Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αντεπίθεση των ΗΠΑ, το «κλειδί» και η κρίσιμη απόφαση

MMSC

Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε για την υπόθεση της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Η επιθετική τακτική της Τουρκίας δεν επιτρέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, με πηγές του ΓΕΝ να τονίζουν επανειλημμένα πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να ενταχθούν «εδώ και τώρα» νέα σκάφη στο Στόλο μας, την ώρα που θα ετοιμάζονται τα καινούργια.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους «μνηστήρες» ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η απόφαση για τις φρεγάτες να ληφθεί άμεσα. Πώς θα γίνει αυτό; Με μια συμφωνία Government to Government και αποφεύγοντας τον χρονοβόρο και αβέβαιου αποτελέσματος διεθνή διαγωνισμό.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις και εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία. Όπως έχουμε αναφέρει, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των νέων ελληνικών φρεγατών, προτείνοντας πανίσχυρα πλοία, σε δελεαστικές τιμές και με κορυφαίο εξοπλισμό.

Η πρόταση των Γάλλων για τις πανίσχυρες Belh@rra καλύπτει καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της Αθήνας, ενώ η γερμανική «σφήνα» για τις φρεγάτες Α200 έβαλε σε σκέψεις την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, μιας και οι Γερμανοί μαζί με τις φρεγάτες δίνουν και δύο υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214. Παράλληλα, το Βερολίνο εξαπέλυσε και επίθεση κατά του Ερντογάν, θέλοντας να δείξει ότι… στηρίζει δήθεν τη Χώρα μας έναντι των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

Αυτοί που νομίζαμε πως είχαν μείνει στην πίσω στην «κούρσα» για τη νέα ελληνική φρεγάτα, ήταν οι Αμερικανοί. Ήρθε όμως ο Τζέφρι Πάιατ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα για να μας θυμίσει πως η Ουάσινγκτον κάθε άλλο παρά έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» για τις φρεγάτες MMSC. «Η πρότασή μας είναι ασυναγώνιστη και δεν αφορά μόνο τις φρεγάτες αλλά ένα πλήρες πακέτο που κανείς ανταγωνιστής δεν έχει να φέρει», ήταν τα λόγια του κ. Πάιατ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με Έλληνες δημοσιογράφους.Η σιγουριά που εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης είναι ενδεικτική της αυξημένης εγρήγορσης στην οποία βρίσκονται εδώ και τόσο καιρό οι Αμερικανοί στην υπόθεση των ελληνικών φρεγατών, με σκοπό να απαντήσουν στις αναμφισβήτητα δελεαστικές προτάσεις των Ευρωπαίων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν πρόταση – πακέτο που απαντά στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για υπερσύγχρονα πλοία, με οπλισμό και συστήματα που ζητά το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν επάνω, εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα, ενδιάμεση λύση και ένα επιπλέον «δώρο».

Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα, στις επαφές που έγιναν με τους Αμερικανούς, έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συμμετοχή της στο αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής της φρεγάτας κατευθυνόμενων βλημάτων FFGX, με στόχο να αναλάβει την κατασκευή αριθμού πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία. Η συμμετοχή λοιπόν της Ελλάδας σε αυτό το πρόγραμμα και η παράλληλη εμπλοκή των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά στο «χτίσιμο» τριών από τις τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες MMSC τις οποίες προτείνει η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin στο Πολεμικό Ναυτικό, ενδεχομένως να είναι το «κρυφό χαρτί» των Αμερικανών στη διαπραγμάτευση.

Το «αγκάθι» ωστόσο παραμένει και δεν είναι άλλο από την ενδιάμεση λύση, τα πλοία δηλαδή που θα αποδεσμευτούν από τον αμερικανικό στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να φτιαχτούν οι νέες ελληνικές φρεγάτες. Αυτό, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, θα είναι και το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιμένει στην αποδέσμευση του αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, το οποίο, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο ελληνικό Πεντάγωνο, «δεν είναι ενδιάμεση λύση, αλλά, η λύση» στις απαιτήσεις του Στόλου, καθώς ικανοποιείται το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για πλοία ικανά να παρέχουν αεράμυνα περιοχής.

Τα «Arleigh Burke» έχουν εκτόπισμα που ξεπερνά τους 9000 τόνους, μήκος 156 μέτρα και πλήρωμα σχεδόν 300 άτομα. Αυτό που έχει σημασία είναι ο οπλισμός του, ο οποίος είναι βαρύτατος καθώς, διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx» (τα οποία θέλει το Πολεμικό Ναυτικό), πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια ( 160 χλμ), τορπίλες, αλλά και ένα οργανικό ελικόπτερο.

