Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου στο Συνέδριο «Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος»

EVEA-675x450

 

Τη νέα μορφή πολυεπίπεδης διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ενδυναμώνει τη δημοκρατία, θα εξαλείψει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά και θα κάνει τους πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι το κράτος, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκοςστο Συνέδριο«Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος», που οργάνωσε ηΕΕΔΕ.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Θέλουμε ένα κράτος που θα παράγει έργο, ένα κράτος που θα στηρίξει την ανάπτυξη και την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ένα κράτος που να εμπιστεύεται τους πολίτες και γι’ αυτό και οι πολίτες να το εμπιστεύονται».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά και εκείνες που έχουν προγραμματισθεί με στόχο ένα κράτος πιο λειτουργικό, πιο παραγωγικό, πιο αποτελεσματικό και πιο αναπτυξιακό.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου με  θέμα «Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση στο νέο περιβάλλον»:

Κυρίες και κύριοι,

Ο τίτλος της 3ης Συνεδρίας του σημαντικού αυτού Συνεδρίου για ένα Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος, είναι «Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση στο νέο περιβάλλον».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο περιβάλλον είναι και ανταγωνιστικό και πάρα πολύ απαιτητικό.

H Ελλάδα βγαίνει από μια δεκαετή οικονομική κρίση που επηρέασε τη δραματικά τον κοινωνικό της ιστό.  Και το πρόταγμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους.

Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους χωρίς ανασυγκρότηση του κράτους και της Αυτοδιοίκησης δεν γίνεται. Γι’ αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το κράτος να γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, πιο αναπτυξιακό. Και φυσικά όλα αυτά οφείλουμε να τα πετύχουμε ενισχύοντας τα περιφερειακά και τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ενισχύοντας την Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών και πετυχαίνοντας τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις μέσα στο πολιτικό σύστημα.

Έχουμε ξεκάθαρες προτεραιότητες. Αξιοκρατία, αξιολόγηση, αποκομματικοποίηση του κράτους, διαφάνεια παντού. Σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αναπτυξιακή και κοινωνική δυναμική για την αυτοδιοίκηση. Με αυτές τις προτεραιότητες που θέτουμε μπορούμε να πετύχουμε μεγάλες συμφωνίες. Να διαμορφώσουμε κοινούς τόπους και συγκλίσεις  ανάμεσα στις κοινωνικές και στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου – και οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις για να έχουν αξία και προοπτική.

Καμία μεταρρύθμιση δεν έχει νόημα αν δεν έχει μακρόχρονο ορίζοντα και βεβαιότητα εφαρμογής της ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκουμε να θέσουμε τα θεμέλια ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και μιας αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης που θα λειτουργούν προς όφελος του πολίτη.

Ήδη από τις 7 Ιουλίου ξεκινήσαμε τη θεμελίωση ενός σύγχρονου συστήματος διακυβέρνησης. Που προάγει τη θεσμική μνήμη και τη συνέχεια στο Κράτος. Που προωθεί με βαθιές ανατροπές την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο.

Ο πρώτος νόμος που ψηφίσαμε και ήδη εφαρμόζεται είναι ο Νόμος του Επιτελικού Κράτους.

Και αμέσως μετά δώσαμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας που είχε προκαλέσει με την εφαρμογή της απλής αναλογικής η προηγούμενη κυβέρνηση σε μεγάλο μέρος  των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.  Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν τόσο μεγάλο που δήμαρχοι που είχαν εκλεγεί με τη στήριξη του 65% των ψηφοφόρων, δεν θα μπορούσαν ούτε Προϋπολογισμό να υπογράψουν, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε τις βασικές τους υποδομές.

Διασφαλίσαμε τη συνέχεια και αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσα απ’ το οποίο παράγεται σημαντικό κοινωνικό έργο. Στην πράξη αποτελεί κοινωνική πολιτική. Το υιοθετήσαμε, το συνεχίζουμε, το αναβαθμίζουμε.

Τώρα, επιλύουμε το μέγα πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών στους Δήμους αλλά και σε ορισμένες Περιφέρειες. Μέσα από συμβάσεις έργου μηχανικών με την ΕΕΤΑΑ και προγραμματικές συμβάσεις της με τους Δήμους. Πρόκειται για μείζονα παρέμβαση μέσα απ’ την οποία δίνουμε ώθηση στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων, το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί σε πολύ λίγες εβδομάδες, αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών στις υπηρεσίες Δόμησης, που για εννέα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε πολύ μεγάλη αδυναμία με τον τρόπο που είχε καθιερωθεί να λειτουργούν.

Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να χαθεί κανένα έργο που ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο δεν είχε διασφαλισμένους και εγγυημένους πόρους, παρά μόνο σε ποσοστό 10% από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Απελευθερώνουμε την Αυτοδιοίκηση από τις κρατικές εξαρτήσεις. Δώσαμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση εφ’ όσον θέλει να μπορεί να δώσει στον ιδιωτικό τομέα τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου.

Χρέος της κεντρικής κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τη λειτουργία του κράτους και των μηχανισμών του σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό κάναμε.

Αποτελεί, άλλωστε, κεντρική πολιτική επιλογή μας η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, της χώρας. Γι’ αυτό και προχωράμε σε δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο αυτό. Ήδη Επιτροπή Επιστημόνων και Εμπειρογνωμόνων υπό τον καθηγητή κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη εργάζεται επί του συγκεκριμένου θέματος και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένω τις προτάσεις της. Από εκεί κι έπειτα μέσα από διάλογο με όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, αλλά και τα κόμματα, ελπίζω να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο νόμου που θα αποτελεί τομή και θα δώσει νέα πνοή στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και στην Αυτοδιοίκηση.

Στόχος μας πέρα από τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.  Έτσι θα στηρίξουμε την πολιτική απόφαση για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. H επιτυχία αυτού του στόχου θα συμβάλλει την αποφυγή του συγκεντρωτισμού στη λήψη αποφάσεων ως μοναδικό επίπεδο εξουσίας. Η επιτυχία θα έλθει μέσα από τη συνεργασία η οποία θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις.

Πεποίθησή μας είναι ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες  να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν περαιτέρω θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας, φέρνοντας εγγύτερα τους πολίτες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού διοίκησης σε όλα τα επίπεδα και με αυτήν την πολιτική θα πορευθούμε διευκολύνοντας με νομοθετικές παρεμβάσεις τοπικά και περιφερειακά αυτοδιοικητικά όργανα στη λειτουργία τους και στην παραγωγή έργου.

Προωθούμε έμπρακτα την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και δίνουμε συνέχεια στη λειτουργία του κράτους καθιερώνοντας τον θεσμό του Υπηρεσιακού Γραμματέα, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου. Αυτές τις ημέρες το ΑΣΕΠ θα ολοκληρώσει την επιλογή των Υπηρεσιακών Γραμματέων σε 13 Υπουργεία, οι οποίοι τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα βρεθούν στις θέσεις τους και θα αναλάβουν καθήκοντα εξαιρετικά σημαντικά. Σε αυτούς θα υπάγεται ο προϋπολογισμός και η διοίκηση προσωπικού σε κάθε υπουργείο.

Διαχωρίζουμε έτσι τη διακυβέρνηση που ασκεί η πολιτική εξουσία ενός υπουργείου από τη διοίκηση που ασκεί ο Υπηρεσιακός Γραμματέας. Και οι δύο οφείλουν να συνεργάζονται αποδοτικά και να προσδιορίζουν και να εφαρμόζουν στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί. Με τον Υπηρεσιακό Γραμματέα απελευθερώνουμε την πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου από διοικητικές πράξεις οι οποίες απαιτούσαν χρόνο και της στερούσαν τη δυνατότητα για εφαρμογή των ουσιαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων. Από την άλλη ο Υπηρεσιακός Γραμματέας έχοντας τη δυνατότητα της τελικής υπογραφής  σε διοικητικές πράξεις ισχυροποιεί το ρόλο του ως προϊστάμενος στη Δημόσια Διοίκηση. Επιπλέον, δώσαμε εξουσία τελικής υπογραφής- αυτό γίνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στις 7 Φεβρουαρίου- στους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων των υπουργείων για τις ατομικές διοικητικές πράξεις, ενισχύοντας περαιτέρω την ανεξαρτησία της διοίκησης.

Σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση χωρίς αξιοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει. Για το λόγο αυτό με νομοσχέδιο που προωθούμε σήμερα στη Βουλή (μόλις χθες έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Πρωθυπουργού) υιοθετούμε ένα σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το οποίο αξιοποιεί σημαντικά την εμπειρία από την εφαρμογή του προηγούμενου συστήματος εισάγοντας στοιχεία τα οποία αναμένεται να εξισορροπήσουν εντοπισμένα προβλήματα.

Στόχος μας οι Γενικοί Διευθυντές, αλλά και οι υπόλοιποι προϊστάμενοι των θέσεων ευθύνης,  των υπουργείων να έχουν προσόντα manager για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Ο επαγγελματισμός στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης πρέπει να γίνει κανόνας, καθώς έτσι οι υπηρεσίες θα λειτουργούν αποδοτικότερα και το θετικό τους αποτέλεσμα θα αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων μέσω της επανακατάρτισης, επιμόρφωσης της απόκτησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων, της αξιολόγησης και της επιβράβευσής του.

Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και εργαλείων αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σκοπός του προς υλοποίηση έργου «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού» (HRMS) είναι να εισάγει, αναπτύξει, λειτουργήσει και συντηρήσει μια ενιαία κεντρική υποδομή για τη Διοίκηση – Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κεντρικού σημείου συγκέντρωσης και επεξεργασίας του πρωτογενούς περιεχομένου, των οργανωτικών δομών και των πληροφοριών που περιγράφουν το Ανθρώπινο Δυναμικό, είναι μια βασική προϋπόθεση ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάλυση, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η παραμετροποίηση, η υλοποίηση, η εφαρμογή και η θέση σε λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο θα υποστηρίζει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αποτίμηση της ενιαίας πολιτικής διαχείρισης.

Ο νόμος 2190/1994 που είναι ένας καταξιωμένος στη συνείδηση της κοινωνίας, ένας νόμος που εμπέδωσε το αίσθημα της αντικειμενικότητας στη διαδικασία των προσλήψεων, χρειάζεται αναμφίβολα εκσυγχρονισμό.  Η αντικειμενικότητα θα διατηρηθεί αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα. Προχωράμε στην βελτίωση του Νόμου 2190/1994,  και όχι στο ξήλωμά του όπως ανεπιτυχώς έγραψαν κάποιοι, με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόσληψης, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και οργανωτικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Ορισμένα πρώτα μέτρα τα παίρνουμε τώρα, με τον νόμο που ψηφίζουμε στη Βουλή, στο νόμο που αναφέρθηκα προηγουμένως ότι εγκρίθηκε χθες από τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για πρώτη φορά συνδέουμε το σύστημα της κινητικότητας με τις διαδικασίες πρόσληψης ώστε να διασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα και η συνάφεια των σχετικών αιτημάτων των φορέων. Το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα αποτελεί προστιθέμενη αξία αλλά και καθοριστικό παράγοντα για την εξασφάλιση της επιτυχίας και θέτει τις ισχυρές βάσεις για την πραγματοποίηση των στρατηγικών σχεδίων του κάθε φορέα.

Κυρίες και κύριοι,

Ό,τι και να κάνουμε, σε όσες μεταρρυθμίσεις και αν προχωρήσουμε, αν δεν λάβουμε μέτρα που να κατοχυρώνουμε τη διαφάνεια και την ακεραιότητα στο δημόσιο τομέα, δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα.  Γιατί είναι καθοριστικό ο πολίτης να μπορεί να εμπιστεύεται τη δημόσια διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.  Γι’ αυτό λοιπόν και το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική Ακεραιότητας σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, εισάγοντας καινοτόμους θεσμούς, όπως τους συμβούλους ακεραιότητας σε κάθε υπουργείο. Ήδη έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για να αντιμετωπίσουμε ιδίως τα φαινόμενά διαφθοράς που έχουν σχέση με την πολιτογράφηση και την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας. Κάθε φαινόμενο διαφθοράς οφείλουμε να το  εντοπίζουμε και να πατάσσεται. Και οι υπεύθυνοι να τιμωρούνται παραδειγματικά. Με τήρηση της νομιμότητας, αλλά θα πρέπει να τιμωρούνται.

Το συνολικό σχέδιό μας περιλαμβάνει τριετή προγραμματισμό προσλήψεων με συγκεκριμένους στόχους και προσδοκώμενα οφέλη για τους πολίτες. Θέλουμε μια διοίκηση που θα υπηρετεί τους πολίτες και θα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και όχι ως φρένο και ανασταλτικό στοιχείο σε κάθε επιχείρηση και αναπτυξιακό σχέδιο.

Κυρίες και κύριοι,

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν τις θεσμικές συντεταγμένες γύρω από τις οποίες θεμελιώνεται μια νέα πολιτεία. Γίνεται ευδιάκριτη μια νέα αρχιτεκτονική που ενσωματώνει τις αξίες μιας σύγχρονης και ευέλικτης διακυβέρνησης που μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες.

Στόχος μας είναι η νέα αυτή μορφή διοίκησης να ενδυναμώσει τη δημοκρατία, να εξαλείψει τη γραφειοκρατία και τη συνακόλουθή της διαφθορά, να κάνει τους πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι το κράτος. Θέλουμε ένα κράτος που θα παράγει έργο, ένα κράτος που θα στηρίξει την ανάπτυξη και την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ένα κράτος που να εμπιστεύεται τους πολίτες και γι’ αυτό και οι πολίτες να το εμπιστεύονται.

Σας ευχαριστώ.

Θεοδωρικάκος: Το Πρόγραμμα Νέα Γενιά Ανακύκλωσης στηρίζεται από τους νέους – Εγκαίνια του Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Νέα Σμύρνη

ERG 3170-1-676x450

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση θα προστατεύουν και θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον, επεκτείνοντας το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε ολόκληρη τη χώρα, ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Νέα Σμύρνη (Ευξείνου Πόντου & Σωκίων).

