lower bound).

Επιπλέον παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη στον καθορισμό του στόχου του πληθωρισμού είναι οι διαφορές στο επίπεδο πληθωρισμού μεταξύ των χωρών, οι δυσκαμψίες στην προσαρμογή των ονομαστικών μισθών προς τα κάτω, και η μεροληψία στον τρόπο μέτρησης του δείκτη μέτρησης των τιμών καταναλωτή.

Αν και η ΕΚΤ υποστηρίζει πως η υιοθέτηση συμμετρικού στόχου συνδράμει στην ορθή διαμόρφωση των προσδοκιών για τα μελλοντικά επίπεδα των επιτοκίων πολιτικής και του πληθωρισμού, ωστόσο αυτό δεν είναι εμφανές σήμερα.

Η αντίληψη που επικρατούσε παλιότερα ήταν ότι η ΕΚΤ – ειδικά επί Τρισέ- ασκούσε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σε προς τα πάνω αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο, ενώ αντίθετα, αντιδρούσε με άτολμα βήματα και καθυστέρηση στις προς τα κάτω αποκλίσεις. Στην τωρινή στρατηγική, διαπιστώνεται ατολμία στην σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και απροθυμία στην εγκατάλειψη της χαλάρωσης.

«Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού εκφράζουν ακραίους εθνικιστικούς κύκλους σε Αλβανία και Κόσοβο».

images 2

«Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού εκφράζουν ακραίους εθνικιστικούς κύκλους σε Αλβανία και Κόσοβο».
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού υπέρ της ενοποίησης Αλβανίας Κοσόβου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμβάλλουν αφενός στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και παραπέμπουν αφετέρου σε ακραίους εθνικιστικούς και δήθεν αλυτρωτικούς κύκλους της Αλβανίας που ομιλούν για τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" που θα εμπεριέχει όχι μόνο την ενοποίηση Αλβανίας Κοσόβου αλλά και τμήματα των Σκοπίων και ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας. Κάτι που δεν συνάδει ασφαλώς στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Πρόσφατα σε διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ελμπασάν ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοποίησης της Αλβανίας και του Κοσόβου εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού, που αναφέρουν ότι οι δύο χώρες πρέπει να έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και τον ίδιο πρόεδρο. Όλα αυτά βέβαια παραπέμπουν στο όραμα εθνικιστικών δήθεν αλυτρωτικών κύκλων στην Αλβανία που πρεσβεύουν τη «μεγάλη αλβανική ιδέα» για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» που εκτός από την Αλβανία και το Κόσοβο θα περιλαμβάνει και εδάφη των Σκοπίων καθώς και της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί σταθερά τις αρχές της συμφιλίωσης και της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα έχει ζητήσει από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να απέχουν από δηλώσεις και πράξεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις αρχές αυτές.

Η Αλβανία αναμένει το επίσημο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ το Κόσοβο –αν και δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί από 5 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- παραμένει πιθανή υποψήφια προς ένταξη χώρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, μία διεύρυνση που θα συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ποια είναι η θέση της στις παραπάνω δηλώσεις που δεν συνάδουν με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις σχέσεις καλής γειτονίας, ιδιαίτερα από μία χώρα όπως η Αλβανία που επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ;

ΕΡΏΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

251586566 10158896623953173 2302622945932817627 n

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά κοινοτική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ιερών ναών που υπέστησαν σημαντικές ζημιές στους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής επισημαίνει οι ιεροί ναοί και τα ετοιμόρροπα καμπαναριά πολλών εξ αυτών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της περιοχής που επλήγη.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Οι πληγές που άνοιξαν από τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς που είχαν ως επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη παραμένουν ακόμη ανοικτές. Μία από τις σημαντικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση της Ελλάδας.
Πάνω από 100 μεγάλοι και μικροί ιεροί ναοί έχουν πληγεί σοβαρά από τους σεισμούς. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το μοναδικό θύμα του σεισμού έχασε τη ζωή του εντός ενός ιερού ναού στον οποίο διενεργούνταν εργασίες αποκατάστασης. Η πλειονότητα των πληγέντων ναών παραμένουν για λόγους ασφαλείας κλειστοί και δεν πραγματοποιούνται λειτουργίες ή άλλες ιερές τελετές. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των πετρόκτιστων ναών είναι οι μεγάλες ρηγματώσεις, η υποχώρηση τμημάτων τους αλλά και τα ετοιμόρροπα καμπαναριά. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις κρίνεται κατεπείγουσα η άμεση αποκατάσταση των καμπαναριών καθώς αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Από κοινοτικά ταμεία μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ιερών ναών των ετοιμόρροπων καμπαναριών που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της περιοχής που επλήγη;»

Σύνοδος Κορυφής

mitsotakis-summit

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει τις ελληνικές θέσεις και στους αρχηγούς των κρατών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Για τη μετανάστευση πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου, να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Ενεργίακή κρίση
Από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων.

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης με την οποία συμφωνεί και η Ιταλία είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη κάνει κινήσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών και έχει εφαρμόσει όλη την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

 

 

8 web 728x90

Άρθρο Μανώλη Κεφαλογιάννη στο MACE για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

download

An MEP on… A Just Transition
By Manolis Kefalogiannis
Europe is leading the way in promoting a quick phasing out of coal and bridging natural resources like gas
As Winston Churchill was working to form what is now the United Nations after the Second World War, he memorably remarked, “Never let a good crisis go to waste.” With Europe now facing the convergence of a health, economic and climate crises, his words have a particular resonance. The European Green Deal – and the EU’s pledge to reach net zero by 2050 – could be the kind of action to which Churchill was referring. The pandemic has created an opportunity to double down on our efforts to lift Europe out of a crisis. By mobilising green investment, jobs will be created that will help address the social impacts of the present situation, while simultaneously easing the pressure humanity is placing on the natural world.

Now, more than ever, we need to build resilience to these shocks to our economies and societies. The evidence clearly shows a green recovery will let us stabilise and regrow our economies while helping us face up to the climate change challenge.

Admittedly, the EU’s commitment is an ambitious one – to make Europe the first climate-neutral continent while ensuring that the transition to this new green growth model is just and fair for all EU citizens and territories. And since the climate policies enacted by the EU will have an uneven impact on European regions, communities, sectors and workers, they need to be accompanied by social and economic policies to ensure no one is left behind.

Thus the aim of the Just Transition Fund (JTF), to which I had the honour of being the rapporteur, is to provide support to territories facing serious socio-economic challenges relat- ed to the transition to climate neutrality. The fund is one of the pillars which forms part of the Just Transition initiative. The other two are the use of a fraction of InvestEU financing for climate objectives and the creation of a public sector loan facility at the European Investment Bank, partly guaranteed by the EU budget.

Following the adoption of the respective views of both the council and European Parliament, the JTF had a unique opportunity to improve its approach. By refocusing on sufficient economic and social support to certain countries, regions, industrial sectors, technologies, workers and consumers, we were able to redirect support to those that need it the most.

The fund was further amended to respond better to the urgent need for Just Transition policies in the challenging context of the post-Covid recovery. It will prioritise the areas that need support the most, including highly carbon-intensive regions and those with GDP per capita below the EU average, such as islands and outermost regions.

The JTF also aims to ensure that different starting points are taken into account in order to avoid the danger of disadvantaging countries and projects. That is why our Green Rewarding Mechanism has been preserved.

We can still actively promote a quick phasing out of coal by bridging natural resources such as gas and, where necessary, by putting in place a Just Transition scheme that will guarantee the social welfare of coal miners who stand to lose their jobs. This will aid the socio-economic transformation of Europe’s coal regions.

In line with our political ambition, businesses are already preparing to deliver on the Just Transition target of a net zero European economy by 2050, recognising that climate action is well aligned with building new industries, delivering better health and creating a pleasant environment in which to live.

 

 

8 web 728x90

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

7 web 300x250

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.