Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΥ : Σε ποιες περιπτώσεις είναι δυνατή η αερομεταφερόμενη εξάπλωση του κοροναϊού

media

Σε περαιτέρω μελέτη της πιθανής μετάδοσης του κοροναϊού αερογενώς, ζητά να προχωρήσει η επιστημονική κοινότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Πέμπτη ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση του νέου κορoναϊού μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών που παράγουν αερολύματα.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι ορισμένες αναφορές εστιών που σχετίζονται με πολυπληθείς κλειστούς χώρους μπορεί να δείχνουν τη δυνατότητα μετάδοσης αερολύματος, σε συνδυασμό με τη μετάδοση σταγονιδίων.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε καταστάσεις όπως κατά πρόβα χορωδίας, σε εστιατόρια ή σε αίθουσες γυμναστικής.

Ο ΠΟΥ αναγνώρισε την Τρίτη «νέα στοιχεία» για την αερομεταφερόμενη εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αφού μια ομάδα επιστημόνων παρότρυνε τον παγκόσμιο οργανισμό να ανανεώσει τις οδηγίες του για το πώς μεταδίδεται η νόσος.

Δεν είναι σαφές πόσο συχνά μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός μέσω της αερομεταφοράς ή αερολυμάτων.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις και να εκτιμηθεί η σημασία τους για τη μετάδοση της COVID-19.

Ηλ. Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ με σύγχρονες προδιαγραφές

showthumb

Την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα νέο ΕΣΥ, που θα σχεδιαστεί με βάση σύγχρονες προδιαγραφές και το οποίο θα προστατεύει και θα προάγει την υγεία όλων των Ελλήνων πολιτών, επισήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτηση του.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μόσιαλος τονίζει πως «τους τελευταίους μήνες είδαμε σε όλο τον κόσμο την αξία της δημόσιας υγείας και της πολιτικής της υγείας», καθώς και «τις σημαντικές προσπάθειες και τον ρόλο των κλινικών γιατρών και των νοσηλευτών», ενώ υπογράμμισε πως αναδείχθηκαν και «οι αδυναμίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας».

Παράλληλα αναφέρεται εκτενέστατα στο ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική της υγείας και της δημόσιας υγείας και υπερτονίζει τη σπουδαιότητα στην έρευνα, το σχεδιασμό και την παρέμβαση σε επίπεδο πληθυσμού.

Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

«Στις αρχές Ιανουαρίου συναντήθηκα στην Αθήνα με ένα εξαιρετικό κλινικό γιατρό με σημαντικές ακαδημαϊκές περγαμηνές. Συζητήσαμε για το σύστημα υγείας της χώρας μας, το μέλλον της ιατρικής και την ιατρική εκπαίδευση. Στο τέλος της συζήτησης με ρώτησε αν έχω μετανιώσει που δεν έγινα κλινικός γιατρός (άσκησα την κλινική ιατρική για δυο χρόνια μόνο, όσα ήταν αρκετά για την απόκτηση της ειδικότητας της δημόσιας υγείας στην Αγγλία) και ασχολήθηκα με την πολιτική της υγείας και τη δημόσια υγεία.

Εσείς δεν είστε κανονικοί γιατροί μου είπε, δεν κάνετε ανακαλύψεις και δεν κάνετε θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Απάντησα ότι η δημόσια υγεία είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που έρευνα, σχεδιάζει και παρεμβαίνει σε επίπεδο πληθυσμού. Εστιάζουμε επίσης στους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς προσδιοριστές της υγείας και επιδιώκουμε τη μείωση των ανισοτήτων, την πρόληψη των νοσημάτων και την προστασία και την προαγωγή της υγείας όλων των πολιτών.

Τι ακριβώς σπουδάζετε με ρώτησε. Επιδημιολογία, βιοστατιστική, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες και διοίκηση των υπηρεσιών υγείας. Ξέρετε είπα την ανακάλυψη ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία δεν την έκανε κλινικός γιατρός αλλά γιατρός δημόσιας υγείας. Και η ανακάλυψη αυτή έσωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές.

Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα εφαρμοσμένης δημόσιας υγείας με βάση τη δίκη σου δουλειά με ρώτησε; Έχεις σώσει ποτέ ανθρώπινες ζωές;

Σκέφθηκα τότε δυο παραδείγματα. Τον Ιανουάριο του 1998 με κάλεσαν στη Ρωσία να συμβουλεύσω την κυβέρνηση για τις τιμές των φαρμάκων. Καθεστώς Γιέλτσιν με πλήρη απελεύθερη των τιμών χωρίς κανένα έλεγχο. Έδωσα μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ για τον έλεγχο των τιμών των φαρμάκων και αντιμετώπισα ένα πολύ ψυχρό ακροατήριο. Ο φίλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, Ίγκορ Σίσκιν μου είπε μετά ότι όλοι θεώρησαν ότι ήμουν κομμουνιστής. Γιατί τον ρώτησα; Ο έλεγχος των τιμών θεωρείται κομμουνιστική πρακτική μου είπε. Άρχισα να μελετώ τις τιμές των φαρμάκων στη Ρωσία και διαπίστωσα ότι ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης. Με τον Ίγκορ οργανώσαμε δύο αποστολές σε επαρχίες (Όμπλαστ) της Ρωσίας. Η πρώτη ήταν στο Νίζνι Νοβγκορόντ (για την εμπειρία του ταξιδιού θα γράψω άλλη φορά). Μείναμε στο μόνο ξενοδοχείο της πόλης, τα πρώην κεντρικά γραφεία του τοπικού κομμουνιστικού κόμματος. Την επόμενη μέρα στις έξι το πρωί κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα μια ατελείωτη ουρά χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων να περιμένουν έξω από το τοπικό γυμναστήριο. Ρώτησα τον Ίγκορ: τι κάνουν όλοι αυτοί εκεί; Περιμένουν να έρθουν οι τοπικές αρχές να τους δώσουν λίγο γάλα και ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτό ήταν το επίπεδο της εξαθλίωσης στην Ρωσία τότε. Το προσδόκιμο ζωής είχε πέσει στα 67 έτη (στην Ελλάδα ήταν τότε 78 έτη). Τα φάρμακα ήταν πανάκριβα αλλά η λύση δεν θα μπορούσε να είναι ο έλεγχος των τιμών.

Συνέχισα την έρευνα μου και ‘ανακάλυψα’ ότι το πρόβλημα με τις τιμές δεν ήταν το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ούτε οι τιμές της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι τιμές ήταν υψηλές γιατί οι μεσάζοντες έβγαζαν υψηλά κέρδη γιατί χρέωναν ότι ήθελαν. Πολλοί ήταν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και ενταγμένοι στα κυκλώματα της τοπικής μαφίας και διαφθοράς. Πρότεινα τότε ως τη μόνη ρεαλιστική λύση να δημοσιεύει η κυβέρνηση κάθε μήνα στις εφημερίδες τις τιμές της βιομηχανίας αλλά και τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων γειτονικών χωρών.

Η απλή αυτή πρόταση (δεν είναι βασισμένη σε κλινικές δοκιμές ούτε βασίζεται σε ‘ορθόδοξες’ επιστημονικές προσεγγίσεις) είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τιμών των φαρμάκων στη Ρωσία (περισσότερο από 50%). Είχε όμως ως αποτελέσματα να σωθούν μερικές ζωές; Μάλλον. Ακόμα και τώρα σκέφτομαι τους χιλιάδες ηλικιωμένους στο Νοβγκορόντ που περίμεναν ώρες για πάρουν ένα κομμάτι ψωμί. Με τη μείωση των τιμών κάποιοι από αυτούς θα είχαν και πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή.