Η Νέα Σμύρνη είναι μια από τις πέντε πόλεις στις οποίες εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα Νέα Γενιά Ανακύκλωσης του υπουργείου Εσωτερικών, για την ανταποδοτική ανακύκλωση. Έχουν προηγηθεί τα εγκαίνια σε αντίστοιχους Πολυχώρους σε Καλλιθέα, Ναύπλιο και έπονται στα Ιωάννινα και στην Άνδρο.

Τα εγκαίνια του Πολυχώρου στη Νέα Σμύρνη έγιναν παρουσία του Μητροπολίτη Συμεών και παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιώργος Κρεμλής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές του 6ου και 7ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος προσβλέπει πάρα πολύ στη συμμετοχή της νεολαίας στην υλοποίηση του προγράμματος και τόνισε: «Ο υπουργός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε ταυτισμένοι, είμαστε ένα, ενώνουμε τις προσπάθειές μας γιατί έχουμε έναν κοινό στόχο: Να υπηρετήσουμε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις των πολιτών και των δημάρχων».

Μετά την τελετή των εγκαινίων ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«Συνεχίσαμε από τη Νέα Σμύρνη τη μεγάλη πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών με το πιλοτικό πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Είναι η νέα γενιά ανακύκλωσης που στηρίζεται στους νέους ανθρώπους που υποστηρίζουν με τη σειρά τους αυτήν την προσπάθεια, την προσπάθεια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης από την οποία βγαίνουμε όλοι ωφελημένοι: oι πολίτες, οι Δήμοι, το κράτος και πάνω απ’ όλα το περιβάλλον. Η συνέχεια της πρωτοβουλίας μας είναι την Κυριακή στα Γιάννενα. Σήμερα, από τη Νέα Σμύρνη, το μήνυμα της αισιοδοξίας συνεχίζεται με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών, μικρών μαθητών. Όλα τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι η προσπάθεια αυτή έχει μεγάλη απήχηση. Επεκτείνεται στην Περιφέρεια Αττικής όπως τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης, και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα».

Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το πρόγραμμα θα επιτύχει μόνο αν υπάρχει συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων είπε:

«Στο «Σπιτάκι» αυτό θα μπορούν οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης να ανακυκλώσουν πλαστικές, μεταλλικές, γυάλινες συσκευασίες ενώ θα λαμβάνουν αυτόματα κουπόνι που θα εξοφλείται σε συνεργαζόμενα Super Market. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε σε αυτή την πρωτοβουλία και θα την στηρίξουμε. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η ανακύκλωση πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε σύγχρονου δήμου. Για τον λόγο αυτόν εμείς, ως Δήμος, που πιστεύουμε στην αειφόρα ανάπτυξη, έχουμε βάλει στόχο το 2020 να φτάσουμε το 30% στα ανακυκλούμενα υλικά.

Κύριε Υπουργέ έχετε βάλει ψηλά τον πήχυ και το Πιλοτικό αυτό Πρόγραμμα με τίτλο »Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» θα πετύχει μόνο εάν συνεργαστούν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φορείς της πόλης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης είπε ότι το 2020 θα είναι για την Αττική έτος ανακύκλωσης και επανεκκίνησης μια καλύτερης ζωής. Με στόχο η Αττική να γίνει «πράσινη» Περιφέρεια. Μεταξύ άλλων είπε:

«Πρώτον, η Αττική όχι μόνο θα γίνει Πράσινη Περιφέρεια, όχι μόνο στην κυκλική ανακύκλωση αλλά και στην κυκλική οικονομία. Συγχρόνως θα δημιουργήσει εκείνες τις δυνατότητες ώστε να μεταλαμπαδεύσει παντού αυτή τη διάθεση.

Σήμερα λοιπόν εγκαινιάζουμε αυτό το σπιτάκι ανακύκλωσης. Είναι έξυπνο σπιτάκι, διότι πάνω από όλα δίνει καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό.

Δεύτερον, δημιουργεί τη διάθεση σαν ένα παιχνίδι, σε κάθε παιδί που βλέπουμε εδώ κοντά μας, να μπορεί όχι μόνο να βάλει το δικό του προσωπικό στοίχημα, αλλά και συγχρόνως να πάρει την ανταπόδοση αυτής της προσπάθειάς του.

