Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
Blue Red Green

 

Στη Διεθνή Διάσκεψη της Ένωσης Φιλίας της Κίνας με πόλεις ξένων χωρών, στην πόλη Wuhan της Κίνας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΝΗΣΙΑ Σύσκεψη στο Δήμο Ηρακλείου για το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή του  Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Στα Γιάννενα 17 και 18 Δεκεμβρίου το 6ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Πρόσκληση στην εκδήλωση πολιτικής ομιλίας του κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου. Γ. Σγουρός : Στα δημόσια έργα δεν ισχύει το «Τι Λωζάνη τι Κοζάνη» - Ηθικά και πολιτικά έκθετη η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

Στη Διεθνή Διάσκεψη της Ένωσης Φιλίας της Κίνας με πόλεις ξένων χωρών, στην πόλη Wuhan της Κίνας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

    Συνάντηση του κ. Πατούλη με τον Αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβέρνησης Wang Qishan  και άλλους αξιωματούχους Γ. Πατούλης: «Ισχυροποιούμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Κίνα, με στόχο να ενισχύουμε…

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΝΗΣΙΑ

  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με φορείς τουΠανεπιστημίου Δ. Αττικής με στόχο την μετατροπή μικρών νησιών του Ν. Αιγαίου σε «έξυπνα νησιά»  Γ. Χατζημάρκος: Προβλέπονται δράσεις αναβάθμισης των…

Σύσκεψη στο Δήμο Ηρακλείου για το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

      Όλα τα θέματα που αφορούν τη Μετανάστευση και τα προγράμματα πουυλοποιούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ) τέθηκαν επίτάπητος σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δήμου…

Στα Γιάννενα 17 και 18 Δεκεμβρίου το 6ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

  Στα Γιάννενα τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 6Ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπως αποφάσισε το ΔΣ της ΕΝΠΕ στη σημερινή…

Γ. Σγουρός : Στα δημόσια έργα δεν ισχύει το «Τι Λωζάνη τι Κοζάνη» - Ηθικά και πολιτικά έκθετη η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

    Ηθικά και πολιτικά έκθετη είναι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μετά τις νέες φαιδρές δικαιολογίες του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών για τους πρωτοφανείς, αδιαφανείς και μη νόμιμους όρους που έθεσε…

IMG 0169

Ομιλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στην έναρξη του Peace and Sport Regional Forum – Ρόδος 2018


Εξοχότατοι,
Κυρίες και κύριοι,

Καλώς ήρθατε στη Ρόδο,
καλώς ήρθατε στο Περιφερειακό Φόρουμ Peace and Sport 2018, «Κοινωνίες σε κίνηση: Ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού», που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για τη Ρόδο.
Συγκεντρωθήκαμε εδώ, σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι των ιδεών, των πολιτισμών και των αξιών,
για να στείλουμε ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα ανά τον κόσμο.
Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, είμαστε όλοι εδώ σήμερα για να μεταδώσουμε ένα σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας, έμπνευσης και δράσης! Το σαφές μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας και να τον κάνει ένα καλύτερο μέρος για να ζεις. Τίποτα μεγάλο δεν έχει προέλθει ποτέ από την αδράνεια.
Οι μεγάλες νίκες έρχονται με την δράση. Με την κίνηση μπροστά!

