Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον Ερντογάν στο «παραλήρημά» του

theodorikakos-thumb-large


Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Ερντογάν στο παραλήρημά του, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή σου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, κληθείς να σχολιάσει την προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Όλοι οι Έλληνες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε δίπλα μας ένα γειτονικό κράτος, στο οποίο ηγείται ένας άνθρωπος που συστηματικά προκαλεί, παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δείχνει τις επεκτατικές του διαθέσεις και συχνά ξεσπά σε παραληρήματα σε βάρος της πατρίδας μας και προσφάτως εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση αλλά πιστεύω και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός να ακολουθήσουμε τον κ. Ερντογάν σε αυτό το παραλήρημα. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ο πρωθυπουργός έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό, αρραγές θα έλεγα, εθνικό μέτωπο. Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της. Διεκδικούμε αυτό το δίκιο σε όλα τα διεθνή φόρα».

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι είναι αναλογικότερος και δικαιότερος από τους προηγούμενους, ενώ εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στην χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας τον καθηγητή, Ξενοφώντα Κοντιάδη ως πρόεδρο της Επιτροπής που θα προχωρήσει στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους και τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, Διονύση Λασκαράτο ως πρόεδρο της Επιτροπής για την αναμόρφωση του νόμου Πεπονή, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα έχει, όπως είπε, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Για το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και εντός των επομένων εβδομάδων θα γίνουν ανακοινώσεις. Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕΤΑΑ να συνάπτει συμβάσεις με μηχανικούς που θα χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη, προώθηση μελετών από τους Δήμους για την κατασκευή έργων.

Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία

mit

Δηλώσεις νέων υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν.Μηταράκη και Γ.Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαροa

Την ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει «μία δίκαιη πολιτική ασύλου» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά την ορκομωσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης, ειδικά εγώ ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε μία δίκαιη πολιτική ασύλου, μία πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά παράλληλα μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να διαχωρίζει γρήγορα αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροωθήσεων που υπάρχουν θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης».

«Βασική μας υποχρέωση», συνέχισε ο νέος υπουργός, είναι «να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και παράλληλα και ισορροπημένα να ασκήσουμε και μεταναστευτική πολιτική βάσει των νόμων της χώρας». Κατέληξε λέγοντας ότι «η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο θέμα, μία πρόκληση, ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «η μάχη δίνεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει και εκείνη πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ξεκινάει μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές». Επίσης, συνέχισε, «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας». Τέλος, σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για επανασύσταση του υπουργείου «είναι η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο».

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν μεταβεί για συναντήσεις στον ΟΟΣΑ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αφορούν σε «ό,τι έχει σχέση με το μεταναστευτικό διεθνώς: την προβολή, την προώθηση των θέσεων, την εκπροσώπηση σε οργανισμούς, τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη, τις διμερείς επαφές».Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία
Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία
Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο (Επιτροπή)

Theodorikakos-eklogikos-nomos-800x450

Πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας προ της ελληνική κοινωνία και τους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος την κατάθεση τώρα του εκλογικού νόμου και με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, καθώς χαρακτηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο αναλογικότερο και δικαιότερο από τα προηγούμενα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνος που αποφασίζει ανεξάρτητα από τους εκλογικούς νόμους για την ισχύ των κυβερνήσεων είναι ο ίδιος ο λαός.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Θεοδωρικάκου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που συζητείται το νομοσχέδιο:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσά μας.

Το πρώτο σημείο που θα ήθελα να θίξω είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συνεπής σε όσα είχε πει προεκλογικά και κατέθεσε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης πριν από τις εκλογές είχε πει ότι το θέμα του εκλογικού νόμου θα κατατεθεί στο πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας δραστηριότητας. Αυτό κάνει. Δεύτερον, είχε πει ότι ο εκλογικός νόμος που θα καταθέσει θα είναι αναλογικότερος αλλά θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πράξη της κατάθεσης του εκλογικού νόμου από την κυβέρνησή μας σε αυτό το διάστημα και με αυτό το περιεχόμενο είναι μία πράξης πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους σε ό,τι αφορά και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά και το περιεχόμενο.