Τρίτον, συμβάλει σε αυτό που λέμε υγεία και ζωή του αύριο, συμβάλει στη δική του ζωή».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, στις 30 Ιανουαρίου, στο Ζάππειο θα γίνει παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο θα συμβάλλουν οι Δήμοι της Αττικής στο ζήτημα αυτό και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

«Εκεί θα δούμε πώς 66 δήμοι σε όλη την Αττική, θα δώσουν το δικό τους δείγμα γραφής μέσα και από την ανταποδοτικότητα και από τον καφέ κάδο, το είπατε για τα βιοαπόβλητα, καθώς επίσης και τις πράσινες γωνιές και γενικότερα πώς θα συγκροτήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα. Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπουμε παιδιά, βλέπουμε δημάρχους, βλέπουμε ηγεσίες της σημερινής κυβέρνησης που πιστεύουν ότι το αύριο βρίσκεται μέσα από τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Εμείς είμαστε εδώ, μαζί με την αυτοδιοίκηση, για να πούμε 2020 το έτος της Ανακύκλωσης, το έτος για μια επανεκκίνηση για μια καλύτερη ζωή.

Να είστε καλά, καλή δύναμη σε αυτό το ταξίδι».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Καλημέρα και ευχαριστώ όλους.

Παιδιά, πάνω απ’ όλα ευχαριστώ εσάς. Χωρίς εσάς δεν μπορεί να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Εσείς θα κάνετε τη νέα γενιά ανακύκλωσης μόδα. Εσείς θα κάνετε αυτήν την πρωτοβουλία να πετύχει και να ξαναδώσει αυτοπεποίθηση σε όλους μας.

Σεβασμιώτατε, θέλω ιδιαιτέρως να σας ευχαριστήσω γιατί η Εκκλησία μπορεί να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Και με τα θερμά λόγια που απευθύνατε, μας δίνετε κι εσείς δύναμη ότι θα είναι και η Εκκλησία μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω το Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης γιατί τα 45 σπιτάκια στους πέντε δήμους της χώρας είναι προσφορά του Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Μιας προσπάθειας η οποία μέσα στο 2020, όπως είπε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης, θα επεκταθεί κατ’ αρχήν σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και με την αποφασιστική συνδρομή και του υπουργείου Εσωτερικών θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα γίνει η νέα μόδα, γιατί πιστεύω ότι είναι υγεία, είναι πολιτισμός, είναι αγάπη για τους συνανθρώπους μας, είναι αγάπη για τα παιδιά μας, είναι αγάπη για το αύριο το οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε σε αυτά τα παιδιά, τα οποία πιστεύω, ειλικρινά, ότι θα είναι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας.

Κύριε Δήμαρχε, στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Ευχαριστώ για την παρουσία σας. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα σήμερα. Ο υπουργός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε ταυτισμένοι, είμαστε ένα, ενώνουμε τις προσπάθειές μας γιατί έχουμε έναν κοινό στόχο: Να υπηρετήσουμε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις των πολιτών και των δημάρχων. Δεν με ενδιαφέρουν προσωπικά αυτές οι τοποθετήσεις. Και έχω βρει ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους με τους οποίος έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία. Αυτό είναι το μέτρο της δικής μας προσπάθειας. Η ενότητα των δυνάμεών μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενισχύει με όλες τις δυνάμεις του αυτήν την πρωτοβουλία- και η αγάπη του για το περιβάλλον είναι πασίγνωστη από την εποχή που ήταν απλός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής- μας έχει μεταφέρει ένα μήνυμα το οποίο το εννοώ απολύτως: Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Οφείλουμε να πάμε όλοι μαζί μπροστά την πατρίδα μας. Και μη κοροϊδευόμαστε, στα πιο πολλά συμφωνούμε.

Η Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών, θα διασφαλίσουμε το περιβάλλον. Θα το αναβαθμίσουμε. Θα το στηρίξουμε. Προχθές ήμασταν μαζί στον ΣΠΑΥ, όλη αυτή η ευρύτερη περιοχή που ορίζεται από τον Φαληρικό όρμο που ξεκινά από το Μοσχάτο και την Καλλιθέα και φθάνει σε όλη τη νότια έκταση, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι γειτνιάζει με τον Υμηττό. Θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ όμορφο σύμβολο και ομοίωμα της γαλάζιας και πανέμορφης πατρίδας μας. Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα με το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού της, που οφείλουμε να προστατεύουμε και με το πράσινο που έχουν τα πανέμορφα βουνά της, ένα από αυτά είναι μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Είναι ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με την Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους Δήμους, μαζί με την περιφέρεια Αττικής να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Αυτό πιστεύω ότι θέλουν τα παιδιά. Αυτό είναι και το μέτρο της επιτυχίας και της δουλειάς που έχουμε να κάνουμε για να πετύχουμε.

Συνεχίζουμε λοιπόν, και σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και για την ενότητα που δείχνουμε όλοι μαζί».

Τρία μέτρα που ενισχύουν την κτηματαγορά ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό

POMIDA6-675x450

Τρία μέτρα που ενισχύουν την κτηματαγορά ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό.

