Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021
Blue Red Green

 

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Η «αήττητη» Φώφη Γεννηματά - Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 19:18
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Φώφη Γεννηματά - Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 11:10
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια - Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 13:26

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία

661

Γ. Πατούλης: «Κλειδί για την ανάπτυξη η στροφή στην κυκλική οικονομία-Θέλουμε το μετασχηματισμό της Αττικής σε «πράσινη» Περιφέρεια, πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων»

Τη στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και τις δράσεις που υλοποιεί προκειμένου να δοθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε παρέμβαση του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.

«Επιδιώκουμε να κάνουμε σε μία θητεία όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας πως στον πυρήνα της πολιτικής και των προσπαθειών που καταβάλλει η Περιφέρεια είναι η στροφή προς την κυκλική οικονομία, «που είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της ΕΕ και είναι όρος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ευμάρεια των πολιτών».

«Οι στόχοι μας είναι μετρήσιμοι και συνδέονται με τις ανάγκες των πολιτών»

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως για τη χώρα μας η στροφή στην κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος με στόχο να ενισχύσει την αυτάρκεια της και να διαμορφώσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, επισημαίνοντας πως σ΄αυτή την προσπάθεια είναι αναγκαία τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να μας παρέχει η ΕΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης ανέπτυξε το σχεδιασμό της Περιφέρειας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας πως οι στόχοι της Διοίκησης είναι αντικειμενικοί, μετρήσιμοι και προσδιορίζονται με βάση τις ανάγκες των πολιτών.

«Θέλουμε να μετασχηματίσουμε την Αττική από περιφέρεια – παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση απορριμμάτων σε περιφέρεια – παράδειγμα προς μίμηση. Και για να το κάνουμε αυτό δεν διστάζουμε να κάνουμε τομές και να πάρουμε το ρίσκο της ανατροπής πάγιων πρακτικών και δεδομένων που μας καθήλωσαν σε χρόνια απραξία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, κόστους περίπου 70 εκ. ευρώ»

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, με στόχο όχι μόνο να λυθεί ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και να λειτουργήσουμε «ως καταλύτης για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα».

Διατρέχοντας τις μέχρι τώρα δράσεις τις συνόψισε στις εξής:

 • Πρώτον, προχωράμε στη δημιουργία τουλάχιστον δύο μεγάλων κέντρων επαναχρησιμοποίησης με στόχο να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία
 • Δεύτερον, δίνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό στους Δήμους, τους νομοθετικά υπόχρεους να επιτύχουν τους νέους, υψηλούς στόχους ανακύκλωσης
 • Δημοπρατήσαμε, και ήδη έχουμε αναδόχους σε αρκετά επιμέρους στοιχεία, το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο ανακύκλωσης στην Ευρώπη, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξουμε με Πράσινες Γωνιές, σπιτάκια ανακύκλωσης, Πράσινες Νησίδες, πλατφόρμες διασύνδεσης και κομποστοποιητές όλους τους δήμους της Αττικής.
 • Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη σταδιακή παραλαβή 60 ειδικά διασκευασμένων φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία.
 • Έχει γίνει ήδη η προμήθεια 80 απορριμματοφόρων για τη διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και προχωράει και η προμήθεια 120 νέων απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.
 • Έχουν ήδη μοιραστεί 10.000 κάδοι για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και προχωράει η προμήθεια άλλων 19.000 κάδων για ανακύκλωση βιοαποβλήτων
 • Τρίτον, προχωράμε σε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία και λειτουργία 8-10 Αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, με διαδημοτικό χαρακτήρα, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους. Με συνολικό κόστος της τάξης των 60-70 εκατομμυρίων ευρώ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι υλοποιούμε και το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη.

«Ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης τόνισε πως προκειμένου να λυθεί πλήρως το χρόνιο πρόβλημα της Αττικής, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ε.Ε.

«Με βάση και τα σχετικά πορίσματα του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, για τη διαχείριση του 40% των υπολειμματικών σύμμεικτων προβλέπονται πέντε (5) υποδομές κυκλικής διαχείρισης με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων προϊόντων και ενέργειας. Δημιουργούνται Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, η φιλοσοφία σχεδιασμού των οποίων είναι τα υπολειμματικά σύμμεικτα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης που θα φτάνει το 2030 σε ποσοστό 96% με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή.

Στις εν λόγω υποδομές δεν περιλαμβάνονται μονάδες θερμικής επεξεργασίας, οι οποίες σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ», επισήμανε.

«Κομβικός ο ρόλος της Περιφέρειας στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική η προσπάθεια εφαρμογής στην πράξη της κυκλικής οικονομίας «χρειάζονται πραγματικές λύσεις σε πραγματικό χρόνο» και πρόσθεσε πως ο σχεδιασμός της Περιφέρειας βασίζεται σε

 • άμεσες βελτιώσεις και παρεμβάσεις
 • άμεση προώθηση της ανακύκλωσης
 • άμεσες δράσεις ανακούφισης του χρόνιου προβλήματος του ΧΥΤΑ Φυλής.

Παράλληλα εστίασε στην ανάγκη συνδρομής των επιστημόνων σ΄αυτή την προσπάθεια και στη συνένωση δυνάμεων όλων των αρμόδιων φορέων, αλλά και στη σημασία να εφαρμοστούν νέα μοντέλα διακυβέρνησης που αντιστοιχούν στην 4η βιομηχανική επανάσταση και την κυκλική οικονομία.

«Και αυτό είναι ένα κάλεσμα για ένα γόνιμο διάλογο σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Ο ρόλος της Περιφέρειας για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, είναι κομβικός. Η κλίμακα της Περιφέρειας είναι η πλέον κατάλληλη για να ξεκινήσουν οργανωμένα οι προσπάθειες στροφής προς την κυκλική οικονομία. Η ανάγκη μιας νέας, αποκεντρωμένης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, έρχεται και από την κυκλική οικονομία στο επίκεντρο. Και επιτρέψτε μου και από αυτό το βήμα να μεταφέρω την πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών για την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες, ως ένα αναγκαίο βήμα για την ανασυγκρότηση της διοικητικής δομής του Κράτους, για την αρχιτεκτονική του διοικητικού συστήματος σε νέα βάση λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

7 web 300x250

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.