Αρκετά χρόνια μετά με κάλεσε το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας να τους συμβουλεύσω για τις τιμές των φαρμάκων. Επισκέφτηκα την Κίνα τουλάχιστον είκοσι φορές μεταξύ 2015 και 2017 και κατέθεσα μια αναλυτική μελέτη για τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής πολιτικής. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχαν εντοπίσει το βασικό πρόβλημα στο σύστημα τιμών της χώρας (συμβαίνει αυτό βέβαια σε πολλές χώρες). Ενώ είχαν έλεγχο των τιμών οι γιατροί μπορούσαν να κάνουν προσαύξηση των τιμών κατά 15% και να κρατούν την προσαύξηση ως κέρδος. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Συνταγογραφούσαν τα πιο ακριβά φάρμακα. Αυτό δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα πρόσβασης στις φαρμακευτικές υπηρεσίες για τους φτωχότερους Κινέζους γιατί η συμμετοχή στο κόστος της περίθαλψης είναι μεγάλη. Εισηγήθηκα κατάργηση της προσαύξησης με παράλληλη αύξηση των μισθών των γιατρών. Το αποτελέσματα της αλλαγής της πολιτικής ήταν σημαντικό. Αυξήθηκε η συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων που είναι φθηνότερα και μειώθηκε η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη. Σώθηκαν όμως ζωές σε μια χώρα 1.3 δις κατοίκων; Δεν μπορώ να το αποδείξω αλλά μάλλον.

Δεν έπεισα τον συνομιλητή μου. Μερικές ημέρες αργότερα άρχισα να κάνω αναρτήσεις για τον κορωνοιό. Τότε ο ΠΟΥ και το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς έλεγαν ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και πολλά άλλα. Γνωρίζοντας καλά την Κίνα είχα αρχίσει να ανησυχώ πολύ.

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε ως ειδικευόμενοι στη δημόσια υγεία είναι η διαχείριση του ρίσκου και των αβεβαιοτήτων ιδιαίτερα όταν υπάρχουν επιδημίες.

Για αυτό, και γνωρίζοντας ταυτόχρονα τις αδυναμίες του ΕΣΥ, επέμενα και έκανα συνεχείς εκκλήσεις στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να ενισχύσει το σύστημα υγείας.

Το πότε ακριβώς παίρνεις μέτρα όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος είναι το πιο σημαντικό. Καθυστερείς για μια η δυο εβδομάδες και έχεις σημαντικό πρόβλημα.

Είδαμε τι έγινε στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Εμείς πήραμε μέτρα νωρίς και πετύχαμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Αλλά η διαχείριση του ρίσκου δεν εξαντλείται στην αρχική φάση μιας πανδημίας. Χρειάζεται στρατηγική προσέγγιση για μεγάλο διάστημα. Για αυτό και δέκα μόλις ημέρες μετά την υλοποίηση του lockdown πρότεινα ένα πλαίσιο στρατηγικής για την αποκλιμάκωση του. Το lockdown δεν θα μπορούσε να είναι λύση για μεγάλο διάστημα, ήταν η αναγκαία λύση για να έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας και τους πολίτες. Τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να συμπεριφερθούμε αντίστοιχα για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Αν με ρωτήσετε τώρα αν έχω μετανιώσει που σπούδασα δημόσια υγεία και πολιτική της υγείας θα σας πω ειλικρινά όχι. Δεν το έχω μετανιώσει. Έχω αμέριστο σεβασμό προς τους συναδέλφους κλινικούς γιατρούς. Μαθαίνω πολλά από αυτούς. Βοηθά το γεγονός ότι εκτός από πανεπιστημιακός σε σχολή κοινωνικών επιστημών (LSE) είμαι και ακαδημαϊκός στην Ιατρική σχολή του Imperial College. Το γραφείο μου εκεί είναι στο St Mary’s Hospital στο κεντρικό Λονδίνο. Συναντώ συχνά συναδέλφους μετά από χειρουργεία και βλέπω (όταν όλα πάνε καλά) ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο τους. Είναι η χαρά του άμεσου αποτελέσματος. Στη δημόσια υγεία δεν υπάρχει αυτό. Πολλές φορές χρειάζεται να περιμένεις χρόνια για να δεις αποτελέσματα. Ορισμένες φορές δεν τα βλέπεις γιατί προγράμματα και παρεμβάσεις διακόπτονται η υποχρηματοδοτούνται. Αλλά αρκετές φορές τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων είναι σημαντικά.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε σε όλο τον κόσμο την αξία της δημόσιας υγείας και της πολιτικής της υγείας. Είδαμε ταυτόχρονα τις σημαντικές προσπάθειες και τον ρόλο των κλινικών γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά και τις αδυναμίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε τώρα ένα νέο ΕΣΥ που θα σχεδιαστεί με βάση σύγχρονες προδιαγραφές. Ένα ΕΣΥ που θα προστατεύει και θα προάγει την υγεία όλων των Ελλήνων πολιτών».

