Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: To Κογκρέσο και τα F-16 - Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 17:04
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 16:40

Η αποκομιδή των απορριμμάτων στο επίκεντρο των σημερινών πρωινών εργασιών της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

photo ellinogermaniki 1

 

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Απαιτούνται άμεσες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ουραγός στην Ευρώπη σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τραγική η εικόνα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας την Αττική, καθώς το 90 % των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής»

Το θέμα της μετάβασης από την αποκομιδή των απορριμμάτων στη διαχείριση πόρων,  βρέθηκε στο επίκεντρο των σημερινών πρωινών εργασιών της 8ηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων προέκυψε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, με εξαίρεση μεμονωμένα παραδείγματα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε σχέση με την ορθή διαχείρισή των απορριμμάτων.

Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η βιώσιμη αποκομιδή απορριμμάτων».

Όπως επισημάνθηκε σήμερα, περίπου το 80 % των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το ποσοστό στην περίπτωση της Αττικής, φθάνει στο 90%, με συνέπεια να ανακυκλώνεται περίπου το 10 % των απορριμμάτων.

Έλληνες και Γερμανοί ειδήμονες στο θέμα των αποβλήτων αναφέρθηκαν στην προοπτική της αντιμετώπισης των απορριμμάτων ως «πολύτιμων επαναχρησιμοποιήσιμων πόρων». Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα σύστημα  κυκλικής οικονομίας μέσω του οποίου θα υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των  αποβλήτων με αποδοτική χρήση πόρων και δραστική μείωση του τελικού προϊόντος που θα φθάσει για Υγειονομική Ταφή.

Παρέμβαση Γ. Πατούλη

Σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σημείωσε ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ότι αφορά στη διαχείρισή των απορριμμάτων.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως «τραγική» την εικόνα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας την Αττική, καθώς το 90 % των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η Αττική να γίνει Νάπολη. Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ανοχής στην εγκληματική αδιαφορία που έχει επιδείξει διαχρονικά η πολιτεία αλλά και οι Περιφέρειες, κυρίως στην Αττική, στο ζήτημα της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 Το γεγονός ότι φθάνει στο ΧΥΤΑ το 90% των απορριμμάτων έχει απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για το τελικό κόστος ταφής το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πλέον να παίζει και να πειραματίζεται με την υγεία των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να έχουν καθαρές πόλεις και όχι εστίες μόλυνσης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας».

 Στο πλαίσιο της αναφοράς στην γερμανική και γενικότερα ευρωπαϊκή εμπειρία, από τη συζήτηση προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της χώρα μας προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τεχνολογίες «βιογενών υπολειμματικών υλών και θερμικής αξιοποίησης υπολειμματικών απορριμμάτων».

Μάλιστα επισημάνθηκε ότι η μέθοδος αεριοποίησης των απορριμμάτων εφαρμόζεται επιτυχώς σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην ενεργειακή στροφή των Δήμων  καθώς και στους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί η νεολαία να αποκτήσει ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Το βραδινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ανοικτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον εναλλακτικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας. Στο θέμα αυτό αναμένεται να κάνει εισήγηση ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

tas1

tas2

 

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.