Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: To Κογκρέσο και τα F-16 - Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 17:04
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 16:40

Άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής για την Κλιματική Αλλαγή

doyroy

Άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής για την Κλιματική Αλλαγή

“Δεν είναι καιρός για διαπιστώσεις αλλά για ενέργειες”

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, που «αποτελεί πολύ σπουδαία υπόθεση για την καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει σε άρθρο της, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» στην Αυγή της Κυριακής, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Πλέον ο καιρός δεν είναι στις διαπιστώσεις, αλλά στις ενέργειες. Και η έμφαση οφείλει πλέον να δοθεί, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό – στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «αυτά τα ζητήματα θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της Ημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με τη συμμετοχή επιστημόνων, καθηγητών, εμπειρογνωμόνων». 

«Επιχειρούμε έτσι να οριοθετήσουμε αφενός το πλαίσιο ενός απαραίτητου διαλόγου και αφετέρου να σκιαγραφήσουμε τις προϋποθέσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, που έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μια θεωρητική υπόθεση και έχει γίνει – δυστυχώς – χειροπιαστή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, όλο και συχνότερα…», παρατηρεί η ίδια.

«Η Περιφέρεια Αττικής δεν περίμενε την καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας του Νοεμβρίου του 2017 ή τις σοβαρές βροχοπτώσεις, στα τέλη του φετινού Ιουνίου, για να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη συγκεκριμένων παρεμβάσεων» γράφει η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια εκπονεί «το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία».

Η κλιματική αλλαγή είναι το διακύβευμα που καθορίζει το μέλλον

Βασικά σημεία του άρθρου της Περιφερειάρχη:

  • Η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σπουδαία για την καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, για να καθίσταται αντικείμενο μικροκομματικών στοχεύσεων και όχημα αντικυβερνητικής κριτικής.
  • Πρόκειται για το διακύβευμα του παρόντος που η αντιμετώπισή του σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθορίσει το μέλλον, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για την Αττική. Είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για την Ευρώπη. Την Αμερική ή την Ασία.
  • Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουμε είναι η δημιουργία θέσης Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος - Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Παράλληλα έχουμε επιλέξει να μετέχουμε στη Διεθνή πλατφόρμα για την κλιματική αλλαγή "Non State Actor Zone for Climate Action" (NAZCA).
  • Η Περιφέρεια Αττικής ως περιφέρεια της Μεσογείου, κομμάτι του οικοσυστήματός της, μετέχει στην εκπόνηση κοινών δράσεων με τα χαρακτηριστικά του PlanBleu του ΟΗΕ, που φέτος έκλεισε τα 40 του χρόνια, με μια σημαντική διεθνή Ημερίδα, όπου πήρε μέρος η Περιφέρεια στο Παρίσι, στις αρχές Ιουνίου.
  • Από την πλευρά μας υπογραμμίσαμε την ανάγκη «ολοκληρωμένης, βιώσιμης ανάπτυξης» της Μεσογείου. «Το μέλλον της μεσογειακής λεκάνης περνά μέσα από μια κοινή προσέγγιση που αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, δημόσιους και ιδιωτικούς, φορείς», τόνισα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, υπογραμμίζοντας την επιλογή της Περιφέρειας να ενταχθεί στο BolognaCharter, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών μέσα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

tas1

tas2

 

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.