Παχυσαρκία και COVID-19

paxusarkia-diaita-diatrofi-uperbaros

Του Αναστάσιου Μ. Σπανού MD, PhD, FESC

Επεμβατικός Καρδιολόγος
τ. Συντονιστής Δ/ντής Καρδιολογικών Κλινικών Ν.Ν.Α.
Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Από την εμφάνιση της ίωσης από κορονοϊό (COVID-19), υπάρχουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες μελέτες σχετικά με τους παράγοντες και τις υποκείμενες ασθένειες, που επιβαρύνουν την πρόγνωση των ασθενών, που ατυχώς προσβλήθηκαν ή θα προσβληθούν από τον συγκεκριμένο ιό. Αμφιβολία σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, υπήρχε για έναν εκ των πολλών παραγόντων που είναι η παχυσαρκία, γι’ αυτό και οι διεθνείς επιστημονικές εταιρίες, μη έχοντας αποδεικτικά δεδομένα δεν είχαν δημοσιεύσει την εξέλιξη των παχυσάρκων ατόμων που έτυχε να προσβληθούν από τον COVID-19.

Για να διευκρινίσουμε τον όρο παχυσαρκία, θα αναφέρουμε τον διεθνώς αναγνωρισμένο δείκτη μάζας σώματος (BMI – Body Mass Index) ≥ 40kg/m2 που αποδείχθηκε ότι ήταν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου κατά την επιδημία – πανδημία της γρίπης από Η1Ν1 το 2009.

Βέβαια εκτός από τον δείκτη μάζας σώματος ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της ίωσης έχει και
η κατανομή του λίπους στο σώμα κάθε ατόμου, η περίμετρος της μέσης, καθώς επίσης και η εναπόθεση του σπλαχνικού λίπους. Από συγκεκριμένα λοιπόν δεδομένα και παρά τις λίγες δημοσιευμένες μελέτες, φαίνεται ότι η κλινική εικόνα ασθενών από ίωση από κορονοϊό είναι σαφώς βαρύτερη συγκρινόμενη με ασθενείς ιδίου φύλου και ιδίας ηλικίας με φυσιολογικό όμως δείκτη μάζας σώματος.

Ιδιαίτερα άτομα που αναπτύσσουν πνευμονική επιβάρυνση (πνευμονία ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη), οδηγούνται συχνότερα σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας [SARS], και σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα αρρυθμίες, ακόμα και θανατηφόρες.

Η δεύτερη νοσολογική οντότητα, έχει σχέση και με την άμεση και σύγχρονη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, που οδηγεί σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια με αποτέλεσμα την παραπάνω αναφερόμενη αρρυθμιογέννεση.

Να ληφθεί υπόψη ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς δεν είναι άτομα με αμιγές αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά παρουσιάζουν επιπλέον συνοσηρότητες όπως: αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και πιθανόν καρδιαγγειακά νοσήματα για τα οποία να ευρίσκονται και σε φαρμακευτική αγωγή ή σε σύσταση για σωστή υγιειονοδιαιτητική διαβίωση.

