Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 13:01
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Ορκίστηκαν οι Χρήστος Στυλιανίδης και Ευάγγελος Τουρνάς - Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 16:42

ΔΕΘ: Τα 24 μέτρα - ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Ποιοι ωφελούνται και πόσο

Αναλυτικά παραδείγματα για το όφελος από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης - Τα μέτρα - ανάχωμα για τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος - Η αποτίμηση των ελαφρύνσεων…

Ανατροπή- Ανασχηματισμός: Αποχώρησε πριν αναλάβει υπουργός ο Ευάγγελος Αποστολάκης

« Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να αποδεχθώ την υπουργοποίηση μου», φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την ανακοινώση του νέου κυβενρητικού σχήματος, από τον νάυαρχο εν…

Ανασχηματισμός: Το νέο κυβερνητικό σχήμα Μητσοτάκη - Όλες οι αλλαγές στα υπουργεία

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις του ανασχηματισμού για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου Αναλυτικά η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου: …

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Ενίσχυση με εναέρια μέσα - Σύνθημα για δράση η δημόσια συγγνώμη

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών…

Κυριάκος Mητσοτάκης: Στις 25 Αυγούστου ενημερώνει την Βουλή για τις πυρκαγιές

Η ομίλια πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός βάσει του άρθρου 142 Α του κανονισμού της βουλής. Αναφορικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και…

Δ. Βίτσας: Θα ζητήσουμε εκλογές όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της πανδημίας

Στο ενδεχόμενο να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής , Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή…

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης παρουσίασε τη φιλόδοξη στρατηγική του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. της περιόδου 2021-2023

Τη στρατηγική του φιλοδοξία για την αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου με αφετηρία την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α) ανέπτυξε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης…

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία

Γ. Πατούλης: «Κλειδί για την ανάπτυξη η στροφή στην κυκλική οικονομία-Θέλουμε το μετασχηματισμό της Αττικής σε «πράσινη» Περιφέρεια, πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων» Τη στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας με…

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του…

406

Συνεδρίασε, σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό αντικείμενο την κατάθεση των θέσεων της ΚΕΔΕ στη διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, «Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας, Ναυάγιο Ζακύνθου, διατάξεις για τα τουριστικά γραφεία, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα και άλλες ρυθμίσεις για την τουριστική ανάπτυξη». Στη συνεδρίαση πήραν μέρος σε ξεχωριστή ενότητα βουλευτές αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Οικονομική ελάφρυνση των Δήμων μέσω αναχρηματοδότησης των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκων και Δανείων

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή για την σημαντική εξέλιξη σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων. Η ΚΕΔΕ αφού μετέφερε την πραγματική εικόνα της οριακής κατάστασης των οικονομικών των Δήμων συμφώνησε με το ΤΠΔ να δοθεί περίοδος χάριτος για την μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια των Δήμων. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου χθες, 23/6, καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή τοκοχρεολυσίων, δεν καταβλήθηκαν τα σχετικά ποσά και τα χρήματα παρέμειναν στα ταμεία των Δήμων.
Αναμένεται μάλιστα να κατατεθεί και η σχετική τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι Δήμοι δεν θα καταβάλουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε συνάντηση που είχε με Πρόεδρο του ΤΠΔ, κ. Σταμάτη του έθεσε και πάλι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των Δήμων να μην ξεκινήσει η καταβολή των ποσών από τα ληξιπρόθεσμα χρέη άμεσα και μαζί με τα ποσά των τοκοχρεολυσίων να συγκεντρωθούν σε ένα νέο δάνειο ώστε να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια των Δήμων και με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%.

Κοινωφελής εργασία – Αίτημα για παράταση των συμβάσεων covid για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων τους καλοκαιρινούς μήνες

Μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ ενημερώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει η πρόσκληση προς τους Δήμους για να δηλώσουν νέες ειδικότητες. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι επειδή αυτό δε φαίνεται εφικτό, η ΚΕΔΕ θα προτείνει στο Υπουργείο να δώσει παράταση τουλάχιστον για δύο μήνες των συμβάσεων covid ώστε οι Δήμοι και κυρίως οι τουριστικοί και νησιωτικοί να μην μείνουν χωρίς προσωπικό στις υπηρεσίες τους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να σταλεί το αίτημα της ΚΕΔΕ στο Υπ. Εσωτερικών.

Επιστολή για νομοθετική ρύθμιση που αφορά σε κυρώσεις σε βάρος συνδυασμών και υποψηφίων για την εκλογική διαδικασία Μαΐου – Ιουνίου 2019

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς το Υπ. Εσωτερικών για να μειωθούν πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εκλεγμένους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που επιβλήθηκαν λόγω πλημμελούς υποβολής και σύνταξης εσόδων-εξόδων ζητώντας να υιοθετηθεί αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με εκείνη του άρθρου 42 του νόμου 4447/2016, που αφορούσε τις προγενέστερες του έτους εκείνου δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, και για την εκλογική διαδικασία του Μαΐου-Ιουνίου 2019 και να μειωθούν αντίστοιχα τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, «Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας, Ναυάγιο Ζακύνθου, διατάξεις για τα τουριστικά γραφεία, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα και άλλες ρυθμίσεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ έκανε δεκτές τις προτάσεις της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Ένωσης που θα αποσταλούν στο Υπ. Τουρισμού στο πλαίσιο του διαλόγου και αφού ήδη πολλές από τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν γίνει δεκτές.