Για την περίσταση αυτή, ως Περιφερειάρχης του Νοτίου Αιγαίου, αισθάνομαι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή, όπως όλοι οι Ρόδιοι που αγαπούν τον τόπο τους και αισθάνονται ευτυχείς για τη φιλοξενία του Περιφερειακού Φόρουμ Peace & Sport 2018 στο νησί μας.
Η Ρόδος αποτελεί διαχρονικά τόπο φιλοξενίας μεγάλων εκδηλώσεων και χαιρετίζουμε ειλικρινά τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Peace & Sport, με την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, γι αυτό το πολύ ιδιαίτερο φόρουμ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και Ιδρυτή του Οργανισμού “Peace and Sport” , Joël Bouzou, για αυτή τη συνεργασία, κυρίως για την εμπιστοσύνη του, και να τον διαβεβαιώσω ότι η Ρόδος και η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, μοιράζονται το μεγάλο όραμα που υπηρετεί αυτή η παγκόσμια οργάνωση. Το όραμά του. Το όραμά του, ότι ο αθλητισμός και οι αξίες του μπορούν να γίνουν οχήματα που θα οδηγήσουν στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή των σύγχρονων κοινωνιών.
Ένα όραμα που η Αυτού Υψηλότητα, πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό, έχει θέσει υπό την αιγίδα του και μας έδωσε το προνόμιο να δουλέψουμε μαζί για τον ίδιο στόχο.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς την Αυτού Υψηλότητα Πρίγκιπα Αλβέρτο ΙΙ του Μονακό, για την υποστήριξη που προσέφερε γενναιόδωρα στο σημερινό Φόρουμ, και δηλώνω με σεβασμό ότι θα είμαστε περισσότερο από πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά για να φέρουμε μαζί αποτελέσματα, να βρούμε και να εφαρμόσουμε λύσεις, γι αυτόν τον ευγενή σκοπό.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους τους διακεκριμένους και παγκόσμιας κλάσης ομιλητές του Φόρουμ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση και είναι εδώ μαζί μας σήμερα, να εμπνεύσουν και να μοιραστούν ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω εδώ ένα προσωπικό περιστατικό. Σ' ένα ταξίδι εκπροσώπησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο εξωτερικό, με σύστησε ένας κοινός μας φίλος σ' έναν σπουδαίο αθλητή, μεγάλο αστέρι της δεκαετίας του 70 του αμερικάνικου μπέιζμπολ. Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος μου είπε: "Άλλαξα τη ζωή μου με ένα ρόπαλο στο χέρι και η έμπνευσή μου ήταν πάντα οι άθλοι του Ηρακλή". Μέσα σε μια φράση του συνόψισε τη σημασία των αξιών του αθλητισμού, έτσι όπως γεννήθηκαν σ' αυτή εδώ τη χώρα κι απέκτησαν πανανθρώπινο, καθολικό χαρακτήρα. Τη σημασία της προσπάθειας, της βελτίωσης, του να μην παραιτείσαι αν δεν κάνεις αυτό που θα σε κάνει περήφανο!
Αυτή είναι η βαθιά πίστη των μεγάλων αθλητών, αλλά πάνω απ’ όλα, των σπουδαίων ανθρώπων,
που έχουν βιώσει τι σημαίνει να κάνουν αληθινές προσπάθειες και έχουν δώσει περισσότερο από το 100% σε αυτό που έχουν κάνει.
Αυτούς τους σπουδαίους αθλητές και σπουδαίους ανθρώπους, έχουμε την ευχαρίστηση και την τιμή
να έχουμε μαζί μας σήμερα, εδώ, στη Ρόδο.
Έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας να φιλοξενεί το σημερινό Φόρουμ και σίγουρα δεν υπάρχει πιο ιδανικός τόπος από τη Ρόδο για τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού think tank.
Ναι, για μένα αυτό δεν είναι μια εκδήλωση ή συνέδριο, Είναι ένα παγκόσμιο Think Tank!
Μια παγκόσμια δεξαμενή σκέψης με στόχο να θεραπεύσει τις πληγές. Και υπάρχουν πολλές πληγές στον κόσμο μας που πρέπει να θεραπευτούν. Αλλά μόνο ολοκληρωμένες προσωπικότητες
μπορούν να βοηθήσουν σ' αυτό. Και αυτή η προσωπική ολοκλήρωση επιτυγχάνεται πλήρως μέσω του αθλητικού πνεύματος.
Είναι, επομένως, μια καλή ευκαιρία να τονίσω ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να είναι
στο επίκεντρο σημαντικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη, την κοινωνική αλλαγή, την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων ζητημάτων που θέτουν κοινωνίες σε μειονεκτική θέση και χρειάζονται βοήθεια. Ένας φορέας βασικών κοινωνικών αξιών.
Αυτό εισάγει και εξυπηρετεί την έννοια της ομάδας και της συλλογικότητας με τρόπο που είναι βιωματικός και αποτελεσματικός. Ο σεβασμός για τον αθλητή, η μάθηση και η τήρηση των κανόνων της συλλογικής ζωής, το αίσθημα του “fair play”, η ένταξη σε μια ομάδα, η προώθηση των δικαιωμάτων, είναι ουσιαστικά μια διαδικασία μάθησης.

