Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: To Κογκρέσο και τα F-16 - Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 17:04
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 16:40

Δ.Τ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ)

IMG 20180913 120705

Κάλεσμα προς όλους τους δημότες των Ιωαννίνων, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ιωαννιτών ενόψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας απηύθυνε σήμερα η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου, ο υπεύθυνος σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής της Τροχαίας Ιωαννίνων, Επαμεινώνδας Ζήκος, η πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων, Πόπη Στεφανίδη, η εκπρόσωπος της οργάνωσης SOS-Τροχαία Εγκλήματα, Όλγα Ζήση, η υπεύθυνη τύπου της ΛΕΜΙ, Φένια Πανταζώνη, και ο εκπρόσωπος των Paguristas και του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, Αποστόλης Τζελέτας.
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται με αφορμή την εβδομάδα αυτή, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.
«Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση Φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότηκας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. Εκτός από τις τοπικές αρχές, δόθηκε η δυνατότητα εγγραφής δράσεων και ενεργών πολιτών και ομάδων. Σε αυτή τη βάση ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει ενεργά και φέτος με μία σειρά δράσεων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και επίκειται η δεύτερη φάση διαβούλευσης τον επόμενο μήνα. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους όλους όσους βοήθησαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας. Καθοριστική είναι η συμμετοχή στις δράσεις όλων των συμπολιτών μας γιατί αφορά το Δήμο μας, δηλαδή όλους μας» τόνισε η κ. Βασιλείου.
Για τη δράση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, η πρόεδρός του τόνισε τα εξής:
«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας παρέα με τους μικρούς φίλους της πόλης (παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών) με έναν δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Τα παιδιά, οι φίλοι και οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων "καταλαμβάνουν" έναν κεντρικό δρόμο και τον μετατρέπουν σε οδό των Τεχνών για μία μέρα με 4 σταθμούς και ένα χώρο αναψυχής. Κάθε σταθμός γίνεται ένα εργαστήρι τέχνης διάρκειας σαράντα λεπτών. Η μετακίνηση των παιδιών μεταξύ των σταθμών της οδού γίνεται μια καλλιτεχνική πορεία ανάμεσα στις τέχνες του θεάτρου, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, της γλυπτικής, της μουσικής και της αφήγησης παραμυθιού. Το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της παραμονής των παιδιών στους τέσσερις σταθμούς με τις δημιουργίες τους, εκτίθεται στους υπόλοιπους «περιπατητές» της πόλης».