Για τις Ιαματικές Πηγές

Το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και να εξαγγείλει άμεσα χρηματοδοτικό πακέτο για την αξιοποίηση των υποδομών των ιαματικών πηγών. Μέσα στις οικονομοτεχνικές μελέτες περιγράφεται και ο τρόπος χρηματοδότησης της επένδυσης. Αν όντως το Υπουργείο θέλει να αναπτύξει τον κλάδο των ιαματικών πηγών τότε πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με το ζήτημα και να εξαγγείλει, ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το οποίο οι ΟΤΑ θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση.

Θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού στους Δήμους Κορινθίων, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας, Ρόδου και Καλύμνου. Το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει άμεσα να συντονίσει τις ενέργειες. Χωρίς αυτή την παραχώρηση δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση αυτών των ιαματικών πηγών.

Αναφορικά με τις τιθέμενες χρονικές προθεσμίες, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί μέχρι και ο διπλασιασμός τους, δεδομένων των ζητημάτων που υπάρχουν σε χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα. Έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα καθυστερούν τις επενδύσεις ανά την επικράτεια.

Για το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης και χρήζει άμεσης εξειδικευμένης μέριμνας, προκειμένου οι τουρίστες να μπορούν να τον επισκέπτονται με ασφάλεια.

Η δημιουργία ενός φορέα με την επωνυμία «Ναυάγιο Ζακύνθου Α.Ε.» θα διασφάλιζε την πιο αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων λόγω σύγκρουσης τοπικών συμφερόντων, που ταλανίζουν την περιοχή, την αποτροπή κάθε είδους παρέμβασης για την προστασία του σύγχρονου αυτού μνημείου και τέλος την καλύτερη τουριστική προβολή του.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης που τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει ρόλο σε αυτή την εταιρεία.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης- ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείτο από την Πέτη Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχη, Ρένα Δούρου, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπεύθυνη για κλιματική κρίση, περιβάλλον και ενέργεια, Κώστα Ζαχαριάδη, Τομεάρχη Εσωτερικών και Μίλτο Χατζηγιαννάκη, Αναπληρωτή Τομεάρχη και υπεύθυνο για την Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Φάμελλος πρότεινε στην ΚΕΔΕ την οργάνωση μιας συνάντησης για να συζητηθούν θέματα, που όπως τόνισε επηρεάζουν τους Δήμους και τις πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση, με την παρακάτω ατζέντα:

  1. Την εφαρμογή του νέου χωροταξικού νόμου, ζητήματα σχεδιασμού χώρου, πολεοδόμησης, αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, εφαρμοσιμότητα του νέου νόμου.
  2. Την αύξηση των τιμολογίων ενέργειας, τη βιωσιμότητα λειτουργιών και υπηρεσιών των ΟΤΑ, τα κοινωνικά θέματα αποκοπών ρευματοδότησης.
  3. Το σχέδιο συνενώσεων και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών των ΔΕΥΑ, λόγω ολιγωριών και καθυστερήσεων στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων.
  4. Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων/Αποβλήτων και το -υπό τελική-επεξεργασία νομοσχέδιο Ανακύκλωσης και ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2018/851 και 2018/852. Τις καθυστερήσεις και την αναποτελεσματική αξιοποίηση πόρων των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης που οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις στις λειτουργίες διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης των ΟΤΑ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αφού ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις και τις αποφάσεις που έχει λάβει η ΚΕΔΕ για τα θέματα αυτά, δήλωσε ότι μπορεί να οριστεί νέα συνάντηση με πρώτο θέμα αναλυτικής συζήτησης το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων και καλύτερη ενημέρωση για τις πτυχές του νομοσχεδίου και τα προβλήματα που έχει καταγράψει και η αρμόδια Επιτροπή της ΚΕΔΕ ότι εγκυμονεί για τους Δήμους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

«Για όλα τα θέματα που μας θέσατε η ΚΕΔΕ έχει προτάσεις και θέσεις που έχουν διαμορφωθεί μέσα από διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για το φλέγον θέμα της ανακύκλωσης και τον διάλογο που έχει ανοίξει για την ΕΕΑΑ και την ανταποδοτική ανακύκλωση υπάρχει μεγάλη κουβέντα και ευθύνες. Παράλληλα είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία και ως μέτοχοι της ΕΕΑΑ και αυτό που τονίζουμε είναι πως δεν είναι δουλειά των Δήμων να αποφασίσει ποιοι θα είναι οι παίκτες της αγοράς. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ξέρουμε ποιοι είναι οι νόμιμοι και ζητάμε ίσους και καθαρούς όρους στη διαδικασία. Το θέμα αυτό μπορεί να είναι η πρώτη θεματική συζήτηση για να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενημερωθούμε».

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής παραβρέθηκαν:

Λάζαρος Κυρίζογλου – Α’ Αντιπρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δημήτρης Κάρναβος – Β’ Αντιπρόεδρος, Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης – Γενικός Γραμματέας, Δημ. Σύμβουλος Πύλου – Νέστορος, Ηλίας Αποστολόπουλος – Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Γιώργος Ιωακειμίδης – Δήμαρχος Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Απόστολος Καλογιάννης – Δήμαρχος Λαρισαίων, Γιάννης Λυμπέρης – Δήμαρχος Ήλιδας, Νίκος Μελετίου – Δήμαρχος Ασπροπύργου, Ευάγγελος Μπαρμπάκος – Δημ. Σύμβουλος Καλλιθέας, Δημήτρης Τσιαντής – Δημ. Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα, Χριστόδουλος Μαμσάκος – Δήμαρχος Δράμας, Δημήτρης Μπίρμπας – Δημ. Σύμβουλος Αιγάλεω, Γιάννης Τσιάμης – Δημ. Σύμβουλος Ορχομενού.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

7 web 300x250

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.