Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
Blue Red Green

 

ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ: ΤΟ ΕΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021 - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 22-25.10.2018

image008


Απαγόρευση σε μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), καλαμάκια και αναδευτήρες από το 2021
Οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν στον κατάλογο πλαστικών τις ελαφριές πλαστικές σακούλες, οξοπλαστικά, ορισμένα πολυστυρένια
Μέτρα μείωσης της χρήσης πλαστικών όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις
Μέτρα κατά των φίλτρων τσιγάρων και εγκαταλελειμμένων στις θάλασσες αλιευτικών εργαλείων

Πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, ξυλάκια μπαλονιών ή μπατονέτες θα απαγορευτούν, σύμφωνα με νομοθετική πρόταση που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη.

Τα προϊόντα αυτά, στα οποία οφείλεται τουλάχιστον το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης, θα απαγορευτούν από τις ευρωπαϊκές αγορές από το 2021 κι έπειτα.

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν στον κατάλογο πλαστικών που θα απαγορευτούν από την ευρωπαϊκή αγορά από το 2021 και μετά τις πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες, προϊόντα από οξοδιασπώμενο πλαστικό, όπως σακούλες ή συσκευασίες, και προϊόντα συσκευασίας γρήγορου φαγητού από διογκωμένο πολυστυρένιο.

Εθνικοί στόχοι μείωσης για άλλα μη απαγορευμένα πλαστικά

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν έως το 2025 με «φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο» την κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων πλαστικών για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες χάμπουργκερ μιας χρήσης, οι συσκευασίες σάντουιτς ή συσκευασίες φρούτων, επιδόρπιων ή παγωτών. Τα κράτη μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Άλλα πλαστικά, όπως οι φιάλες ποτών, θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90% μέχρι το 2025.

Φίλτρα τσιγάρων και απολεσθέντα αλιευτικά εργαλεία

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι τα μέτρα μείωσης θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να μειωθούν σε 50% έως το 2025 και 80% έως το 2030.

Ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει από 500 έως και 1000 λίτρα νερού, ενώ η αποσύνθεσή του μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα χρόνια, εάν πεταχτεί στο οδόστρωμα. Αποτελεί το δεύτερο πλαστικό μιας χρήσης που μολύνει περισσότερο.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι ετησίως συλλέγεται τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί, τα οποία περιέχουν πλαστικό, με στόχο ανακύκλωσης τουλάχιστον το 15% μέχρι το 2025. Τα αλιευτικά εργαλεία αντιπροσωπεύουν το 27% των αποβλήτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές ακτές.

Κάνοντας τους παραγωγούς πιο υπεύθυνους

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των αποβλήτων από τα εν λόγω προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, επεξεργασίας και συλλογής απορριμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης.

«Εγκρίναμε την πιο φιλόδοξη νομοθεσία για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. Εμείς είμαστε πλέον υπεύθυνοι για τη διατήρηση μίας σταθερής πορείας στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν ήδη από τον Νοέμβριο. Η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για μια επικείμενη και φιλόδοξη οδηγία. Είναι απαραίτητη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους των περιβαλλοντικών ζημιών που οφείλονται στη ρύπανση από πλαστικά στην Ευρώπη, της οποίας το κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 22 δισ. ευρώ έως το 2030», δήλωσε η εισηγήτρια Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο).

Επόμενα βήματα

Η έκθεση που συνέταξε η Frédérique Ries (ALDE, BE), εγκρίθηκε με 571 ψήφους υπέρ 53 κατά και 34 αποχές. Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο όταν οι Υπουργοί συμφωνήσουν στη θέση τους.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 80% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι από πλαστικό. Τα προϊόντα που καλύπτονται από την εν λόγω απαγόρευση αποτελούν το 70% όλων των ειδών απορριμμάτων που βρίσκονται στις θάλασσες. Λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσης του, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες εντός της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Πλαστικά κατάλοιπα βρίσκονται σε θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες και πουλιά, αλλά και σε ψάρια και οστρακοειδή, και κατά συνέπεια στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Ενώ τα πλαστικά είναι εύχρηστα, προσαρμόσιμα, χρήσιμα και οικονομικής αξίας, χρειάζονται καλύτερη χρήση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Όταν τα πλαστικά μετατρέπονται σε απόβλητα, ο οικονομικός τους αντίκτυπος περιλαμβάνει όχι μόνο τη χαμένη οικονομική αξία του υλικού, αλλά και το κόστος καθαρισμού και τις απώλειες στον τουρισμό και την αλιεία.

