• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Πλησιάζει Ανασχηματισμός .... - Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 18:57

Κεραμέως: Από την 21η Απριλίου ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών - Χωρίς ηλικιακή προτεραιοποίηση

kerameos-anoigma-lykeion

Στην ένταξη των εκπαιδευτικών στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, από τις 21 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Μετά την ένταξη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, εντάσσονται από 21/4 στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Θωρακίζουμε την εκπαιδευτική μας κοινότητα», αναφέρει η σχετική ανάρτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν θα υπάρξει ηλικιακή προτεραιοποίηση μεταξύ των εκπαιδευτικών, οπότε από την επόμενη Τετάρτη, 21 Απριλίου, που ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούν όλοι να κλείσουν ραντεβού για να προγραμματίσουν πότε θα υποβληθούν σε εμβολιασμό.

«Πρεμιέρα» σήμερα για τα Λύκεια με 613 θετικούς μαθητές και καθηγητές

Sxoleia-self-test

Στους 613 οι μαθητές και οι καθηγητές που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά από έλεγχο self test - Πετυχημένο το μέτρο πρόληψης διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στις τάξεις τους επέστρεψαν σήμερα (12/4) μετά από μια μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης οι μαθητές των λυκείων όλης της χώρας. Το κουδούνι χτύπησε και πάλι στα σχολεία όμως προϋπόθεση για την επιστροφή του εκάστοτε μαθητή αποτελεί η διενέργεια self test, το οποίο πρέπει να βγει αρνητικό. Υποχρεωτικό θεωρείται το εν λόγω τεστ και για τους εκπαιδευτικούς, δυο φορές μέσα στην εβδομάδα.
Στη διενέργεια των self test στάθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα πετυχημένο εργαλείο και μια τολμηρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των μέτρων αυτών εντοπίστηκαν 613 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορονοϊό -σχεδόν όλοι ασυμπτωματικοί-, οι οποίοι έμειναν αυτή τη πρώτη ημέρα σπίτι.

«Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test. Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε ότι το μέτρο αυτό θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλους τομείς όπως εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό, αναφέροντας ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέχρι το τέλος τη εβδομάδας.

«Πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο. Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», ανέφερε τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σήμερα σε λύκειο στη Νέα Ερυθραία, με τον διευθυντή του να δηλώνει ότι «είμαστε έτοιμοι» εξηγώντας τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίς με τον ίδιο να δίνει την αρνητική δήλωση μετά το self test στον φύλακα ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε τη δίκη του αρνητική δήλωση.
«Ευκαιρία να πάρουμε και λίγο αέρα μετά από τόσο καιρό στο σπίτι. Ειδικά για εμάς που είμαστε στην τελευταία χρονιά είναι μια ευκαιρία να πάρουμε και μια τελευταία γεύση από το σχολείο» είπαν μαθήτριες.
Όπως είπαν «κάναμε το self test χθες το βράδυ. Ήταν μια πολύ εύκολη διαδικασία και είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που χρειάζεται».

Αρνητικά τεστ δήλωσαν τουλάχιστον 55.878 μαθητές, ενώ μεταξύ του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού τα αρνητικά τεστ ήταν τουλάχιστον 27.995. Η θετικότητα στα self-test φτάνει στο 0,3%.

Όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί έβγαλαν θετικά τεστ θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και -σε κάθε περίπτωση- να μην πάνε σχολείο, επισημαίνει το υπουργείο.

Η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self test και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, είναι διαθέσιμη από σήμερα Κυριακή 11 Απριλίου στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας από αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου να γίνει με ασφάλεια.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, αφού το self test, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων.

Δύο φορές την εβδομάδα self test
Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό.

Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη. Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-test στο σπίτι τους.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής.

Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test.

Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS - CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ.

Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test

Επιστροφή στα θρανία ?Τα σενάρια για το άνοιγμα και το «όπλο» των self test

sholeia

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση του ανοίγματος των σχολείων, με τους ειδικούς να διαφωνούν για την ημερομηνία του πρώτου κουδουνιού και την κυβέρνηση να εκφράζει την πρόθεσή της να επιστρέψουν οι μεγαλύτεροι μαθητές στα θρανία στις 12 Απριλίου.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε όλες τις συνεδριάσεις των ειδικών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο να δηλώνει σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών – τεσσάρων ημερών θα κρίνουν την απόφαση της επιτροπής.

Ωστόσο, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε πως τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα.
«Η προδιάθεσή μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως τα δημοτικά σχολεία έχουν μείνει ανοιχτά για μεγαλύτερο διάστημα.

Ανέφερε, μάλιστα, πως προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των λυκείων ενώ υπενθύμισε πως η επιτροπή έχει συζητήσει για άνοιγμα των σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα των self test.

Σημειώνεται πως οι πρώτες παρτίδες των self test –περίπου 1 εκατομμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Η διανομή των τεστ στα φαρμακεία της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα ενώ αύριο θα είναι διαθέσιμα.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πως προτεραιότητα θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς και μεγαλύτερους μαθητές –δηλαδή σε όσους ενδέχεται να επιστρέψουν στα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μίλησε στο Mega για «σημαντική βοήθεια» που δίνουν τα οικιακά τεστ στο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

«Είναι μια σημαντική προσθήκη στην εθνική στρατηγική για το testing» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Όλοι θέλουμε να ανοίξει σταδιακά, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής δημόσιας υγείας», τόνισε εισαγωγικώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η επιτροπή «κάνει συστηματική αξιολόγηση κάθε εβδομάδα, καθημερινά των δεικτών κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία σε κάθε περιοχή της χώρας. Και βάσει αυτών των συμπερασμάτων εισηγείται περιοριστικά ή όχι, μέτρα».

Διχασμένοι οι ειδικοί
Αρκετοί ειδικοί εμφανίζονται, ωστόσο, επιφυλακτικοί με το άνοιγμα των σχολείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη χαρακτήρισε «τρομακτικά επικίνδυνο» το άνοιγμα των δημοτικών και γυμνασίων πριν το Πάσχα.

Ο ίδιος ανέφερε πως αναφορικά με τα λύκεια δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην επιτροπή.

Εκτίμησε δε, πως η συνεδρίαση για το θέμα αυτό θα γίνει είτε αύριο, Τετάρτη, είτε την Παρασκευή.

Νωρίτερα, ο κ. Βατόπουλος είχε αποκαλύψει πως υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες απόψεις» επί του ζητήματος του ανοίγματος των σχολείων, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ΄ Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων –κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά- και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Τα παιδιά θα έρχονται κάθε Δευτέρα στα σχολεία με αρνητικό τεστ

sholeia

Ο Θεόδωρος Τσούχλος εξήγησε ότι οι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν κάθε βδομάδα υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το παιδί τους υπεβλήθη σε τεστ για τον κορονοϊό και βγήκε αρνητικόΗ ενημέρωση εκτός των άλλων αφορούσε στα self test και στους εμβολιασμούς του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως είπε ο κ. Τσούχλος, απ΄ό,τι φαίνεται τα τεστ θα πρέπει να γίνονται στα σπίτια, στο σύνολο της κοινότητας και αυτό γατί μιλάμε για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές, ενώ έθεσε το ερώτημα αν θα χρειαστεί να κάνουν το τεστ και οι οικογένειες τους.

Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ προκρίνεται όπως φαίνεται, η υπεύθυνη δήλωση του γονέα την οποία θα χρειάζεται να έχει το παιδί πηγαίνοντας στο σχολείο κάθε Δευτέρα, όπου θα αναγράφεται ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί από όλους η διαδικασία αυτή, ο κ. Τσούχλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστεί, γιατί πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς πρόκειται για σωστικό μέτρο. Πρόσθεσε, δε, ότι η εισήγηση της ΟΛΜΕ από τον περασμένο Αύγουστο ήταν τα μαζικά τεστ.

