Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Πρεμιέρα εκπαίδευσης στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία - Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 17:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Μητσοτάκης στον ΟΑΕΔ - Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 18:53
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ - Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 19:29

Αποκέντρωση του νέου ΠΑΑ και των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των φυσικών πόρων

apokentrosh

 

Αποκέντρωση του νέου ΠΑΑ και των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των φυσικών πόρων

Στην ανάγκη αποκέντρωσης των δράσεων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο Συνέδριο για την Περιφερειακή και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Όπως δήλωσε ο υπουργός «η μαγική λέξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο είναι το «μαζί». Να συμπράξουμε, να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας. Το Υπουργείο συνομιλεί με τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συμπράξουμε και να ολοκληρώσουμε το Εθνικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Υπαίθρου που θα υλοποιηθεί μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των 20 δις € της νέας ΚΑΠ».

Αναφερόμενος διεξοδικά στην ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα του νερού, για παράδειγμα τόνισε τα εξής: «Μέσα από τη νέα ΚΑΠ η χώρα μας θα εκσυγχρονίσει τα αρδευτικά δίκτυα, πράγμα το οποίο δεν επέτρεπε η παλαιότερη ΚΑΠ και φυσικά θα συνεχίσει να μελετά και να κατασκευάζει νέα αρδευτικά δίκτυα όπως και νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές για τη διαχείριση των επιφανειακών νερών. Εσείς οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας γνωρίζετε καλύτερα ποια είναι τα παλιά δίκτυα και ποια πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Η Περιφέρεια ξέρει πολύ καλύτερα για τα επιφανειακά νερά, τους χείμαρρους και τους ποταμούς, όπως που μπορούν να κατασκευαστούν φράγματα και λιμνοδεξαμενές, όπως και ποια αρδευτικά δίκτυα θα μελετηθούν και θα κατασκευασθούν. Δεν μπορεί να τα ξέρουμε εμείς καλύτερα στην Αθήνα. Αυτές οι δράσεις μπορούν να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για να μας βοηθήσουν στην υλοποίησή τους».

Στο προτεινόμενο προϋπολογισμό του Ειδικού Γεωργικού Ταμείου για την Ανάπτυξη και για τη Δράση αυτή προβλέπονται σημαντικά κονδύλια. Δηλαδή το 30% περίπου του προγράμματος, όπως και άλλες δράσεις θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες.

Επίσης, τόνισε ότι όλα τα έργα που θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες, δηλαδή με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης δράσης για τη διαχείριση του νερού και την συμφωνία για τους άξονές της, οι Περιφέρειες γνωρίζοντας τον Προϋπολογισμό τους θα προκηρύξουν τους άξονες, θα κάνουν τους διαγωνισμούς και αναθέσεις, θα παρακολουθούν και επιβλέπουν το έργο, το οποίο όπως προβλέπει το Ειδικό Γεωργικό Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη θα πρέπει να ελέγχεται και πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, όπως είπε, ο Υπουργός «αυτή είναι η μόνη Κεντρική Αρχή Πληρωμών που αναγνωρίζει η ΕΕ για το Γεωργικό Ταμείο για να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαυτάρης στην ενσωμάτωση της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Γνώσης στον πρωτογενή τομέα, καθώς και της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, επισημαίνοντας: «Επιδιώκουμε αύξηση της κατανομής των πόρων για την έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση την κατάρτιση και τις συμβουλές, πεδίο που στην προηγούμενη περίοδο αγνοήθηκε παντελώς, ως προς τον Γεωργικό Τομέα τόσο από την Κεντρική Διοίκηση όσο και από τις Περιφέρειες. Πιστεύω ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος όλων. Γιατί αν μιλάμε για μια Γεωργία Βιώσιμη Περιβαλλοντικά αλλά και Οικονομικά, μια γεωργία δηλαδή οικονομικά ανταγωνιστική, η ενσωμάτωση της γνώσης και της καινοτομίας αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση. Η σύμπραξη με τις Περιφέρειες αλλά και τα επιμελητήρια για τη διάχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών».

Παράλληλα ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε: «Στη νέα περίοδο, αμφότερα τα Προγράμματα του ΕΤΠΑ (δηλαδή του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όσο και του Ανθρώπινου Δυναμικού) βάζουν την «έξυπνη» ανάπτυξη, την έξυπνη εξειδίκευση των Περιφερειών ως πρωταρχικό στόχο και προβλέπει σημαντικά κονδύλια για την έρευνα, την τεχνολογία, τη γνώση, την εκπαίδευση για το σκοπό αυτό από τα συγκεκριμένα Ταμεία. Να λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία συνέργειας των Περιφερειών και του ΥπΑΑΤ για την επίτευξη του στόχου της έξυπνης ανάπτυξης και στον γεωργικό τομέα με την ευρύτερη του έννοια. Αξιοποιώντας πόρους τόσο από το ΕΤΠΑ όσο και από το ΕΚΤ σε συνδυασμό με πόρους και από το Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουμε την έξυπνη εξειδίκευση και στην Γεωργία, την Κτηνοτροφία, την Μελισσοκομία, την Αλιεία, τις Ιχθυοκαλλιέργειες κ.α. Οι συνέργειες μεταξύ των διαφόρων Ταμείων είναι μεγάλη. Επιπρόσθετες δυνατότητες υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα και από τα άλλα Ταμεία, κάτι που κακώς δεν έγινε στο στο παρελθόν, αφήνοντας ουσιαστικά τη γεωργική έρευνα και τεχνολογία να σβήνει σιγά – σιγά».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε επιπλέον λόγο για την ανάγκη της δικτύωσης της καινοτομίας των επιχειρήσεων (clusters) και προσαρμογής της παραγωγής στις ανάγκες του καταναλωτή, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας να στραφεί σε εξειδικευμένες ποικιλίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες της υγείας συγκεκριμένων ομάδων των καταναλωτών.

Πηγή : agrotypos.gr

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

7 web 300x250

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.