Το πρώτο φορά στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών να φέρει νομοθετική ρύθμιση την προσεχή Παρασκευή που θα δίνει το δικαίωμα στην ΕΕΤΑΑ να υπογράφει συμβάσεις έργου στους μηχανικούς του ΤΕΕ, ώστε να μπορούν να εκτελούν μελέτες και να εποπτεύουν την κατασκευή τεχνικών έργων στους δήμους και παράλληλα να στηρίζουν τεχνικά τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομίες.
Το κράτος διαγράφει τις οφειλές όσων έχουν δηλώσει διαφορετικά τετραγωνικά στο Ε9 και στους δήμους, σε βάθος χρόνου μιας πενταετίας. Η ρύθμιση όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος αφορά και τον ΤΑΠ. Για να ολοκληρωθούν μάλιστα οι δηλώσεις μέσα στο όριο της 31ης Μαρτίου 2020, που έχει τεθεί, υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών ώστε η ΚΕΔΕ να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως θα γίνονται οι δηλώσεις. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που συνεπώς έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι αναμένει εισήγηση της ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά στα μη ηλεκτροδοτούμενα και μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η δυνατότητα τακτοποίησης της διαδικασίας μέχρι την 30η Ιουνίου 2020
Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Να σας ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο κατ’ αρχήν.

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με καλέσατε στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Έχετε δίκιο, στην πολιτική ως πολιτικός είμαι απολύτως καινούργιος και ο ίδιος. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που ενώνει δυνάμεις, ιδέες και απόψεις σε μια μεγάλη παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Υπερβαίνει τα παραδοσιακά όρια και πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εκπλήξει πολιτικά τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων με ένα σημαντικό έργο, το οποίο αγγίζει τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί φίλοι στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αγαπητέ μου φίλε Κώστα Μπακογιάννη, δήμαρχε Αθηναίων, Γιώργο Πατούλη, περιφερειάρχη Αττικής, Δημήτρη Κάρναβε, δήμαρχε Καλλιθέας, πιστεύω ότι η ιδιοκτησία είναι κατ’ αρχήν ανθρώπινο δικαίωμα, προτού γίνει χαρακτηριστικό της μεσαίας τάξης. Πρώτα απ’ όλα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταδιώκει κανείς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν επενδύσει τους κόπους και τις προσπάθειες της ζωής τους στο ακίνητο. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες αυτό είναι μια πολύ ισχυρή παράδοση.

Και κακά τα ψέματα αιφνιδιαστήκαμε τότε πολύ αρνητικά όλοι, εκείνα τα πρώτα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς φόρος στο ακίνητο υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Αλλά ο φόρος πρέπει να είναι λογικός για να μπορεί κανείς να τον πληρώνει. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω.

Το δεύτερο. Θέλω να σας πω ότι οτιδήποτε σας πω εγώ και οτιδήποτε ακούσατε από τους συναδέλφους μου ήδη, είναι προϊόν μιας πάρα πολύ σημαντικής και συντονισμένης δουλειάς η οποία γίνεται υπό τον Πρωθυπουργό μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκφραστής των θεμάτων και των αιτημάτων όλης της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως της μεσαίας τάξης που -κατά τα ψέματα- επλήγη τα προηγούμενα χρόνια βαρύτατα από μια σκληρή υπερ-φορολόγηση, η οποία δεν χρειάζονταν. Άρα μην περιμένετε να ακούσετε κάτι από έναν Υπουργό γιατί τον προαναγγείλατε έτσι. Αυτό που κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πολιτική της κυβέρνησης και η κυβέρνηση έχει πάρει ένα σύνολο μέτρων για να στηρίξει το ακίνητο και τους ιδιοκτήτες του. Μέτρα τα οποία ήδη παρουσίασε ο αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Σκυλακάκης, ο αγαπητός μου συνάδελφος – υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναγγέλλοντας και τα νέα μέτρα και τις νέες πολιτικές που είναι μπροστά και θα ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι, αλλά κι εσείς στην αρχή τα παρουσιάσατε.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών έχω να σας πω σήμερα τρία πράγματα αφού ξεκαθαρίσω ότι όταν ο Πρωθυπουργός που ανέθεσε τα βαριά καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών, ένα πράγμα είπα στον εαυτό μου: «Πρόσεχε εκεί που θα πας μην κάνεις πράγματα για τα οποία ως πολίτης θα αισθανόσουν ότι –αν τα έκανε κάποιος άλλος ως υπουργός- αδικούν την κοινωνία κατάφορα και ταλαιπωρούν τον κόσμο». Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά δεν θα πάψει ποτέ αυτό να υπάρχει μέσα στο μυαλό μου. Έτσι πιστεύω ότι οτιδήποτε κάνουμε και αποφασίζουμε οφείλει να παίρνει υπ’ όψιν του ότι το κράτος θα σέβεται τους πολίτες και οι πολίτες θα σέβονται το κράτος. Καθαροί λογαριασμοί, καθαρές κουβέντες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές, ξεκάθαρες σχέσεις για να μπορούμε να είμαστε όλοι συνεπείς στις σχέσεις μας.