Συζήτηση στην ολομέλεια για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου

europe2

Σε απολογισμό της συνόδου κορυφής που διεξήχθη στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα προβούν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη στις 10 πμ (ώρα Ελλάδος).

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι επικεφαλής των κρατών μελών ή κυβερνήσεων ήταν η μετανάστευση, η εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης, οι εξωτερικές σχέσεις και το Brexit.

Η προώθηση του καθαρισμού των θαλασσών από την ΕΕ ωφελεί τις επιχειρήσεις

europe1


Οι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί στηρίζουν προτάσεις για επικαιροποίηση και απλούστευση των προσπαθειών για την αύξηση του όγκου των αποβλήτων πλοίων που προσκομίζονται στους λιμένες.
Οι περιφέρειες και οι πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν σχέδια για τη μείωση του πλαστικού και των καυσίμων που απορρίπτονται στη θάλασσα, τονίζοντας ότι σαφείς κανόνες, συνεπής εφαρμογή και μικρά τέλη θα συμβάλουν ώστε οι λιμένες και τα πλοία να διατηρούν τη θάλασσα καθαρή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στήριξε επίσης τα σχέδια της ΕΕ για οικονομικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα βοηθήσουν τον τουρισμό και την ανάπτυξη κυκλικής οικονομίας.

ΟΙ συστάσεις της συνέλευσης των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών της ΕΕ αποτελούν συμβολή στη συζήτηση για την ουσιαστική επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις αλλαγές στη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία (MARPOL), να βελτιωθεί η αστυνόμευσή τους και να εξετάζονται από κοινού οι κανόνες για τα πλοία και τους λιμένες. Η αναθεώρηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει την νομοθεσία της ΕΕ απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή.

Ο εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕτΠ με θέμα « Καθαροί λιμένες και θάλασσες: λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση των αποβλήτων από πλοία » Σπύρος Σπυρίδων (EL/EPP) δήλωσε: «Καθαρότερες θάλασσες σημαίνουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Τα πλοία πρέπει να υποχρεούνται να παραδίδουν τα απόβλητα στους θαλάσσιους λιμένες, και πρέπει όλοι οι θαλάσσιοι λιμένες να είναι ικανοί να διαχειριστούν τα απόβλητα με λογικό κόστος. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για παράδοση στο λιμάνι, χωρίς τα ίδια τα πλοία να επιβαρύνονται υπερβολικά είτε οικονομικά, είτε με επιπλέον διαδικασίες ή άλλες χρονοβόρες διατάξεις. Σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις της Επιτροπής επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους. Οι προτάσεις απλοποιούν και αποσαφηνίζουν επίσης τους κανόνες, προκειμένου να απαλειφθούν πολλές από τις αμφισημίες για τους φορτωτές, τις λιμενικές αρχές και τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων».

Ο κ. Σπυρίδων, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ και εκπρόσωπος της περιφέρειας της Αττικής, συνέχισε: «Φρονούμε ότι υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των πλαστικών αποβλήτων και θέλουμε να συμπεριληφθούν στην οδηγία τα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων, πράγμα που δεν συνέβαινε προηγουμένως. Οι άλλες προκλήσεις αφορούν την ευελιξία, τα τέλη και την αστυνόμευση. Υπάρχουν πολλές τοπικές και περιφερειακές πτυχές στη διαχείριση λιμένων και τα τέλη αποβλήτων δεν πρέπει να ορίζονται κεντρικά. Η Επιτροπή έχει σαφώς επίγνωση της ανάγκης για ευελιξία, πράγμα ιδιαίτερα θετικό. Ωστόσο, χρειαζόμαστε επίσης ισχυρή αστυνόμευση, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η άγρα λιμένων από τα ίδια τα πλοία. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο κυρώσεων, και οι φορτωτές και οι λιμένες πρέπει να προειδοποιούνται με σαφήνεια σχετικά με αυτές».