Ωστόσο, τα Arleigh Burke αποτελούν μία από τις κυριότερες μονάδες κρούσης των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποδεσμεύσει κανένα πλοίο της. Αντιθέτως, φέρεται να προωθεί τα καταδρομικά Ticonderoga, ένα πλοίο τεραστίων διαστάσεων που σε καμία περίπτωση δεν βολεύει για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενώ χαρακτηρίζεται και ασύμφορο ως προς τη συντήρησή του, τον ελλιμενισμό και την επάνδρωση, μιας και πρέπει να στελεχωθεί με πλήρωμα άνω των 300 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό θα στείλει εντός των ημερών το περιβόητο Letter of Request προς τις ΗΠΑ, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για τις αμερικανικές φρεγάτες και ζητώντας ξεκάθαρα το αντιτορπιλικό Arleigh Burke ως ενδιάμεση λύση. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, αυτές τις μέρες να περάσει και πάλι την πύλη του ελληνικού Πενταγώνου αντιπροσωπεία Αμερικανών της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να ζητήσει επισήμως από τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων «μνηστήρων» να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης που προτείνουν. Αν οι Αμερικανοί αποδεσμεύσουν Arleigh Burke τότε θα αποκτήσουν σαφές προβάδισμα. Αν όμως δεν το κάνουν και οι Γάλλοι δώσουν τις φρεγάτες Fremm στον ελληνικό Στόλο μέχρι να φτιαχτούν οι Belh@rra, τότε θα μιλάμε για μια ακόμα σπουδαία συμφωνία με το Παρίσι, ανάλογη με αυτή των Rafale.

Γιατί μας αγάπησε ξαφνικά η Μέρκελ; Η επίθεση στον Ερντογάν, οι φρεγάτες και το «μπλόκο» στη Γαλλία

MERKEL-MAKRON-ERDOGAN

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», είπε λίγο πριν την εισβολή του Δούρειου Ίππου στην Τροία ο Λαοκόων, προειδοποιώντας να μην έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς που τους έστελναν δώρα, γιατί ασφαλώς είχαν ύπουλους σκοπούς.Η Ανγκελα Μέρκελ συνηθίζει να αιφνιδιάζει, με δηλώσεις που πολλές φορές ανατρέπουν καταστάσεις. Ετσι και τώρα επιχείρησε να μας αιφνιδιάσει με την απρόσμενη επίθεση κατά του Ερντογάν και τη στήριξη στην Ελλάδα.

Ακούγοντας την καγκελάριο να στηρίζει ξαφνικά τη Χώρα μας και να διαμηνύει προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, σημειώνοντας μάλιστα πως η όποια επίθεση θα έχει απάντηση, μας μπήκαν...ψύλλοι στα αυτιά.

Η χώρα που στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής αρνείται πεισματικά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η οποία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και με νέα εισβολή τη μαρτυρική Κύπρο, θυμήθηκε τώρα να... τραβήξει το αυτό του «σουλτάνου». Πού ήταν άραγε η Μέρκελ από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν το ORUC REIS βρισκόταν μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Πού ήταν η Μέρκελ όταν ο Ερντογάν έστηνε κακόγουστα και κυρίως ανήθικα και παράνομα κιτς σόου στα Βαρώσια; Πού ήταν η Μέρκελ όταν ο «κολλητός» της Ερντογάν έστελνε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να πολιορκίσουν τον Έβρο; Πουθενά! Κρυβόταν και έπαιζε ύπουλο παιχνίδι εναντίον της Ελλάδας, βάζοντας στα... λόγια και τις χώρες «δορυφόρους» της να αρνηθούν την επιβολή κυρώσεν στην Τουρκία.

Την Παρασκευή λοιπόν, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Ροτ επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας και, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της 'Αγκυρας, δηλώνει ότι, «αν κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση».

Ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις με την ΕΕ, κάνει λόγο για «μόνο ευχάριστα λόγια». «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία σε τηλεδιάσκεψη με τον Ερντογάν διεμήνυσε πως «μόνο με το διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα «διαφιλονικούμενα θέματα» στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα... ας προσπεράσουμε το «διαφιλονικούμενα θέματα» και ας επικεντρωθούμε στην ξαφνική «επίθεση αγάπης» του Βερολίνου, που πολλά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα έσπευσαν να την παρουσιάσουν ως «ράπισμα» στον Ερντογάν, ως «εγκλωβισμό» της Τουρκίας και άλλα... τσιτάτα, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Επειδή λοιπόν η Μέρκελ δεν άλλαξε πολιτική και τα συμφέροντά της δεν ανατράπηκαν εν μία νυκτί, καλό θα ήταν να κρατάμε όλοι μικρό καλάθι για τις προθέσεις του Βερολίνου που φυσικά έχει δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Ποιος είναι αυτές;

Κατ' αρχάς η προσέγγιση της Ελλάδας για να πουλήσει γερμανικές φρεγάτες. Υπενθυμίζουμε πως το Βερολίνο έχει καταθέσει δελεαστική πρόταση στην Αθήνα για 4 φρεγάτες Α200 ή Α300, σε συμφέρουσα τιμή μαζί με δύο υποβρύχια Type 214. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.

Επίσης, στόχος της Γερμανίας δεν είναι να φτιάξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά να χαλάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία. Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θέλει εντός της Ευρώπης μία ισχυρή Γαλλία. Αν λοιπόν η Γαλλία ισχυροποιηθεί στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ρόλο που διεκδικεί και ο Ερντογάν, τότε η Γερμανία θα έχει σαφώς μικρότερο λόγο στις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της Μεσογείου.

