Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
Blue Red Green

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ UIC

F3

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας και ανάπτυξης διεθνών ακαδημαϊκών σχέσεων
του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπεγράφη πενταετής συμφωνία συνεργασίας με το Αμερικανικό
Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ιλινόις στο Σικάγο (University of Illinois at Chicago). Η
συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών ανάμεσα στα δυο ιδρύματα, κοινά
εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, και ανταλλαγή ακαδημαϊκού
υλικού.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελο Κότιο, με τη συμφωνία
αυτή διευρύνεται η δυνατότητα πρόσβασης των καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου
Πειραιώς στο υψηλής ποιότητας Αμερικανικό επιστημονικό περιβάλλον και μάλιστα στην
πόλη του Σικάγο, που έχει έντονο το Ελληνικό στοιχείο, και έτσι εμπεδώνεται η εκπαιδευτική
και ερευνητική συνεργασία του Πανεπιστημίου Πειραιώς με ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον
δραστήρια ακαδημαϊκά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συμφωνία υπογράφηκε από τους καθηγητές Χρήστο Αμοιρίδη, Πρύτανη του
Πανεπιστημίου του Ιλινόις, και Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και
Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Παράλληλα, έγιναν επαφές της αντιπροσωπίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς με το
Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council ή HALC) και
το Συμβούλιο για Διεθνείς Υποθέσεις της πόλης του Σικάγο (Chicago Council for Global
Affairs)

Μπόνους... μετεγγραφής σε φοιτητές με πολύ χαμηλά εισοδήματα

720 600163 f93347e54f-a5b037a6057656e4


Με ευνοϊκότερους όρους θα διεκδικήσουν φέτος τη μετεγγραφή τους οι φοιτητές με πολύ χαμηλά εισοδήματα που δεν πληρούν άλλες προϋποθέσεις, καθώς αυξήθηκε η μοριοδότησή τους με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Από σήμερα έως και τις 19 του μήνα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μετεγγραφή από ίδρυμα σε ίδρυμα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής μέσω της ειδικής εφαρμογής (https://transfer.it.minedu.gov.gr) ή και μέσω της σελίδας του υπουργείου Παιδείας. Προκειμένου οι φοιτητές να μην ταλαιπωρηθούν άδικα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μετεγγραφές γίνονται με οικονομικά κριτήρια (από 3.000 έως 9.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα) για όλες τις περιπτώσεις και μετά συνυπολογίζονται όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Από φέτος όσοι έχουν εισόδημα 3.000 ευρώ θα πάρουν ένα επιπλέον μόριο και θα φτάσουν στα 6, όταν πέρυσι είχαν 5 μόρια.
Επίσης, 4 μόρια θα πάρουν όσοι έχουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ και 3 μόρια όσοι έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ δεν μοριοδοτείται. Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων και η ένταξη του αιτούντος σε μία εκ των κατηγοριών πραγματοποιείται με αυτόματη διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της ΑΑΔΕ.

Μετά τα εισοδηματικά κριτήρια η μοριοδότηση αυξάνεται ως εξής για τους δικαιούχους:

Ορφανός και από τους δύο γονείς, παίρνει 3 μόρια. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, 2 μόρια. Μέλος τρίτεκνης οικογένειας, 1 μόριο.

Ορφανός από έναν γονέα παίρνει 1 μόριο. Τέκνο άγαμης μητέρας, 1 μόριο. Εάν έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιημένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ή άλλες παθήσεις, παίρνει 1 μόριο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φοιτητές των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι. Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση φοιτητή αιτούντος μετεγγραφή η επιμέλεια του οποίου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον έναν γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνο αυτού.

Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής με μοριοδότηση. Οι φοιτητές υποβάλλουν αίτηση για μόνο μία κατηγορία δικαιούχων.

Στην τελική ευθεία τα νέα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας

27s6yprg0-thumb-large

Τη δραστική αλλαγή στο μάθημα της Ιστορίας από το δημοτικό έως και την Α΄ Λυκείου προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Χθες, ο υπουργός παρέλαβε επισήμως την πρόταση για τα νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα –τον βασικό κορμό της οποίας παρουσίασε η «Κ» στις 27/9– από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμο Κουζέλη και τα μέλη της επιτροπής που είχε συσταθεί για τον λόγο αυτό επί υπουργίας Νίκου Φίλη. Οπως δήλωσε, χθες, στην «Κ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της επιτροπής Γεώργιος Κόκκινος, «τα κεντρικά στοιχήματα είναι να ενταχθεί η εθνική ιστορία σε μικρότερους (τοπική ιστορία) και ευρύτερους (βαλκανική, μεσογειακή, ευρωπαϊκή, παγκόσμια) ιστορικούς κύκλους· να ξεφύγουμε από την παρουσίαση μόνο πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων και να δούμε την Ιστορία ως σύνολο διεργασιών· να δοθεί η πρωτοβουλία στους εκπαιδευτικούς ώστε οι ίδιοι να επιλέγουν τι θα διδάξουν».

