Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
Blue Red Green

 

Στη Μήλο στις 2 Ιουνίου 2018, τα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ

oikopolis patoulis

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Οι Δήμοι της χώρας έχουν να επιδείξουν υλοποιώντας σήμερα έργα σημαντικά, δράσεις με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον με μεγάλο κοινωνικό όφελος και υψηλή προστιθέμενη αξία»

Τη φιλοξενία των βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 το Σάββατο 2 Ιουνίου στο νησί της Μήλου υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Ένωσης.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ∆.Σ. του Εθελοντικού Οργανισμού για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY Θ. Ζαφειρόπουλος και μέλη της Επιτροπής Οργάνωσης των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ. Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος Κ. Λάσπα.

Με το Θεσμό των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, επιδιώκεται η δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, που θα προάγει την γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επίδειξη κοινωνικής συμμετοχής των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας και των επιχειρήσεων στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον. 

«Τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθούν πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές της Αυτοδιοίκησης σε καίριους και καινοτόμους τομείς δραστηριότητας, που αφορούν το περιβάλλον, την αστική κινητικότητα τις δράσεις της κυκλικής οικονομίας και τις παρεμβάσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής» επισήμανε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι είναι μία ευκαιρία «επιβράβευσης πρωτοβουλιών που η αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι της χώρας και οι φορείς τους έχουν να επιδείξουν υλοποιώντας σήμερα έργα σημαντικά, δράσεις με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον με μεγάλο κοινωνικό όφελος και υψηλή προστιθέμενη αξία».

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση σε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τη χώρα και με περιορισμένους πόρους, κράτησε όρθια την κοινωνία και έχει να επιδείξει και πολλά και σύνθετα έργα, έχει να επιδείξει δράσεις και πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερα καινοτόμο σχεδιασμό αλλά και με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής στις πόλεις μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση εστίασε στην τεράστια δυναμική στην επανεκκίνηση των τοπικών οικονομιών που μπορούν να προσδώσουν τα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια, στον οδοφωτισμό και στις εγκαταστάσεις των Δήμων, στην ανάγκη αξιοποίησης των πόρων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας μέσα από τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας που σχετίζεται με τα ζητήματα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως πρόκειται για τομείς και άξονες που η αυτοδιοίκηση έχει την τεχνογνωσία. «Αν μας δοθούν παραπάνω αρμοδιότητες, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης του κράτους και το κατάλληλο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, μπορούν οι τομείς αυτοί να λειτουργήσουν ως μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης τόνισε: «Φέτος θα φιλοξενηθούν τα βραβεία από το Ιερό νησί της Μήλου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την ελπίδα να αναδειχθεί η τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη, προσανατολισμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το νησί μας αγκαλιάζει δράσεις και ενέργειες που προάγουν την αριστεία, τις συνεργασίες και τη μέριμνα για τη διασφάλιση του φυσικού μας πλούτου».

Παράλληλα ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη ο οποίος, όπως ανέφερε «ενίσχυσε την προσπάθεια αυτή με την παρουσία του και το λόγο του. Έδωσε το στίγμα του οράματος που διέπει την αυτοδιοίκηση στα θέματα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας». 
Ο κ. Ζαφειρόπουλος και τα μέλη της Επιτροπής Οργάνωσης των Βραβείων επισήμαναν πως τα βραβεία επιδιώκουν να συμβάλλουν στη προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών 

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.