Ομιλία της Όλγας Κεφαλογιάννη στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης

olga

Την έμπρακτη μέριμνα της κυβέρνησης για επικαιροποίηση και ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από την απόφαση σύστασης της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης (Ιούλιος 2020), υπογράμμισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία επικεντρώνεται σε μια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική σημασία, συνάντησε την προσπάθεια της Επιτροπής για μία δυναμική πορεία βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. “Το Πόρισμα έρχεται να θωρακίσει θεσμικά και αναπτυξιακά την περιοχή σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των ανθρωπιστικών αξιών.” σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας πως ο παράνομος και παράλογος πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας μάς φέρνει αντιμέτωπους με “σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και την ανάπτυξη των κρατών μελών της ΕΕ.”

Στην συνέχεια της ομιλίας της η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως το Πόρισμα που κατατέθηκε από πλευράς πλειοψηφίας και ψηφίστηκε στη Διακομματική Επιτροπή περιλαμβάνει ολοκληρωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, “και είναι ρεαλιστικό, καθώς προβλέπει την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, και άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.” Οι προτάσεις για τους βασικούς τομείς της ανάπτυξης και της οικονομίας, όπως είναι η αναδιάταξη των επενδύσεων και του εργασιακού τομέα, είπε η κ. Κεφαλογιάννη, συνδέονται εύστοχα με τον ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, την αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και του πολιτισμού, αλλά και την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης. Η βουλευτής τόνισε, επίσης, την σπουδαιότητα της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής απασχόλησης, της κοινωνικής πρόνοιας και πρόνοιας υγείας, που έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, να θέσουν στο επίκεντρο της ανάπτυξης της περιοχής τη δημογραφική ανασυγκρότηση και συγκράτηση του πληθυσμού. Ιδιαίτερη σημασία για την πρώην υπουργό αποτελεί και η μέριμνα για την κατάρτιση του πληθυσμού με έμφαση στις γυναίκες. Μέσα από τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων που παρέχουν πιστοποίηση, και την αξιοποίηση των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. “Θα πρέπει, εδώ, να σημειωθεί η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές του βορείου τμήματος του Έβρου και των ορεινών όγκων, όπου το δημογραφικό πρόβλημα παρουσιάζει μεγαλύτερη ένταση.” πρόσθεσε ακόμη. Η κ. Κεφαλογιάννη παράλληλα θέλησε στην ομιλία της να υπογραμμίσει και δύο ακόμα σημαντικά σημεία αναφοράς, όπως είναι αυτό της μέριμνας στον σχεδιασμό αναβάθμισης της περιοχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και την προοπτική αξιοποίησης της διασυνοριακότητας της Θράκης που αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία συνεργασιών και συνεργατικών σχημάτων στην περιοχή. “Εκτός από το οικονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα, θα συμβάλλουν στον τομέα της διπλωματίας και της καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή.” δήλωσε η βουλευτής.

Για την κ. Κεφαλογιάννη η πρόβλεψη στο Πόρισμα ενός κοινοβουλευτικού μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της υλοποίησής του, “ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος” είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του πορίσματος, διασυνδέοντάς το με νομοθετικές πρωτοβουλίες της, είπε η βουλευτής Α’ Αθηνών και πρόσθεσε πως “αναφέρομαι στον νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και στην πρόσφατη επίλυση του θέματος επιδότησης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις της Θράκης (γνωστό ως 12%). Αυτή είναι και μία έμπρακτη απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση που για άλλη μία φορά δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατέθεσε, όπως και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις δυστυχώς, μία έκθεση – συρραφή ιδεών, ελλιπή που δεν θίγει σοβαρά ζητήματα για την περιοχή.”

Κλείνοντας την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως η ανάπτυξη της Θράκης δεν μπορεί να είναι πεδίο πολιτικής αναμέτρησης και πως “στο μέλλον, έχει τεράστια ουσιαστική και συμβολική αξία, η συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, για την ισόρροπη ανάπτυξη μίας περιοχής με κρίσιμη εθνική και γεωπολιτική σημασία.”

O. Κεφαλογιάννη_Βουλή.jpeg
--

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

tas1

tas2

 

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.