Με αυτό το σχέδιο εκλογικού νόμου -πιστεύουμε ότι θα γίνει ο εκλογικός νόμος του κράτους, ο νόμος που σήμερα συζητάμε-, ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, σε 3,5 χρόνια, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άρα, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, καθαρίζουν το πολιτικό τοπίο και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού από την σημερινή κυβέρνηση.

Δεύτερον, η κυβέρνησή μας από θέμα αρχών είναι υπέρ της διαρκούς προσπάθειας για συγκλίσεις, συνεργασίες και επίτευξη των μέγιστων δυνατών συναινέσεων. Τις θεωρούμε απολύτως απαραίτητες στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα. Στην περίοδο αντιμετώπισης σοβαρότερων κινδύνων και προκλήσεων από τους γείτονές μας εξ ανατολών. Αλλά είναι και θέμα γενικότερης κουλτούρας και για την παράταξή μας και για εμένα προσωπικά ότι πρέπει να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές συνεργασίες, ειδικά σε κεφαλαιώδη θέματα. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα πράξουμε με επόμενες νομοθετικές πράξεις του υπουργείου Εσωτερικών για μείζονα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το κράτος. Διότι στη δική μου αντίληψη δεν μπορεί κανείς να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εάν αυτές δεν έχουν έναν ευρύ χρονικό ορίζοντα και δεν διασφαλίζουν μεγάλες συναινέσεις. Θα ήθελα να συμφωνήσω με κάποιον συνάδελφο που είπε ότι κανείς δεν είναι μονίμως στην εξουσία. Εκλογές γίνονται και ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιός θα κυβερνά τον τόπο και με ποιες πολιτικές. Άρα θέματα μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κράτος είναι εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο να τυγχάνουν των μέγιστων δυνατών συναινέσεων.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, το χρονικό διάστημα στο οποίο διεξήχθη αυτή η δημόσια διαβούλευση είναι προφανές ότι είναι πολύ περιορισμένη. Θέλω, όμως, όλοι να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Όσο κι αν ήταν αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, καθώς ο εκλογικός νόμος είναι θέμα κεντρικών πολιτικών εκλογών των κομμάτων και για να ακριβολογώ κεντρικών εκλογών των αρχηγών των κομμάτων, οποιαδήποτε συζήτηση η οποία θα κρατούσε πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούσε να επιφέρει καμία πραγματική αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Ο καθένας έχει ζυγίσει την πολιτική του στάση στο συγκεκριμένο θέμα και επομένως τα δεδομένα ήταν και είναι αυτά αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τέταρτον, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία του αξιότιμου εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή. Θέλω να σας πω ότι ειλικρινά πιστεύω, κυρίες και κύριοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει σήμερα την απλή αναλογική από θέση αρχών. Το επιχείρημά μου αυτό συγκροτείται από το γεγονός ότι αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε για λόγους αρχών να ψηφίσει και να υλοποιεί την απλή αναλογική θα έπρεπε να το είχε κάνει το πρώτο διάστημα της κυβερνητικής της θητείας. Εκλεγήκατε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 και κυβερνήσατε τη χώρα μέχρι τον Αύγουστο, οπότε η κυβέρνησης του κ. Τσίπρα παρετήθη και οδηγηθήκαμε σε εκλογές από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Εάν ήταν τόσο σπουδαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της απλής αναλογικής, θα μπορούσε να είχε ψηφίσει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής στο πρώτο της εξάμηνο. Μην ξεχνάτε άλλωστε, για να είμαστε τελείως ειλικρινείς, ότι ήταν το εξάμηνο που δοκιμάζατε την πολιτική που θέλατε να πείσετε, πως ό,τι λέτε το εννοείτε.