Αναφορικά με το πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ο κ. Τσούχλος απάντησε πως στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, υπήρξε ρήτρα πρώτα να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί του εκπαιδευτικού προσωπικού και μετά να ανοίξουν τα σχολεία, κάτι που στην χώρα μας καθυστέρησε ως διαδικασία, μολονότι όπως είπε, υπήρξε δήλωση από τις 29/12 πως θα δοθεί προτεραιότητα, η οποία κάπου χάθηκε μέσα στο χρόνο.

Βέβαια, τόνισε πως η υπουργός Υγείας ήταν θετική στην προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών και πως αυτό που έχουν πετύχει έως τώρα μέσα από διαμαρτυρίες και δράσεις της Ομοσπονδίας είναι ο εμβολιασμός στα ειδικά σχολεία, όπου το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο και ο εμβολιασμός απαραίτητος. Ο αριθμός ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών που ανήκουν στην ηλικία κάτω των 59 ετών είναι πολύ μεγάλος, επεσήμανε ο κ. Τσούχλος, έχει βέβαια ανοίξει ήδη η πλατφόρμα και σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών έχει ήδη δηλώσει μέχρι στιγμής τη θέληση του να κάνει το εμβόλιο κι αν όλα πάνε καλά από αύριο ξεκινά η διαδικασία.

Έτσι θα γίνει η αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών – Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια

sholeia

Με την αξιολόγηση των σχολείων να βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου το υπουργείο Παιδείας παλεύει να εφαρμόσει τον νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και τους εκπαιδευτικούς να «κρατάνε αντίσταση» καταγράφοντας ποσοστά αποχής από τη διαδικασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και στο 90%, η πολιτική ηγεσία ετοιμάζεται τις επόμενες εβδομάδες για ένα ακόμα μπρα ντε φερ με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2021, βρίσκεται στο… μικροσκόπιο της πολιτικής ηγεσίας, με διάφορα σενάρια, όπως αξιολόγηση από δύο αξιολογητές, συνέντευξη και δημιουργία ξεχωριστού portfolio για τον κάθε εκπαιδευτικό, να εξετάζονται. Η θέση του υπουργείου Παιδείας αλλά και της κυβέρνησης, ήδη από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς, με την πολιτική ηγεσία να μην έχει οριστικοποιήσει ακόμα τις λεπτομέρειες για το σχέδιο αξιολόγησης.

Πολλοί πυλώνες

Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει από το υπουργείο Παιδείας, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί μόνο έναν από τους πυλώνες των αλλαγών που επιθυμεί να φέρει η πολιτική ηγεσία στον χώρο των σχολείων. Η αξιολόγηση περίπου 170.000 εκπαιδευτικών θα συνοδεύεται από τον νέο τρόπο επιλογής στελεχών (διευθυντές σχολείων, διευθυντές εκπαίδευσης κ.λπ.) σε συνδυασμό με μοντέλο αξιολόγησής τους, καθώς και με ρυθμίσεις που τουλάχιστον σε παιδαγωγικό επίπεδο, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, θα αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στα σχολεία.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται για το εκπαιδευτικό του έργο και την απόδοση αυτού. Οσοι βαθμολογηθούν επιτυχώς θα επιβραβευθούν, ενώ οι υπόλοιποι θα δεχτούν υποστήριξη με στόχο τη βελτίωσή τους. Φυσικά, τα παραπάνω έχουν θορυβήσει τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, μέρος των οποίων κάνει λόγο για απολύσεις και σύνδεση του βαθμού με τον μισθό.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επενδύει στις επιμορφώσεις, προτάσσοντάς τες ως το «εργαλείο» που θα οδηγήσει στη βελτίωση των επιδόσεών τους, ενώ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιβολής τιμωρητικής αξιολόγησης.