Τι κάνουν λοιπόν για να τορπιλίσουν τις σχέσεις Αθήνας - Παρισιού; Μας το παίζουν δήθεν φίλοι και εξαπολύουν επιθέσεις κατά του «κολλητού» Ερντογάν, βάζοντάς τον, και καλά, στη θέση του.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2020 μας δίδαξαν πολλά. Μας έμαθαν να μην τρέφουμε απατηλές ψευδαισθήσεις, μας θύμισανν ότι έννοιες όπως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή η τήρηση των συμφωνηθέντων γονατίζουν μπροστά στην «ηθική του συμφέροντος», που είναι και η κυρίαρχη (και ίσως η μόνη) ηθική στις διεθνείς σχέσεις. Μας προσγείωσαν στην ωμή πραγματικότητα, την οποία επισημαίνουμε συνεχώς μέσα από το Newsbomb.gr: ότι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι υπόθεση δική μας και όχι των ξένων...!

Η Γαλλία έχει εποδείξει στην πράξη την στήριξή της στην Ελλάδα. Όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις ουσίας που πραγματικά έφεραν σε δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι δηλώσεις της καγκελαρίας είναι σανό προς κατανάλωση για τους αφελείς και δίνουν τροφή σε «κύκλους» στη Χώρα μας που έχουν οικονομικά συμφέροντα με το Βερολίνο. Πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ποιο είναι το συμφέρον μας και να μην πέσει στην παγίδα που στήνεται. Τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι γνωστά, όπως και οι σχέσεις της Μέρκελ με τον Ερντογάν. Οι εποχές είναι περίργες και οι αποφάσεις κρίσιμες. Ας φέρθουμε για μια φορά έξυπνα και με βάση το συμφέρον μας και μόνο.

Φον Ντερ Λάιεν: Ένα βήμα μπροστά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ursula-von-der-leyen-1200x800

ε αυτή την τηλεδιάσκεψη έγινε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στη σύγκλιση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων» προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ».Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού. «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».

Επισήμανε ότι «στο τέλος Ιανουαρίου τα κράτη μέλη με τη στήριξη της Κομισιόν συμφώνησαν τι είδους δεδομένα χρειάζονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Πολύ απλά είναι μία φόρμα περιεχομένου, ποιο είδος εμβολίου χρησιμοποιήθηκε , υπάρχει μοναδικός κωδικός αναγνώρισης και το μικρότερο ποσοστό δεδομένων που χρειάζεται για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα εφαρμόσουν στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους για να διαβεβαιώσουν ότι τα συστήματα υγείας είναι κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό» συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν προσφέρει τη συνεργασία για τα δεδομένα όπως έγινε και με την ιχνηλάτηση και να δημιουργηθεί μία πύλη η οποία συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις τη μία με την άλλη έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα» επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.

Γερμανικός Τύπος για Ελλάδα: Πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος

emvoliasmos mitsotakis-1200x800

«Ελλάδα: πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος». Αυτός είναι ο τίτλος ανταπόκρισης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του RedaktionsNetzwerk Deutschland η οποία αναφέρεται στο «παράδειγμα της Ελλάδας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα «υπάρχει κι άλλος τρόπος», πέρα από το «χάος» που επικρατεί στην διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Γερμανία.

«Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στον περιορισμό των επαφών. Τώρα η χώρα δείχνει πώς μπορεί κανείς να οργανώσει τον εμβολιασμό. Μπροστά από τα πάνω από 700 κέντρα εμβολιασμού δεν υπάρχουν ουρές», αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει πως έχουν χορηγηθεί ήδη περίπου 800.000 δόσεις εμβολίων, ενώ 270.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση τους.Στο άρθρο του RedaktionsNetzwerk Deutschland αναλύεται η διαδικασία που εφαρμόζεται στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει κανείς ραντεβού για τον εμβολιασμό του, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ τονίζεται ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα προκειμένου να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Παρατίθεται ακόμη δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, ο οποίος περιγράφει την «ελληνική συνταγή επιτυχίας» με τις λέξεις «ψηφιοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός σχεδιασμός και παρακολούθηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο», ενώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, χάρη στην ομαλή οργάνωση, μόνο το 0,5% των πολύτιμων δόσεων εμβολιασμού λήγει και πρέπει να απορριφθεί.

Όπως προστίθεται, η Ελλάδα προωθεί ταυτόχρονα την καθιέρωση ενιαίου πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τις διακοπές και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Ο Ερντογάν «άλλαξε» την ονομασία του Αιγαίου

1-661

Για «προβοκάτσιες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ «άλλαξε» την ονομασία του Αιγαίου το οποίο αποκάλεσε ως «η θάλασσα των νησιών».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP, κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στο Αιγαίο που οι παλιοί αποκαλούσαν ως «η θάλασσα των νησιών», θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας σε όλα τα ύδατα που μας περικλείουν» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η Τουρκία με την ισχύ της και τις δυνατότητες της θα συνεχίσει να είναι εκεί» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

menoume asfaleis ASPRO

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.