Προσέθεσε ότι, παρότι η ΕτΠ επικρίνει την αδυναμία των προτάσεων να εξετάσουν τρόπους μείωσης των αποβλήτων και ορισμένα τεχνικά ζητήματα, η ΕτΠ επιθυμεί η ΕΕ να πιέσει για την επέκταση του πεδίου επιρροής της νομοθεσίας, ώστε λιμένες σε θαλάσσιες λεκάνες και περιφέρειες που γειτονεύουν με την ΕΕ να έχουν λόγους να αναλάβουν οικειοθελώς τις ίδιες υποχρεώσεις.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Πάτερ Αντώνιος-ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

pater 2

Συνοδευόμενος από 10 παιδιού της «Κιβωτού του Κόσμου» παρέλαβε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη, ο ιερέας ο π. Αντώνιος Παπανικολάου.

Πρόκειται για έναν θεσμό που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.

Το σημαντικό και κρίσιμο το έργο της «Κιβωτού», που ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο τότε ιερέα, Αντώνιο Παπανικολάου, προσφέρει εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια υποστήριξη σε μικρά απροστάτευτα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, από μονογονεϊκές οικογένειες ή χωρίς γονείς, που βιώνουν ακραίες συνθήκες φτώχειας και εγκατάλειψης.

Επιθυμώντας να αναδείξει πανευρωπαϊκά μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες εθελοντισμού των ημερών μας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε στην Επιτροπή Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018 -πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή- να δοθεί και τρίτο βραβείο στην Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έναντι των δύο που της αναλογούν με βάση τον ισχύοντα κανονισμό.

Συγκινητικές στιγμές κατά τη βράβευση της Κιβωτού του Κόσμου με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη πριν λίγο στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Βραβείο Ζαχάρωφ 2018: οι τρεις τελικοί υποψήφιοι

image002

Οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 είναι ο Oleg Sentsov, 11 ΜΚΟ που σώζουν ζωές μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα και ο Nasser Zefzafi.

Οι επιτροπές Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέλεξαν τους φετινούς τελικούς υποψηφίους για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την Ελευθερία της Σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου.

Οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 είναι οι εξής:

• Οι ΜΚΟ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σώζουν ζωές μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Από το 2015, ΜΚΟ από όλη την ΕΕ πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο, οι οποίοι πασχίζουν να φτάσουν στις ακτές της ΕΕ.

• Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Oleg Sentsov, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά της ρωσικής de facto κυριαρχίας στην Κριμαία. Ο ίδιος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας από τον Μάιο του 2018.

• Ο Μαροκινός πολιτικός ακτιβιστής Nasser Zefzafi, ηγέτης του Hirak, κοινωνικού κινήματος στην περιφέρεια του Rif στο Μαρόκο, που υποστηρίζει την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Συνελήφθη τον Μάιο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για «συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους».

Επόμενα βήματα

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Πρόεδρος και αρχηγοί των πολιτικών ομάδων) θα επιλέξει τον τελικό νικητή στις 25 Οκτωβρίου. Το βραβείο, που αποτελείται από ένα πιστοποιητικό και €50.000, θα απονεμηθεί σε τελετή στην αίθουσα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 12 Δεκεμβρίου.

Ιστορικό

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Το 2018 σηματοδοτεί 30 χρόνια από την πρώτη απονομή του.

Η περσινή διάκριση δόθηκε στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον σοβιετικό επιστήμονα, αντιφρονούντα και τιμημένο με το Νόμπελ Ειρήνης, Andrei Sakharov.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.