Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επανεξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

IMG 0814 1024x683

Γ. Πατούλης: “Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων συνεχίζει δυναμικά το έργο του με συνέπεια στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”

Επανεξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) για την επόμενη πενταετία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στο Δήμο Γλυφάδα

download 1

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στο Δήμο Γλυφάδας

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν η σημαντική πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησε σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος - και πολύ σημαντικός - είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο μαστογραφικός έλεγχος συνιστάται να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, συνεχίζοντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού», με χορηγό εταιρεία την ESSITY και τα προϊόντα ΤΕΝΑ και σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας θα βρίσκεται την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, στο Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Προμηθέως 28) από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. και  την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας (Σάκη Καράγιωργα 2) από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ.

Τηλέφωνα για ραντεβού: 2132025295 – 2132025299 – 6972999783 (09.00-15.00). Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας, αρχής γενομένης από σήμερα, Τετάρτη, 6 Μαρτίου.

  

Οι προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες:

•          Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.

•          Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

•          Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

•          Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας PharmexΑ.Ε., κ. Νικόλαος Παπάζογλου.

Λαθεμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν στις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την υγεία των μεταναστών - Έρευνα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

mighealth

Στα πλαίσια του προγράμματος MigHealthCare δημιουργήθηκε το παραπάνω πόστερ το οποίο παρουσιάζει δύο από τις πιο γνωστές λαθεμένες αντιλήψεις καθώς και τα πραγματικά αποτελέσματα της έρευνας που έχει γίνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

1: "Οι μετανάστες μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες;"

Σύμφωνα με την έρευνα αποδείχθηκε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συνήθως έχουν καλή γενική υγεία, αλλά κινδυνεύουν να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια μετακίνησης από την μία χώρα στην άλλη ή στην χώρα υποδοχής λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης ή μη δυνατότητας προσαρμογής στον τρόπο ζωής τους.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της πρώτης «Έκθεσης για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών» στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της ΠΟΥ, που κυκλοφόρησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 2018. Η έκθεση συνοψίζει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών - με περισσότερα από 13 000 έγγραφα - καθώς και την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι χώρες για την προώθηση της υγείας τους. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, Μετανάστευσης και Φτώχειας (INMP).

Βασικά σημεία για τις μεταδοτικές ασθένειες:    Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να είναι πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες σε τόπους προέλευσης, διέλευσης και προορισμού λόγω της έκθεσής τους σε λοιμώξεις, της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, της διακοπής της φροντίδας και των κακών συνθηκών διαβίωσης.
    Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών από τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στον πληθυσμό υποδοχής.

Οι μελέτες στην παρούσα έκθεση δείχνουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν σε χώρες με λιγότερο ευνοϊκές πολιτικές ενσωμάτωσης αναφέρουν μεγαλύτερες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των μεταναστών.2: "Οι μετανάστες υπερφορτώνουν τα εθνικά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας;"

Στοιχεία που βασίζονται στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η έκθεση «Κόστος αποκλεισμού από την υγειονομική περίθαλψη - Η περίπτωση των μεταναστών που βρίσκονται σε παράνομη κατάσταση» που δημοσιεύεται από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) αποσκοπεί στην εκτίμηση του οικονομικού κόστους της παροχής τακτικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών, σε σύγκριση με το κόστος παροχής θεραπείας μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δύο ειδικές ιατρικές καταστάσεις - υπέρταση και προγεννητική φροντίδα - επελέγησαν ως παραδείγματα και το σχετικό κόστος τους υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας ένα οικονομικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στη συνέχεια σε τρία κράτη μέλη της ΕΕ: ​​τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Σουηδία. Οι δοκιμές υποδεικνύουν ότι η παροχή πρόσβασης σε τακτική προληπτική υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες θα αποτελούσε εξοικονόμηση κόστους για τις κυβερνήσεις. Επιπλέον, δεδομένου ότι το μοντέλο περιλαμβάνει μόνο τα έξοδα που προκύπτουν από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, και όχι το κόστος που βαρύνει τον ασθενή ή την κοινωνία γενικότερα, είναι πιθανό να υποτιμηθεί η εξοικονόμηση κόστους. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι η παροχή τακτικής προληπτικής φροντίδας, σε αντίθεση με την παροχή μόνο επείγουσας φροντίδας, εξοικονομεί κόστος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται ένα απλό μοντέλο για την εκτίμηση του κόστους, οι συνέπειες είναι σαφείς: η αντιμετώπιση μιας κατάστασης μόνο όταν γίνεται έκτακτη ανάγκη όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία ενός ασθενούς, αλλά οδηγεί και σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.


https://fra.europa.eu/en/publication/2015/cost-exclusion-healthcare-case-migrants-irregular-situation

 

ΔΗΛΩΣΗ Κ.ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο

image

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου που αφορούν στην απόρριψη από το ΚΕΣΥ αίτησης για θεραπεία σοβαρής ασθένειας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το σύστημα εγκρίσεων και προεγκρίσεων που αφορά την θεραπεία και τα φάρμακα βαρέως πασχόντων ασθενών πάσχει σοβαρά. Οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις ή, πολύ συχνά όπως σήμερα, ατεκμηρίωτες απαντήσεις επιτείνουν την αγωνία ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες και καταστάσεις που απειλούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Η αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών απαιτεί ευαισθησία και αμεσότητα την οποία το απρόσωπο γραφειοκρατικό σύστημα που υιοθετεί το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να παρέχει. Εδώ προέχει η ανθρωπιά και όχι η οικονομία. Είναι καιρός να δούμε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίον εγκρίνονται αυτού του είδους οι θεραπείες.

Ομιλία για το μαστό και αυτοεξέταση στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η Αλικαρνασσού

ΑΦΙΣΑ 2-1

Ομιλία για το μαστό και αυτοεξέταση στο

ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η Αλικαρνασσού

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος  Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων  Δημοτικής Ενότητας Νέας Αλικαρνασσού, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ομιλία και Αυτοεξέταση Μαστού την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 10:00 π.μ., στην αίθουσα του Τμήματος.

Ομιλήτριες θα είναι η Κοινωνική Λειτουργός Χριστοδούλου Αικατερίνη και η   Επισκέπτρια Υγείας, Εμμανουέλα Κασαπάκη, της 2ης Τ.Ο.Μ.Υ. Ηρακλείου , ενώ η παρουσίαση της Αυτοεξέτασης θα γίνει από τη Μαία, Μαρία Καλαϊτζή, του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου ( Ν. Αλικαρνασσού).

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.