Να μάθουν να συμμετέχουν, να ανέχονται, να συνεχίζουν να προσπαθούν.
Ο αθλητισμός σημαίνει πρωτίστως αξίες. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε αξίες στην καθημερινότητά μας, στην δουλειά μας, στο έργο μας, στη σχέση μας με το περιβάλλον, με τους άλλους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο ανθρώπινη και πιο υπεύθυνη κοινωνία.

Η Ελλάδα έχει το καθήκον, το ηθικό χρέος, να συμμετάσχει σε δράσεις και πρωτοβουλίες, που φέρνουν τον σύγχρονο αθλητισμό πιο κοντά στις καθαρές ρίζες του. Αυτό το καθήκον είμαστε όλοι εδώ για να εκπληρώσουμε σήμερα, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας μέσω του αθλητισμού, από πλευράς ηθικής ολοκλήρωσης και προσφέροντας στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία.
Αυτές είναι οι αξίες που ανέδειξε ο αθλητισμός της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας και στη σημερινή κρίση του πολιτισμού μας, είναι πολύ χρήσιμο να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή.

Αυτή είναι η ανάγκη που υπηρετεί ο Joël Bouzou, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Peace and Sport, το Περιφερειακό Φόρουμ Ειρήνης και Αθλητισμού, προκειμένου να τεθεί ο αθλητισμός στην υπηρεσία της ειρήνης, του πολιτισμού, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Αυτή η ανθρωποκεντρική διάσταση του αθλητισμού αναγνωρίζεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόσο με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για τον αθλητισμό, όσο και με την ίδρυση ειδικού συμβουλίου για τη διπλωματία του αθλητισμού, ο αθλητισμός αναγνωρίζεται επίσημα για τον κοινωνικό ρόλο του και ως εργαλείο για τη στήριξη της διαπολιτισμικής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ εθνών και πολιτισμών και γίνεται αποδεκτό ότι η δυναμική του αθλητισμού μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκταση και την ενίσχυση των επαφών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών.
Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την οικουμενικότητα του αθλητισμού για την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, για την συμβολή του στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ρόδος δεν είναι μόνο ένα όμορφο νησί με πλούσια ιστορία.
Είναι επίσης ένα παραμεθόριο νησί.
Εδώ, στα σύνορα της Ελλάδας, στα σύνορα της Ευρώπης, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, η πρόκληση της προσφυγικής κρίσης την οποία αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια μας έδωσε μαθήματα.
Γίναμε μάρτυρες της απελπισμένης προσπάθειας των ανθρώπων να καταφέρουν να μην τους καταπιούν τα κύματα.
Και είδαμε επίσης τους απλούς Έλληνες νησιώτες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, υπερασπιζόμενοι τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η πρόκληση αυτή αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Και εδώ, πραγματικά, πρωτοβουλίες όπως το σημερινό Φόρουμ έχουν πολλά να δώσουν και να προσφέρουν.
Διότι ο αθλητισμός αναδεικνύει τις ανθρώπινες δεξιότητες ως τα μεγαλύτερης σημασίας χαρακτηριστικά. Οι διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, εμφάνισης ή χώρας καταγωγής δεν έχουν θέση στον αθλητισμό. Οι διακρίσεις των δυνατοτήτων είναι μόνο αυτές που μετράνε.
Ως εκ τούτου, ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η ευρωπαϊκή κληρονομιά, η κληρονομιά της αξιοπρέπειας και η ελευθερία του κάθε ατόμου. Αυτό είναι ένα "παιχνίδι" που πρέπει να κερδίσουμε!

Εύχομαι μια υπέροχη διαμονή στη Ρόδο σε όλους τους συμμετέχοντες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας για τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους:
Χρυσός Χορηγός μας, η Aegean Airlines
Ασημένιος χορηγός μας, η Cosmote
Και οι χάλκινοι χορηγοί μας, Spanos BMW και FITEQ.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Φόρουμ, οι εργασίες που φωτίζουν το μονοπάτι που κάνει κάθε άνθρωπο έναν καλύτερο άνθρωπο.
Και μόνο οι καλύτεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν καλύτερες κοινωνίες.

Ευχαριστώ πολύ!

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ: Φωνή Βοώντος...

kasos2

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.