Δύο αξιολογητές

Ποιος όμως θα αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς; Μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο των δύο αξιολογητών, του διευθυντή της σχολικής μονάδας και του συντονιστή Εκπαίδευσης. Το σενάριο για τουλάχιστον δύο αξιολογητές στοχεύει στο να διατηρηθεί η αντικειμενικότητα, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και να μην υπάρξουν φαινόμενα υποκειμενικής κρίσης που θα επιφέρουν αδικίες κατά τη διαδικασία.

Οι παιδαγωγικές μέθοδοι του εκπαιδευτικού θα τεθούν στο… μικροσκόπιο, ενώ μέσα στα σχέδια του υπουργείου, αν προκριθεί αυτό το σενάριο, προβλέπεται και συνέντευξη του εκπαιδευτικού από τους αξιολογητές.

Πέραν των παραπάνω κριτηρίων, στη συνολική βαθμολόγηση θα προστεθούν και τα τυπικά προσόντα του κάθε εκπαιδευτικού. Μάλιστα, φαίνεται να προκρίνεται η δημιουργία portfolio για τον κάθε εκπαιδευτικό, που θα αποτυπώνει τα ακαδημαϊκά του προσόντα, καθώς και την πορεία του στην εκπαίδευση. Θετικά θα βαθμολογηθούν και οι επιμορφώσεις που έχει παρακολουθήσει κατά καιρούς.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η συνολική αξιολόγηση όλων αυτών που βρίσκονται στον χώρο της Παιδείας με βασική αρχή το «όποιος αξιολογεί αξιολογείται».

Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση θα εστιάζει στην απόδοση του εκπαιδευτικού τους έργου, ενώ στην περίπτωση των στελεχών εκπαίδευσης στην απόδοση του διοικητικού τους έργου.

«Ακτινογραφία» σχολείων

Παρά τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στην ομαλή λειτουργία των σχολείων λόγω της πανδημίας, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να προχωρήσει νομοθετικά και -το κυριότερο- να εφαρμόσει όλους τους στόχους της που είχε θέσει για την τρέχουσα χρονιά.

Η αξιολόγηση των σχολείων ψηφίστηκε πέρσι και εφαρμόζεται από φέτος σε δύο στάδια:

Την αυτοαξιολόγηση.
Την εξωτερική αξιολόγηση.
Η αυτοαξιολόγηση προβλέπει τη σύνταξη μιας έκθεσης στο τέλος της χρονιάς που καταγράφει τους στόχους που τέθηκαν, τα αντίστοιχα ποιοτικά κριτήρια παρακολούθησης και αξιολόγησής τους, περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις βελτίωσης της λειτουργίας της σχολικής μονάδας που σχεδιάσθηκαν, οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίηση και οι τρόποι με τους οποίους αυτές αντιμετωπίστηκαν. Παρατίθενται, επίσης, οι ομάδες που συγκροτήθηκαν για τη διαμόρφωση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.

Η εξωτερική αξιολόγηση πραγματοποιείται από τους συντονιστές Εκπαιδευτικού Εργου, οι οποίοι παραλαμβάνουν την έκθεση, διατυπώνουν παρατηρήσεις επί των εκθέσεων αυτών, καθώς και προτάσεις υποστήριξης και βελτίωσης, που γνωστοποιούνται στον σύλλογο διδασκόντων.

Τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ), αφού λάβουν υπόψη τις ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις κάθε σχολικής μονάδας και τις σχετικές παρατηρήσεις και προτάσεις των συντονιστών Εκπαιδευτικού Εργου, συντάσσουν συνολική έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Τέλος, η ΑΔΙΠΔΕ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) αναλαμβάνει να συντάξει ετήσια έκθεση με παρατηρήσεις.