Εάν ό,τι λέγατε το εννοούσατε θα μπορούσατε να το κάνετε και στον εκλογικό νόμο. Δεν το κάνατε όμως. Το κάνατε πολύ καιρό αργότερα. Εάν το είχατε κάνει, εάν μεν είχατε βρει τις 200 ψήφους δεν θα ήσαστε κυβέρνηση καν τον Σεπτέμβριο του 2015, εάν δεν βρίσκατε τις 200 ψήφους, που πιστεύω ότι ήταν προφανώς το πιο πιθανό, οι εκλογές με απλή αναλογική θα ήταν απλούστατα οι εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Δεν το κάνατε…

Η πραγματικότητα αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά και τις προθέσεις του καθενός εξ υμών. Και ως παράταξη και ως πολιτικό πρόσωπα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πιστεύω επίσης ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι όμηρος στην παρούσα φάση, εσωκομματικών ισορροπιών οι οποίες περιλαμβάνουν μία τάση του κόμματός σας, η οποία για λόγους ιδεοληπτικούς, πράγματι, υπερασπίζεται την απλή αναλογική. Δεν πιστεύω ότι αυτό βασιλεύει στη σκέψη όλων σας. Αλλά αυτά είναι δικά σας θέματα. Θα έχετε όλο το χρόνο μπροστά να τα βρείτε και να τα λύσετε με τον τρόπο που εσείς νομίζετε τα επόμενα 3,5 χρόνια. Χρόνος αρκετός. Και μέχρι τότε μπορούμε να αντιπαρατιθέμεθα σε αυτά που πρέπει να αντιπαρατεθούμε. Περιμένω όμως σοβαρές συζητήσεις, συγκλίσεις και συναινέσεις σε μεταρρυθμίσεις σαν και αυτές που προηγουμένως σας περιέγραψα γιατί πιστεύω ότι και σεις έχετε πλέον αποκτήσει την εμπειρία της διακυβέρνησης του τόπου, και πιθανόν κάποια συμπεράσματα να είναι αρκετά χρήσιμα για το πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο. Το σχέδιο το οποίο καταθέτουμε είναι προφανές ότι είναι μια εξέλιξη, μια βελτίωση αν θέλετε- ανάλογα πώς το βλέπει κανείς- των νόμων που είχε διαμορφώσει ο κ. Σκανδαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Δύο νόμων, δηλαδή ενισχυμένης αναλογικής που προέβλεπαν ο ένας bonus 40 και ο άλλος bonus 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο νόμου είναι σαφώς αναλογικότερο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής Ελλάδας.

Θέλω να θυμίσω ότι με εκλογικά συστήματα ανάλογα με αυτό που προτείνουμε, λιγότερο όμως αναλογικά, κυβέρνησαν τη χώρα, όλα τα κόμματα, όλου του ιδεολογικού φάσματος της χώρας. Κυβέρνησε η κεντροδεξιά, η μεγάλη παράταξη της ΝΔ, κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο έγιναν οι προηγούμενες εκλογές είναι ο μακροβιότερος στα χρόνια της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά. Το γεγονός ότι αυτός ο νόμος άντεξε τα περισσότερα χρόνια από τους υπόλοιπους σημαίνει πολλά τόσο για την επάρκειά του όσο και για την ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος.

Θέλω επίσης να θυμίσω ότι με έναν τέτοιο εκλογικό νόμο, λιγότερο αναλογικό από αυτόν που προτείνουμε – γιατί η αναλογικότητα εδώ προκύπτει από το ότι είναι κλιμακωτό το bonus και δεν δίνεται το bonus των 50 εδρών ανεξάρτητα από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, όπως ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Με έναν τέτοιο νόμο εξελέγησαν πρωθυπουργοί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία.

Τέτοιοι εκλογικοί νόμοι δεν εμπόδισαν να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως η δική σας με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου και προηγουμένως η τρικομματική, κατ’ αρχήν, κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Θέλω επομένως να καταλήξω ότι εκείνος που τελικά αποφασίζει, ανεξάρτητα από τους εκλογικούς νόμους, για την ισχύ και τη δυναμική που έχουν οι κυβερνήσεις, είναι ο ίδιος ο λαός. Μπορεί με την ψήφο του και ανεξάρτητα με το εκλογικό σύστημα με το οποίο γίνονται οι εκλογές να δώσει τις κυβερνήσεις τις οποίες εκείνος επιλέγει.

Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση ακόμα επειδή υπήρξαν και ορισμένα δημοσιεύματα σε ό,τι αφορά στο συνασπισμό των κομμάτων και τις προϋποθέσεις με τις οποίες λειτουργεί ο εκλογικός νόμος. Για πρώτη φορά προβλέπεται bonus σε συνασπισμό κομμάτων, αρκεί ο μέσος όρος που λαμβάνει ο συνασπισμός των κομμάτων στις εκλογές να είναι μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη του δευτέρου κόμματος. Γιατί δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς το bonus των 50 εδρών, επί παραδείγματι σε έναν συνασπισμό δύο κομμάτων που θα μπορούσε να λάβει – τελείως υποθετική περίπτωση -45%, ενώ το δεύτερο κόμμα θα είχε πάρει 20%. Το να μην έπαιρνε το bonus σε αυτήν την περίπτωση ο συνασπισμός των κομμάτων θα ήταν – σε αυτήν την περίπτωση- και άδικο και αντιδημοκρατικό.

Επομένως – και το τονίζω και το επαναλαμβάνω αυτό- ότι είμαστε σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον χρόνο των εκλογών, ύστερα από 3,5 χρόνια, που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβερνητική πλειοψηφία ότι διαμορφώνει έναν εκλογικό νόμο με βάση τα δικά της αυστηρά συμφέροντα σε καμία περίπτωση.

Τέλος θέλω να επαναλάβω ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια και η απόφασή μας να ψηφίσουμε από τώρα τον εκλογικό νόμο δείχνει ότι σεβόμαστε τα κόμματα και τους ψηφοφόρους, αφού ξεκαθαρίζουμε πλήρως τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας με αυτόν τον εκλογικό νόμο προχωρά σε μια πράξη ευθύνης προς τους Έλληνες ψηφοφόρους και το πολιτικό σύστημα και αυτό θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό όταν έλθει η ώρα».

 

Τ. Θεοδωρικάκος στην ΕΝΠΕ: Ώρα για ένα νέο άλμα στην Αυτοδιοίκηση

8844862-675x450

Για μια νέα δομή στο κράτος, ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος, στην οποία θα εκλεγεί το νέο ΔΣ και ο νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους, ενισχύοντας στην πράξη την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και του Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τα άλλα κόμματα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου στη γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Κύριοι και κυρίες Περιφερειάρχες,

Εκπρόσωποι κομμάτων,

Φίλες και φίλοι που πρωταγωνιστείτε στο δημιουργικό έργο και στις μάχες που δίνει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στη χώρα.

Για μένα είναι ξεχωριστή χαρά να βρίσκομαι μαζί σας στη συνέλευση της ΕΝΠΕ και μάλιστα στη συνέλευση που θα εκλέξετε τα νέα σας όργανα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιό σας και τον νέο πρόεδρο της Ένωσης.

Από την πρώτη μέρα που σχηματίσθηκε αυτή η κυβέρνηση με τις προγραμματικές μας δηλώσεις, αλλά κυρίως με τα έργα μας, έχουμε αποδείξει ότι η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης είναι κεντρική μας προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μετά από 10 χρόνια ύπαρξης του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει έλθει η ώρα να γίνει ένα νέο μεγάλο βήμα. Στην δική μας αντίληψη οι Περιφέρειες δεν ήταν και δεν είναι μια απλή συνένωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία έχουν προέλθει. Και επίσης δεν είναι ένας προϊστάμενος θεσμός της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες – και επομένως και οι άνθρωποι που ηγούνται της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης- είναι οι ισχυροί πύργοι της ανάπτυξης, της συμμετοχής και της κοινωνικής συνοχής για τη χώρα. Με δυο λόγια: Αν όταν ξεκίνησε ο θεσμός πριν από 10 χρόνια ήταν κάτι άγνωστο για τον πολίτη, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήταν απρόσωπο, σήμερα ύστερα από 10 χρόνια δουλειάς, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, στα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης, για την πατρίδα μας, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει καταξιωθεί ως θεσμός. Τα πρόσωπα των Περιφερειαρχών της χώρας αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους ως άνθρωποι οι οποίοι έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να υπάρξει δημιουργικό έργο, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στις Περιφέρειες, αλλά και ως πρόσωπα που έχουν έναν βαρύνοντα λόγο και ρόλο, ευρύτερα στο δημόσιο βίο της χώρας.

Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα διάδοχο σχήμα ούτε μια γραφειοκρατική υπόθεση αλλά είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Γι’ αυτό το λόγο το καλοκαίρι προχωρήσαμε σε μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ενισχύσαμε τα όργανα των περιφερειών. Προβήκαμε σε μια σειρά επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες διευκολύνουν τα περιφερειακά όργανα να μπορούν να λειτουργούν και να παράγουν έργο.

Σήμερα αυτό που θέλω, κυρίως, να σας πω και θέλω να το κρατήσετε ως βασικό μήνυμα από την παρέμβασή μου, είναι ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Στη δική μου αντίληψη ο θεσμός των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Είμαι αποφασισμένος στο νόμο τον οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουμε, να μεταφερθούν στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στη πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος. Αυτό εννοώ: ήλθε η ώρα για μια νέα μεγάλη τομή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Επομένως, χωρίς να θέλω να απαλλοτριώσω το δικαίωμά σας να διεκδικείτε από το κράτος, πιστεύω ότι εδώ μιλάμε για κάτι που είναι πέρα και πάνω από αυτό. Γιατί, προφανώς, στη ζωή όλοι διεκδικούμε το καλύτερο, αλλά η πρόταση που σας κάνω είναι μια ισχυρή, δημιουργική και παραγωγική συνεργασία για να διαμορφώσουμε μαζί αυτόν τον νόμο. Θέλω να είναι ένας νόμος της Αυτοδιοίκησης. Ένας νόμος που θα τον φτιάξουμε μαζί με τα στελέχη των Περιφερειών, και φυσικά μαζί με τα στελέχη και της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αυτούς τους τέσσερις μήνες απέδειξε στην πράξη αυτό που από την πρώτη ημέρα έλεγε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που ενώνονται δυνάμεις. Tα προβλήματα δεν είναι ούτε κόκκινα, πράσινα, μπλε ή δεν ξέρω κι εγώ ποιο άλλο χρώμα και δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι η πολιτική ταυτότητα των ανθρώπων οι οποίοι υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς. Μας ενδιαφέρει να λύνουμε τα προβλήματα.

Προσωπικά έζησα μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία για να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Ένα θέμα κατά τη γνώμη μου υπερώριμο για το ελληνικό κράτος. Ένα αίτημα δεκαετιών όλων των οργανώσεων των μεταναστών και σχεδόν όλου του πολιτικού συστήματος. Ένα αίτημα που είναι υπερώριμο να λυθεί έστω με τον τρόπο που συμφωνήσαμε, αλλά αυτή η διαδικασία στον Υπουργό Εσωτερικών έμαθε ότι η προσπάθεια να βρίσκουμε συνθέσεις και συγκλίσεις δεν είναι μάταιη και δεν είναι, να μου επιτρέψετε να πω, ένα επικοινωνιακό κόλπο για να φαινόμαστε αρεστοί στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή να μειώνουμε την ένταση των αντιπαραθέσεων. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν και ιδεολογίες και πολιτικές και είναι θεμιτή και κατανοητή και η ιδεολογική η πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε εκείνα τα πεδία στα οποία μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να βρίσκουμε λύσεις, κυρίως αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.

Πιστεύοντας λοιπόν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας τέτοιος χώρος, είμαι αποφασισμένος -στην προσπάθεια για να συνταχθεί αυτός ο νόμος- να ζητήσω από το σύνολο των Κομμάτων την καθοριστική συμβολή τους προκαταβολικά. Δεν σκοπεύω να φτιάξουμε ένα νόμο και μετά να τον φέρουμε σε διαβούλευση. Θα ζητήσω απ’ όλα τα Κόμματα, προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, να εκθέσουν τις απόψεις τους και το επόμενο που θέλω να σας πω είναι ότι θα ζητήσω από την κοινωνία των πολιτών να εκφράσει τις απόψεις της. Διότι όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τον θεσμό της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Είναι ο πιο κοντινός θεσμός στα ζητήματα της ζωής τους.