Κατ’ αρχήν, το πρώτο που θέλω να σας πω, είναι ότι όταν αναλάβαμε τα πράγματα βρεθήκαμε μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί, κατά κυριολεξία, η Αυτοδιοίκηση. Δεν το θεωρώ περιττό να το πω σε αυτό το Συνέδριο, το θεωρώ πάρα πολύ σπουδαίο. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους και τις Περιφέρειες οδηγούσε, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, στο χάος. Δεν θα μπορούσατε να βρείτε κανέναν να συνεννοηθείτε. Δεν θα μπορούσαν να ψηφιστούν προϋπολογισμοί από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Ο κατακερματισμός ήταν και είναι τρομερός.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών, καταθέτει το νομοσχέδιο με το οποίο η ΕΕΤΑΑ θα μπορεί να κάνει συμβάσεις έργου με πολιτικούς μηχανικούς τους οποίους θα διαθέτει στους δήμους που τους χρειάζονται μέσα από προγραμματικές συμβάσεις των δήμων με την ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες που χρειάζονται στη μελέτη και κατασκευή των τεχνικών έργων, αλλά και στις υπηρεσίες δόμησης, στις πολεοδομίες. Γιατί εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο λύνουμε ένα πρόβλημα μεγάλο, που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών και τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και εμμέσως της αξίας των ακινήτων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και το λύνουμε χωρίς να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα χωρίς να επιβαρύνουμε δημοσιονομικά τη χώρα. Χωρίς να φτιάξουμε άλλη μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων. Με ένα μέτρο καινοτόμο, ουσιαστικό πρακτικό, το οποίο έχει ληφθεί σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό και με τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.

Δεύτερον σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα δηλωθέντα τετραγωνικά στο Ε9 και στους λογαριασμούς που έρχονται στο σπίτι που αφορούν και τη δημοτική φορολογία. Το θέμα παρουσίασε με εξαιρετική ακρίβεια ο κ. Σκυλακάκης. Στο πλαίσιο της λογικής ότι το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη και ο πολίτης το κράτος, το κράτος έκανε μια μεγάλη χειρονομία. Είπε: ό,τι χρωστάτε για τα προηγούμενα πέντε χρόνια εξ αιτίας αυτής της διαφοράς το χαρίζουμε. Και αυτό αφορά και τον ΤΑΠ. Για να συνεννοούμαστε. Και τον ΤΑΠ. Αλλά από εδώ και πέρα θα πρέπει αυτά να δηλωθούν και όλοι να πληρώνουν κανονικά τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τα οποία πρέπει να είναι δηλωμένα στο Ε9. Υπάρχει και αυτή η διάσταση, θα πρέπει και στο Ε9 να είναι δηλωμένα αυτά που πραγματικά υπάρχουν. Όταν γίνονται τακτοποιήσεις και γίνονται μεταβολές, ο πολίτης έχει αυτήν την υποχρέωση. Αυτό το κάναμε σε πλήρη συνεννόηση με την ΠΟΜΙΔΑ, με την οποία έχουμε στενή σχέση συνεργασίας από την πρώτη στιγμή. Δεν έχουμε καμία διάθεση να ταλαιπωρήσουμε κανέναν πολίτη. Επειδή έχουμε επίσης άριστη συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της τον κ. Παπαστεργίου μιλώ σχεδόν καθημερινά, υπολογίζω σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και επομένως θα μπορεί κανείς για το σύνολο των δήμων της χώρας να μπει και να κάνει την αίτησή του με ηλεκτρονικό τρόπο. Αλλά πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να την κάνει. Όπως και οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να βάλουν σε εφαρμογή τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων με την ΑΑΔΕ, η οποία επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ίδιας της ΑΑΔΕ. Αυτό είναι μια υποχρέωση των Δήμων και των Δημάρχων που πρέπει να το οργανώσουν. Αυτό τι σημαίνει; Ότι σε δυόμιση μήνες από σήμερα, με τη δουλειά όλων μας, των πολιτών και ιδιοκτητών ακινήτων, της ΠΟΜΙΔΑ, της κυβέρνησης, όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φυσικά των δήμων, θα έχουμε βάλει σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουμε τα πραγματικά τετραγωνικά που έχουμε. Αυτό είναι σωστό και δίκαιο και γίνεται πράξη με τη συνεργασία όλων μας.