Πρόθεση του υπουργού είναι τα νέα προγράμματα να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις τρεις τάξεις του Δημοτικού το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020. Για τον λόγο αυτό θα συγγραφούν νέα βιβλία, εγχείρημα ιδιαίτερα χρονοβόρο για να υλοποιηθεί μέσα σε έντεκα μήνες. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το έργο της συγγραφής των βιβλίων θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ οι συγγραφείς θα επιλεγούν από τα μητρώα του ΙΕΠ. Ωστόσο, οι μαθητές θα πάρουν και φακέλους μαθητή, κατ’ αναλογία με ό,τι συμβαίνει στη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Οι αλλαγές στη φιλοσοφία και στη μεθοδολογία του μαθήματος επικεντρώνονται στα εξής:

• Παραμένει η χρονολογική κατανομή στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, η οποία ακολουθεί το σχήμα (ανά τάξη): Αρχαιότητα - Μεσαίωνας - Νεότερη Εποχή -Σύγχρονη Εποχή.

• Συνδυάζεται η χρονολογική με τη θεματική προσέγγιση.

• Με τους θεματικούς φακέλους επιτυγχάνονται η εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα, η εξοικείωση με την ιστορική μέθοδο και η αποδέσμευση από το σχολικό εγχειρίδιο.

• Δίνεται έμφαση στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική Ιστορία και ενθαρρύνεται η βιωματική κατανόηση και έρευνα του παρελθόντος. Π.χ. στη Δ΄ Δημοτικού προτείνεται η διδασκαλία της οικογενειακής, της προφορικής και της τοπικής ιστορίας. Τέλος, κενό υπάρχει ως προς το πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας στη Β΄ Λυκείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΙΕΠ μελετά την ύλη την οποία θα προσθέσει στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος στη Γ΄ Λυκείου, καθώς η διδασκαλία του θα αυξηθεί κατά ένα δίωρο, με βάση την πρόταση Γαβρόγλου για τη νέα δομή του λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών: Tην άλλη εβδομάδα η πρόταση για το σύστημα

kathigites-aftodioikisi

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί των 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου στη συνάντηση που είχε σήμερα με τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, σημειώνοντας ότι στην πρόταση του Υπουργείου έχουν συνεκτιμηθεί οι θέσεις και οι απόψεις των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στον διάλογο που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα. Ο Υπουργός ανέφερε ότι το σύστημα προσλήψεων θα στηρίζεται στους εξής άξονες: τα επιστημονικά κριτήρια, την προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια.

Στο αίτημα των ομοσπονδιών να υπάρξει διασφάλιση ως προς την ολοκλήρωση και των τριών –ανά διδακτικό έτος- σταδίων στις μόνιμες προσλήψεις των 15.000 εκπαιδευτικών, ο Υπουργός απάντησε ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό περιθώριο.

Στη συνάντηση, που έγινε σε κλίμα εποικοδομητικό και παρά τις διαφωνίες διαπιστώθηκαν και συγκλίσεις, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει αρχίσει για θέματα αιχμής όπως είναι το Νέο Λύκειο, το εξεταστικό σύστημα, οι υπηρεσιακές μεταβολές, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κ.ά.

Ως προς την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ο Υπουργός ανέφερε ότι σε συντονισμό και με τα συναρμόδια Υπουργεία πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον συνολικό χειρισμό των υλικοτεχνικών ζητημάτων. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ληφθεί πρόσφατα απόφαση να διατεθεί φέτος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας το ποσό των 4 εκατομμυρίων 85 χιλιάδων ευρώ για την απόκτηση 95 νέων αιθουσών Νηπιαγωγείων.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ -ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 28/9

periferia attikis

Δελτίο Τύπου

Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής αύριο λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών, με απόφαση της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου αύριο, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Α'Βάθμιας και Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 213-2063501, 504, 807, 210-6993404 Fax: 213-2063513 Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.