Είναι μια πρόκληση για όλους μας να πάρουμε και να ακούσουμε τις απόψεις όλων των πολιτών και να αποδείξουμε στην πράξη ότι μας ενδιαφέρει η συμμετοχή και ότι είμαστε ένα δημοκρατικό και αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που έχει μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες του και θέλει να προχωρήσει μπροστά.

Ο στόχος μας λοιπόν είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, μέσα από μια τέτοια ουσιαστική και δημιουργική διαδικασία, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή.

Φίλες και φίλοι,

Νομίζω ότι η Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια κρίσης μπαίνει σταδιακά σε μια τροχιά ανάπτυξης, η οποία είναι κρίσιμο να είναι μια ανάπτυξη διατηρήσιμη, βιώσιμη, ισχυρή και το κυριότερο να έχει αντίκτυπο στη ζωή όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις.

Οι Έλληνες πρέπει να νιώσουν όλοι ότι μπορούμε να βγούμε όλοι μαζί κερδισμένοι από την υπέρβαση αυτής της κρίσης και από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο, αξιοποιώντας η κάθε μία τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη προτού ολοκληρώσω αυτή την τοποθέτησή μου. Δίπλα στην ισχυρή ανάπτυξη για όλους, πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε άλλο έναν στόχο. Η Ελλάδα οφείλει να γίνει κράτος. Ύστερα από πολλές χαμένες απόπειρες ή ημιτελείς απόπειρες, έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να το πετύχουμε αυτό. Και κράτος επιτρέψτε μου να πω, ότι σημαίνει ότι στη χώρα αυτή δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει.

Κράτος δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο εξωθεσμικό και έξω από κάθε αρχή δημοκρατικού δικαίου σε οποιονδήποτε άνθρωπο βρίσκεται στη χώρα μας.

Κράτος δεν είναι όταν η πατρίδα μας πνίγεται το καλοκαίρι στα σκουπίδια.

Κράτος δεν είναι όταν Πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, έρευνας και επικοινωνίας μετατρέπονται σε χώρους βίας και ανομίας. Και θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι τα ξέρετε όλοι σας και που όλοι μαζί οφείλουμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα βασικότερα από αυτά που πρέπει να αλλάξουμε και να τα αλλάξουμε όλοι μαζί.

Γιατί πιστεύω ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους: είναι ο πατριωτισμός που έχουμε όλοι οι Έλληνες, είναι η πατρίδα μας που είναι μια σταθερή αναφορά, η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους, παρά διχασμένους.

Κυρίες και κύριοι, αντιλαμβάνεστε ότι με την νέα διοίκηση της Ένωσης Περιφερειών, ως υπουργός των Εσωτερικών, θα έχουμε στενότατη συνεργασία. Οι Περιφερειάρχες έχουν στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έχουμε θεσμοθετήσει την σε τακτά χρονικά διαστήματα συνεδρίαση των Περιφερειαρχών υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων.

Θα συνεχίσουμε έτσι γιατί πιστεύω ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Προκαταβολικά συγχαρητήρια στους κυρίους και τις κυρίες που θα εκλεγούν σήμερα και σε όσους αναλάβουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τύχη της Ένωσης Περιφερειών.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Νέος μεταβατικός Διευθυντής στο ΕΜΣΤ ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης

dimitris-antonakakis

 

Νέος μεταβατικός Διευθυντής στο ΕΜΣΤ ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης

Στον γνωστό αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη ανέθεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά καθήκοντα μεταβατικού Διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η θέση είναι άμισθη και η ανάθεση καθηκόντων του νέου Διευθυντή έγινε μετά από συνεννόηση με το Δ.Σ του Μουσείου. Τον κ. Αντωνακάκη θα συνδράμει, επίσης αμισθί, η έμπειρη ιστορικός Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών - ΜΟΜus.

Η απόφαση αυτή της υπουργού στοχεύει στο να συνεχισθεί απρόσκοπτα η πορεία για τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ και την έκθεση της μόνιμης συλλογής του, για τα οποία εργάζονται το Δ.Σ του Μουσείου και η Επιτροπή Παρακολούθησης της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να προκηρυχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο  διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του Διευθυντή του ΕΜΣΤ.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.