Γίνεται συζήτηση ότι τρεις παράγοντες των παχυσάρκων ατόμων μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πιο εύκολη μετάδοση του ιού, απ’ ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτοί είναι:

α) η βραδεία αποβολή του ιού από τον οργανισμό τους, που μπορεί μάλιστα χρονικά να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί, κι επομένως να αυξήσει την πιθανότητα εξάπλωσης του σε άλλους ανθρώπους

β) για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους φαίνεται ότι οι παχύσαρκοι προσβάλλονται από πιο ανθεκτικά λοιμογόνα στελέχη του ιού, προφανώς λόγω μειωμένης ικανότητας προς παραγωγή ουσιών που αυξάνουν την ανοσολογική απόκριση, η οποία είναι τροποποιημένη και πιθανόν να χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής και έτσι πιο εύκολης μολυσματικότητας του περιβάλλοντος χώρου

γ) ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος συσχετίζεται με αυξημένο ιϊκό φορτίο, κατά την εκπνοή και άρα κατά το φτάρνισμα ή τον βήχα, να αποβάλλουν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό μολυσμένων σταγονιδίων, που μπορεί πιο εύκολα να μεταδώσουν την νόσο στον συνάνθρωπο τους, που τυγχάνει να είναι κοντά τους σε απόσταση μικρότερη του 1,5 με 2 μέτρων

Μετά από τα παραπάνω είναι ευνόητο ότι τα παχύσαρκα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή κατά την ιατρική ορολογία είναι άτομα υψηλού κινδύνου, άρα και οι προφυλάξεις των ατόμων αυτών πρέπει να είναι και συγκεκριμένες και επιβεβλημένες. Όπως: απομόνωση και κοινωνική αποστασιοποίηση, καλή υγιεινή των χεριών, σωστή δίαιτα με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων για προοδευτική απώλεια βάρους, έστω και κατά την διάρκεια της πανδημίας, ήπια έως μέτρια σωματική άσκηση που αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους ευνοϊκούς παράγοντες στην εξέλιξη της γρίπης Η1Ν1 το 2009, για τους παχύσαρκους ασθενείς (αναφέρουμε ήπια έως μέτρια, καθόσον η έντονη και παρατεταμένη άσκηση ιδιαίτερα όταν αρχίζει απότομα, καταπονεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, ενδεχομένως μέσω αυξημένης παραγωγής ενδογενούς κορτιζόλης, και πιθανόν να έχει αντίθετα αποτελέσματα).

Τέλος, η επιτυχής απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, ενεργοποιεί ειδικές κινάσες του οργανισμού, ενισχύοντας τους ανοσολογικούς μηχανισμούς που είναι επηρεασμένοι λόγω της παχυσαρκίας και ενεργοποιούνται και από τον συνδυασμό προαναφερόμενης άσκησης. Η αυστηρή και σωστή λήψη φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση και για τους πιθανούς επιπλέον παράγοντες όπως είναι η υπερλιπιδαιμία και οι διαταραχές πηκτικότητας, δρουν ευνοϊκά στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού ώστε να βοηθηθεί η καλύτερη πρόγνωση και εξέλιξη των ασθενών που θα προσβληθούν από την σημερινή πανδημία.

Επανεξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

IMG 0814 1024x683

Γ. Πατούλης: “Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων συνεχίζει δυναμικά το έργο του με συνέπεια στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”

Επανεξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) για την επόμενη πενταετία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στο Δήμο Γλυφάδα

download 1

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στο Δήμο Γλυφάδας

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν η σημαντική πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησε σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος - και πολύ σημαντικός - είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο μαστογραφικός έλεγχος συνιστάται να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, συνεχίζοντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού», με χορηγό εταιρεία την ESSITY και τα προϊόντα ΤΕΝΑ και σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας θα βρίσκεται την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, στο Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Προμηθέως 28) από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. και  την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας (Σάκη Καράγιωργα 2) από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ.

Τηλέφωνα για ραντεβού: 2132025295 – 2132025299 – 6972999783 (09.00-15.00). Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας, αρχής γενομένης από σήμερα, Τετάρτη, 6 Μαρτίου.

  

Οι προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες:

•          Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.

•          Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

•          Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

•          Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας PharmexΑ.Ε., κ. Νικόλαος Παπάζογλου.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

menoume asfaleis ASPRO

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.