Οι εκπαιδευτικοί, με την απεργία-αποχή που έχουν προκηρύξει, στοχεύουν στο να αποδυναμώσουν τη διαδικασία που προηγείται της σύνταξης έκθεσης του σχολείου. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ο σύλλογος διδασκόντων καλείται από τον διευθυντή σε ειδική συνεδρίαση τουλάχιστον ανά δύο μήνες. Ο σύλλογος διδασκόντων επιλέγει τομείς λειτουργίας της σχολικής μονάδας, ως διοικητικής και ως εκπαιδευτικής δομής, στους οποίους θα εστιάσουν οι προγραμματιζόμενες δράσεις και στη συνέχεια συνεδριάζουν για την πορεία και τη δυνατότητα υλοποίησης των στόχων τους. Η απουσία των εκπαιδευτικών όμως από τη διαδικασία υποβαθμίζει τόσο τη ροή της όσο και τον πρωταρχικό της στόχο.

Τι θα γίνει φέτος

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει αρκετές δράσεις και πρωτοβουλίες, που, λόγω της πανδημίας και της αστάθειας που έχει προκληθεί εξαιτίας της στη λειτουργία της διά ζώσης εκπαίδευσης, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Γ’ αυτόν τον λόγο η διαδικασία της αξιολόγησης θα γίνει σε περιορισμένο επίπεδο.

Σε πρώτη φάση, τα σχολεία θα κληθούν να προχωρήσουν σε μια καταγραφή της ταυτότητας του κάθε σχολείου. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία, έκρινε ότι τόσο λόγω της κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας όσο και για το ότι πρόκειται για πρώτη φορά να εφαρμοστεί αυτή η πρακτική, η αξιολόγηση θα αφορά πληροφορίες για το κάθε σχολείο. Ο συνολικός αριθμός μαθητών, η καλή οργάνωση σε επίπεδο τηλεκπαίδευσης, ο αριθμός μαθητών που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, ο αριθμός των αλλοδαπών, οι υποδομές και άλλα χαρακτηριστικά, όπως αν η σχολική μονάδα βρίσκεται σε σεισμόπληκτη περιοχή, ή καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες σχολικές μονάδες.

Με την καταγραφή των αδυναμιών ή των καλών πρακτικών να γίνεται από φέτος, την επόμενη χρονιά η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων τίθεται σε νέα βάση, καθώς στους στόχους των σχολείων θα προστεθούν οι πρωτοβουλίες για εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας, όπως για παράδειγμα συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η εξωτερική αξιολόγηση εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα σχολεία στο πλαίσιο διεθνών πρακτικών (σε 26 από τις 32 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες).

«Πόλεμος» ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με Ν. Κεραμέως

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως (φωτό), έρχεται σε ρήξη με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, με την πρώτη να μη δείχνει καμία τάση υποχώρησης στις θέσεις της κυβέρνησης. Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι με φόντο την αξιολόγηση, με μία διαρροή για τροπολογία, που θα αποκλείει τους εκπαιδευτικούς που δεν μετέχουν στην αξιολόγηση σχολείων από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση ευθύνης, να πυροδοτεί νέο γύρο επιθέσεων προς το πρόσωπό της.

Η ίδια, πάντως, φέρεται να είπε, απευθυνόμενη σε διευθυντές σχολείων, ότι πρόκειται για ηθική υποχρέωση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και πως είναι αυτονόητο ότι όποιος δεν το κάνει δεν μπορεί να διεκδικεί θέση ευθύνης.

Οι ομοσπονδίες, βέβαια, συνεχίζουν να επιμένουν στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αποχή, επικαλούμενες απόφαση διοικητικού δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2020 που δικαίωσε υπάλληλο, ο οποίος συμμετείχε σε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και αποκλείστηκε από τη διαδικασία επιλογής στελεχών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο σκεπτικό της απόφασης αναφερόταν ότι «με δεδομένη τη νομιμότητα της εν λόγω απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ», δηλαδή κανείς δεν είχε προσβάλει την κινητοποίηση ως παράνομη ή καταχρηστική.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

menoume asfaleis ASPRO

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.