Από την πλευρά τους οι υπόλοιποι εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων αναφέρθηκαν αναλυτικά στις δράσεις τους οι οποίες έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου, καλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/09/2018
(Πολιτιστικός Πολυχώρος - Δ.Χατζής; 7:00 μ.μ.) Ημερίδα : «Στην πόλη βαδίζω, ΖΩΗ κερδίζω» Ομιλητές: Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας Π.Ιωαννίνων, Θέμα: "Άσκηση & Σωματική Υγεία",Πέτρος Σκαπινάκης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Π.Ιωαννίνων, Θέμα: "Ασκηση & Ψυχική Υγεία", Λορέτα Καλαντζή, Καρδιολόγος, Θέμα: " Άσκηση & τα οφέλη στην Καρδιά", Βασίλης Καλτσής, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Θέμα: "Από το περπάτημα στην εντατική άσκηση" Διοργάνωση: Paguristas, Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, Conferre 5.Α/Συνεδριακή Α.Ε
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/09/2018
«Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Θανάτους από το δρόμο», ΛΕΜΙ,Τροχαία Ιωαννίνων (πλατεία Πύρου,7:00 μ.μ.) Πρόγραμμα Savelives, SOS-Τροχαία Εγκλήματα, ομιλητής Δρ Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής ΑΠΘ (Πολιτιστικός χώρος Δ. Χατζής 7:ΟΟμ.μ.).
ΠΕΜΠΤΗ 20/09/2018
«Έναρξη πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής», Δημοτική Αστυνομία, με την συμμετοχή σχολείων της πόλης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/09/2018
(5:00 μ.μ. Εκκίνηση &Τερματισμός πλατεία Μαβίλη) «Ποδηλατώ τον γύρο της Παμβώτιδας»: Μια ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη διαδρομή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων. Οργανωτές: Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, Ποδηλάτες της Τετάρτης
ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 2-3-4-5&6/10/2018
Επίσκεψη Ιαπωνικής αντιπροσωπείας στην πόλη μας στα πλαίσια του προγράμματος "City Ιο City" «Ανταλλαγή καλών πρακτικών για την βιώσιμη αστική κινητικότητα»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/10/2018 (9:30 το πρωί)
«Παλιά παιχνίδια ξανά σε δράση» Συμμετέχουν: ΕΛΕΠΑΠ, Σύλλογος Αμεα Κυψέλη και Δημοτικά σχολεία της πόλης Διοργάνωση: ΧΕΝ Ιωαννίνων « Γνωρίζοντας τους σκύλους- οδηγούς» (10:00 π.μ., πάρκο Λιθαρίτσια) Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών-Περιφερειακή «Ενωση Β/Δ Ελλάδος
06 & 07 Οκτωβρίου 2018 3ο Φεστιβάλ «Χαράς & Ενότητας» Τα παιδιά γιορτάζουν τη διαφορετικότητα 40+1 Ταξίδια για παιδιά (άρθρο 23 από την σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού) Δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία
ΣΑΒΒΑΤΟ 06/10/2018
(5:00μ.μ.) Ζωσιμαία Ακαδημία «3 κύκλοι Ζωής & Ενότητας» Εκπαιδεύοντας τους μαθητές στην ενσυναίσθηση : Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, Π.Τ.Ν, Παν/μιο Ιωαννίνων Ψυχοκινητικά παιχνίδια : Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, Κινητικής Αγωγής και Μάθησης, Π.Τ.Ν, Παν/μιο Ιωαννίνων «Διαφορετικότητα» Βιωματικό για γονείς Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Παράρτημα Ιωαννίνων.
ΚΥΡΙΑΚΗ 07/10/2018
(11:30 π.μ.) Ζωσιμαία Ακαδημία με Μουσικοθεατρική Παράσταση από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ «Παίζω μουσική και δημιουργώ» απο μαθητές του loannina School of Music Ημερίδα - Εργαστήριο: Κέντρο Συμβουλευτικής ΕΙΜΑΙ
Θα δοθούν βεβαιώσεις
Διοργάνωση ΧΕΝ Ιωαννίνων Γυναικεία. Μη Κυβερνητική. Εθελοντική Οργάνωση
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/10/2018
«Στάση και Ενημέρωση γενικού πληθυσμού Ν.Ιωαννίνων σχετικά με την προσβασιμότητα μετακίνηση και λειτουργικότητα εμποδιζόμενων ατόμων» Διανομή και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από πολίτες της πόλης Ιωαννίνων
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/10/2018
«Δημιουργία τρισδιάστατης διάβασης», Δ. Ι. Ε.Κ Ιωαννίνων
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/10/2018 (οδός Χ. Τρικούπη, 11:00 π.μ.) και
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/10/2018 (πλατεία Πύρου, 11:00 π.μ.)
«Δρόμοι της τέχνης»
Διοργάνωση: ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
• Τοποθέτηση ποδηλατοστατών σε επιλεγμένα σημεία της πόλης
• Τοποθέτηση parklet (μικρό κήπος) έξω από το σχολικό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας
• Έκθεση με ποδήλατα του παρελθόντος (Ορθοπεταλιές) bikewise
• Συνεργασία & Υλοποίηση δράσεων από μαθητές των σχολείων της πόλης μας με θέμα την "Αστική Κινητικότητα"
• Δράσεις προώθησης του έργου ΜΟΤΙVΑΤΕ με στόχο την αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών
• Εκπόνηση μελέτης σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

tas1

tas2

 

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.