Σε ό,τι αφορά χρήματα που έχουν πληρωθεί από το παρελθόν, έχω ζητήσει από την ΚΕΔΕ να μου πει τι δυνατότητες έχει. Δεν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση η οποία θα είναι ανεφάρμοστη και δεν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση άδικη. Περιμένουμε λοιπόν από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μας πουν τι δυνατότητες υπάρχουν. Αυτό που μπορεί να σας εγγυηθεί η κυβέρνηση είναι ότι τελείωσε η υπόθεση για ό,τι δεν έχει πληρωθεί. Και δεύτερον τελειώνει και η ταλαιπωρία, διότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Για το επόμενο θέμα που προανέφερα, περιμένουμε την εισήγηση της ΚΕΔΕ, η οποία δεν πρόκειται να αργήσει.

Τέλος, το τρίτο θέμα αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτά που δεν χρησιμοποιούνται και δεν αξιοποιούνται. Δίνουμε τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου κατ’ αρχήν, σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Ιουνίου, να γίνει η αντίστοιχη διαδικασία, να πληρωθούν, προκειμένου να μην υπάρχει η επιβάρυνση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τα ακίνητα, ανταποκρίνεται στην ανάγκη προστασίας της ακίνητης περιουσίας, των δικαιωμάτων των πολιτών και των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και στην αξία και στη λογική, ότι κράτος και πολίτες είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου.

Ήλθε η ώρα να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα όχι μόνο αξίζει καλύτερα αλλά μπορεί καλύτερα. Ήλθε η ώρα να πιστέψουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και ότι δεν μας ταιριάζει ούτε η μιζέρια, ούτε η απαξίωση της πατρίδας μας. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για την ιστορία μας, αλλά και για την ιστορία την οποία μπορούμε να γράψουμε όλοι μαζί ενωμένοι».

Τ. Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον Ερντογάν στο «παραλήρημά» του

theodorikakos-thumb-large


Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Ερντογάν στο παραλήρημά του, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή σου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, κληθείς να σχολιάσει την προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Όλοι οι Έλληνες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε δίπλα μας ένα γειτονικό κράτος, στο οποίο ηγείται ένας άνθρωπος που συστηματικά προκαλεί, παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δείχνει τις επεκτατικές του διαθέσεις και συχνά ξεσπά σε παραληρήματα σε βάρος της πατρίδας μας και προσφάτως εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση αλλά πιστεύω και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός να ακολουθήσουμε τον κ. Ερντογάν σε αυτό το παραλήρημα. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ο πρωθυπουργός έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό, αρραγές θα έλεγα, εθνικό μέτωπο. Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της. Διεκδικούμε αυτό το δίκιο σε όλα τα διεθνή φόρα».

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι είναι αναλογικότερος και δικαιότερος από τους προηγούμενους, ενώ εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στην χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας τον καθηγητή, Ξενοφώντα Κοντιάδη ως πρόεδρο της Επιτροπής που θα προχωρήσει στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους και τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, Διονύση Λασκαράτο ως πρόεδρο της Επιτροπής για την αναμόρφωση του νόμου Πεπονή, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα έχει, όπως είπε, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Για το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και εντός των επομένων εβδομάδων θα γίνουν ανακοινώσεις. Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕΤΑΑ να συνάπτει συμβάσεις με μηχανικούς που θα χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη, προώθηση μελετών από τους Δήμους για την κατασκευή έργων.

Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία

mit

Δηλώσεις νέων υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν.Μηταράκη και Γ.Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαροa

Την ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει «μία δίκαιη πολιτική ασύλου» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά την ορκομωσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης, ειδικά εγώ ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε μία δίκαιη πολιτική ασύλου, μία πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά παράλληλα μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να διαχωρίζει γρήγορα αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροωθήσεων που υπάρχουν θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης».

«Βασική μας υποχρέωση», συνέχισε ο νέος υπουργός, είναι «να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και παράλληλα και ισορροπημένα να ασκήσουμε και μεταναστευτική πολιτική βάσει των νόμων της χώρας». Κατέληξε λέγοντας ότι «η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο θέμα, μία πρόκληση, ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «η μάχη δίνεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει και εκείνη πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ξεκινάει μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές». Επίσης, συνέχισε, «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας». Τέλος, σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για επανασύσταση του υπουργείου «είναι η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο».

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν μεταβεί για συναντήσεις στον ΟΟΣΑ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αφορούν σε «ό,τι έχει σχέση με το μεταναστευτικό διεθνώς: την προβολή, την προώθηση των θέσεων, την εκπροσώπηση σε οργανισμούς, τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη, τις διμερείς επαφές».Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία
Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία
Δηλώσεις των Μηταράκη και Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

menoume asfaleis ASPRO

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.