Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: ΠτΔ για τα 144 χρόνια Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 16:16
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Οι ΗΠΑ κάνουν τη χώρα μας πανίσχυρη στρατιωτικά - Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 18:42

Κορφυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο

maxi kritis 15 1

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, με φορείς και πολίτες να τιμούν την επέτειο των 80 ετών από την Μάχη της Κρήτης και τους ήρωες την περίοδο εκείνη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων - Θέση "Λατζιμάς" όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών Εμμανουήλ Κυρίμης. Αντίστοιχα οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης συνεχίστηκαν στο Μνημείο Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών - Θέση Σταυρωμένος, και κορυφώθηκαν στο Μνημείο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης στην Πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών στο Ρέθυμνο.
Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο ενώ τιμές απέδωσε το 547 Α/Μ Τ.Π και η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.
Το μήνυμα των φορέων για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης
Το δικό τους μήνυμα για την επέτειο των 80 ετών από τη Μάχη της Κρήτης έστειλαν οι φορείς που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ρέθυμνο.
Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης σε δήλωσή του ανέφερε: "Με αίσθημα τιμής και συγκίνησης τιμήσαμε τους νεκρούς προγόνους μας οι οποίοι μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις πριν απο 80 χρόνια, έδωσαν τον αγώνα προκειμένου να διατηρήσουν την ελευθερία, τα ιδανικά και τις αξίες του λαού μας. Οι τελετές μνήμης είναι εκείνες που κρατούν διαχρονικές αυτές τις αξίες και είναι το ελάχιστο χρέος μας έναντι αυτών που έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου σήμερα να είμαστε ελεύθεροι"
Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Σπύρου, έστειλε το δικό του μήνυμα από το Ρέθυμνο και υπογράμμισε: "Αν και 80 χρόνια μετά από τη μάχη μένει η σιγουριά ότι οι μέρες που πέρασαν οι Κρήτες και οι συμμαχικές δυνάμεις μαζί τους Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Άγγλοι δεν θα ξεχαστούν. Ο λαός της Κρήτης έχει αγκαλιάσει τη μνήμη των προγόνων του και ειναι ένας λαός περήφανος που δεν θα αφήσει να ξεχαστεί αυτή η επέτειος. Γι αυτό βρίσκομαι εδώ , να νιώσω απο κοντά αυτή την αγάπη και να δώσω την ευγνωμοσύνη μου , να δείξω την υπερηφάνειά μου και για τους Αυστραλούς και τους Κρήτες αλλά και τους θαρραλέους τον κόσμο της Κρήτης από όπου κατάγομαι και εγώ. Γι αυτό θέλαμε να δώσουμε και δίνουμε κάθε χρόνο βραβεία στους αριστεύσαντες της Κρήτης, γιατί αυτή η μνήμη θα συνεχίσει μόνο αν την κρατήσουν οι νέοι. Η Εκκλησία ανέκαθεν είχε μεγάλο ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας σε αυτή τη χώρα. Η Μονή Πρέβελη είναι πολύ γνωστή στην Αυστραλία, υπάρχει και ένα χωριό που ονομάζεται Πρέβελη στη δυτική Αυστραλία και φυγάδευσαν ίσως και περίπου 900 Αυστραλούς που διασώθηκαν όταν κατέβηκαν απο την Πρέβελη όπου φυγαδεύτηκαν και ανέβηκαν σε βάρκες και υποβρύχια για να φύγουν για την Αφρική. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό και πιστεύουμε οι πρέπει να θυμόμαστε το ρόλο της Εκκλησίας. Γι αυτό κάθε χρόνο δίνουμε αυτή τη δωρεά στο φιλόπτωχο ταμείο".
Ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σε δηλώσεις του ανέφερε: "Ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη έχει πάντα τεράστια αξία για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ένας συγγραφέας διάσημος έχει πει οτι ο αγώνας ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα και έχει μεγάλη αξία να τιμούμε ένα μοναδικό αγώνα που έδωσαν όλοι πρόγονοί μας ενάντια στη βαρβαρότητα του Ναζισμού. Υπάρχουν όμως και σύγχρονες βαρβαρότητες και είναι οι μεγάλες ανισότητες που δημιουργεί η μεγάλη υγειονομική κρίση. Είναι η φτώχεια και ο αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων απο τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και τα φάρμακα εναντίον της πανδημίας, η βαρβαρότητα της οικονομικής εξαθλίωσης, της ανεργίας και της φτώχειας. Οφείλουμε αυτή την περίοδο να ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψουμε η μεγάλη υγειονομική κρίση να γίνει κρίση Δημοκρατίας".
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή σε δήλωσή της υπογράμμισε για την επέτειο των 80 ετών απο τη Μάχη της Κρήτης: "Αυτή την εβδομάδα έχουμε τις τιμητικές εκδηλώσεις για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο. Μας τίμησαν με την παρουσία τους και οι Πρέσβεις της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας, και του Καναδά. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Κρήτες αλλά και στους συμμάχους μας οι οποίοι πολέμησαν ενάντια στο Ναζισμό και θα ήθελα να ευχηθώ στους Έλληνες , τους Κρητικούς και τους επισκέπτες μας να έχουν υγεία, δύναμη και ευχόμαστε του χρόνου οι εορταστικές εκδηλώσεις να γίνουν χωρίς μάσκες και χωρίς την πανδημία".
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: "Τιμούμε τα 80 χρόνια απο μια πολύ ηρωική σελίδα όχι μόνο της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, όπου οι πρόγονοί μας ηρωικά αντιστάθηκαν μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις απέναντι σε έναν στρατό και σε μια ιδεολογία. Τα μηνύματα από αυτή την ιστορική ημέρα είναι πολλά και δεν πρέπει να τα ενσωματώνουμε σε μια απλή λειτουργική διαδικασία απόδοσης τιμών στα ηρώα των πεσόντων. Πρέπει να θυμόμαστε τις αξίες που υπερασπίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι με τι μέσα το έκαναν και δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για τα ιδανικά και τις αξίες. Πρέπει να αντλούμε μηνύματα και αισιοδοξίας και οτι τίποτα δεν χαρίζεται και για όλα πρέπει να πολεμάμε.

Στη διάρκεια της τελετής στεφάνι κατέθεσαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Αθανάσιος Σπύρου, ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας Anthony Simpson , η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Kate Smith, o Πρέσβης του Καναδά Mark Allen, o Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο Διοικητής της ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικών και Νήσων αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης , ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου , αστυνομικός διευθυντής Ευάγγελος Αλεβυζάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Πύραρχος Λάμπρος Κίτσιος, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνης Κωνσταντίνος Καστρινάκης , Εκπρόσωπος των Έφεδρων αξιωματικών Ρεθύμνου , o Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Ρεθύμνου Γιάννης Πετράκης , εκπρόσωποι φορέων και ενώσεων.
Ο Πρέσβης της Αυστραλίας κ. Σπύρου, απένειμε δωρεά εκ μέρους της Ένωσης Παλιών Πολεμιστών και Αποστράτων Αυστραλίας στο Ταμείο Απόρων της Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων την οποία παρέλαβε ο Μητροπολίτης Λάμπης , Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

menoume asfaleis ASPRO

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.