Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πρώτη ομιλία του ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας».
«Αυτή είναι η μέρα των ΗΠΑ, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι μέρα ελπίδας, μία μέρα ιστορική, μία μέρα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όχι μόνο την προσπάθειά μας αλλά και τη μέρα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Εδώ που κάποιες μέρες είδαμε βία, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Έχουμε ακόμα πολλά να διορθώσουμε, πολλά να αλλάξουμε, αλλά και πολλά να κερδίσουμε. Ένας ιός που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια, μας ταλαιπωρεί. Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί. Έχουν πεθάνει περισσότεροι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Μας απειλούν ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής», είπε κατά την ομιλία του.
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης προτίθεται να εγκαινιάσει την πρώτη της Διαδικτυακή Θεατρική Σκηνή 2021 οδηγώντας τις θεατρικές παραγωγές της πόλης σε ένα ασφαλές περιβάλλον και μεταφέροντας την εμπειρία της θέασης από τις σκηνές στις οθόνες.
Η διοργάνωση αυτή με τίτλο «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2021» θα περιλαμβάνει κινηματογραφημένες παραστάσεις επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων και ομάδων της πόλης που θα προβληθούν στην πλατφόρμα πολιτισμού www.e-thessalonikiculture.gr κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021.
Για τον λόγο αυτό, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού προσκαλεί μεμονωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες, επαγγελματικά θεατρικά σχήματα και ομάδες της Θεσσαλονίκης να υποβάλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους στις διαδικτυακές θεατρικές παραστάσεις.
Οι παραστάσεις θα κινηματογραφηθούν χωρίς να αποκλείεται από το πρόγραμμα της διοργάνωσης η συμμετοχή ήδη κινηματογραφημένων παραστάσεων.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από την Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης με συνεκτίμηση του δραματουργικού και σκηνοθετικού ενδιαφέροντος, των οικονομικών απαιτήσεων των συντελεστών και των τεχνικών και οργανωτικών προϋποθέσεων της κάθε πρότασης.
Οι προτάσεις που θα κινηματογραφηθούν θα πρέπει να αφορούν ολιγομελή σχήματα (έως 5 άτομα), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τεχνικές προδιαγραφές του χώρου σε συνάρτηση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της εξάπλωσης του Covid-19.
Περίοδος υποβολής προτάσεων: από Τετάρτη 20 Ιανουαρίου έως και Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.
Αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι, ο Δήμος Αθηναίων με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) είναι και πάλι δίπλα στους πολίτες της Αθήνας, στηρίζοντας τον Πολιτισμό. Από τις 13 Ιουλίου έως τις 10 Οκτωβρίου, με 78 εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, κάποιες εκ των οποίων με ελεύθερη είσοδο, με καλλιτέχνες, δημιουργούς και μουσικά σύνολα διαχρονικής προσφοράς ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ δημιούργησαν και προσφέρουν στους πολίτες μια όαση πολιτισμού.
Εκδηλώσεις για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) δίνει το ραντεβού του φέτος με κοινό και καλλιτέχνες σε μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας, στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού, αλλά και σε έναν ζωτικό χώρο πολιτισμού στην Γκράβα.
Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, για τη στήριξη των καλλιτεχνών και των ανθρώπων που εργάζονται στον πολιτισμό, και διαθέτει δωρεάν δύο πολιτιστικούς του χώρους με έμφαση στις γειτονιές, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Αθήνας, στην 4η και 5η Δημοτική Κοινότητα: Το θέατρο Κολωνού και το θέατρο Γκράβας, ανοίγουν για μοναδικές βραδιές με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και παραστάσεις χορού.
Ο ΟΠΑΝΔΑ όμως στηρίζει και τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων η Ιωάννα Πλέσσα παρουσιάζει την εικαστική έκθεση /Performance «Εξαΰλωση», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως 22 Ιουλίου, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων θα παρουσιαστεί από 14 έως 21 Ιουλίου η έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Μπελέκου«Του χρόνου τα περάσματα».
«Τα παιδιά παίζουν για τα παιδιά» από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου θα δώσει συναυλία την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου και θα παρουσιάσει τα συμφωνικά έργα «Το Καρναβάλι των Ζώων» του Camille Saint – Saens, «Τη Συμφωνία των παιχνιδιών» του L. Mozart και «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Johann Stauss.
Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20:30 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης διευθύνει η ταλαντούχα Safira Anzous Ramos και συμπράττουν ως σολίστες οι πιανίστες Γιάννης Μπουφίδης και Ροδάνθη Δασκαλάκη μαθητές της καταξιωμένης πιανίστας στο χώρο της μουσικής και καθηγήτριας πιάνου στο «Σύγχρονο Ωδείο», Πατρίτσια Αρένας.
Αφήγηση: Ευαγγελία Ορφανουδάκη
Δελτίο Τύπου
Θεατρική Παράσταση
«Τελευταία φορά»
της Γεωργίας Βεληβασάκη
σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη
Για μία και μοναδική παράστασηστο Βασιλικό Θέατρο
την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 (20:30)
“Πολύ δυνατό έργο!!! Να το δείτε!!”(Τετράδιο Σοφίας)
“Συγκινητική παράσταση, συγκλονιστικές ερμηνείες. Μην τη χάσετε!”(Γιάννης Κόκκου/paraliaka.gr)
“Με αλήθεια που αγγίζει. Αξιοθαύμαστες ερμηνείες. Ένα ευαίσθητο, τρυφερό, συγκινητικό έργο!”(Kulturosupa)
“Η κραυγή για ζωή και ελπίδα μένει για πάντα χαραγμένη στην ψυχή σου!”(Duende Art)
Το βραβευμένο έργο «Τελευταία φορά» της Γεωργίας Βεληβασάκη, που συγκίνησε τους θεατές και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, κλείνει τον πρώτο κύκλο των παραστάσεών του στη Θεσσαλονίκη με μία μοναδική παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο, με αφορμή τη νόσο Αλτσχάιμερ, πραγματεύεται το ζήτημα της απώλειας της μνήμης. Το θέμα προσεγγίζεται με ρεαλισμό, ευαισθησία, ποιητικότητα, αλλά και πικρό χιούμορ. Μέσα από τέσσερις εικόνες, διαφαίνονται οι μεταπτώσεις και η μεταμόρφωση των χαρακτήρων. Η σκηνογραφική παρουσία και εναλλαγή των εννέα αυτοπροσωπογραφιών του ζωγράφου William Utermohlen, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του αποτύπωνε τον εαυτό του στον καμβά, δείχνοντας τη μεταβολή στον τρόπο που αντιλαμβανόταν ο ίδιος την εικόνα του στον καθρέφτη, λειτουργεί ως πρόληψη και ως μέσο έκφρασης της αγωνίας του ήρωα.
Η ίδια η συγγραφέας λέει: «Αρχή της έμπνευσής μου ήταν ο φόβος της απώλειας της μνήμης, η καταβύθιση σ’ έναν κόσμο ανοίκειο, αποκομμένο από την πραγματικότητα…»
Η παράσταση θα δοθεί με τη συνδιοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της 2ART, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του έργου και την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εταιρειών Αλτσχάιμερ Ελλάδος Δρ. Μάγδα Τσολάκη.
Συντελεστές:
Κείμενο: Γεωργία Βεληβασάκη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αθυρίδης
Σκηνικά / Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Πρωτότυπη Μουσική: Κωνσταντίνος Αθυρίδης
Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ Γεώργιος Βλάχος
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλιος Τζολόπουλος
Παίζουν:
Σπύρος Σαραφιανός
Βανέσσα Μπαρρέ
Δημητρης Ελιας
Συνεργάτες:
Βοηθός Παραγωγής: Αναστασία Συμεωνίδου
Τεχνικός ήχου/βίντεο: Λεωνίδας Μπεϊλής
Music Pre-production: Διαμαντής Καραγιαννακίδης
Ηχογραφήσεις-μίξεις: Γιάννης Μαυρίδης studio CUE
Φωτογράφιση: Λευτέρης Τσινάρης
Video-Video Editing: Βούλα Σιδερίδου
Αφίσα-Πρόγραμμα: Χρήστος Καριέτης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Σκάρπου
Πληροφορίες:
Τίτλος παράστασης: «Τελευταία φορά»
Ημέρα παράστασης: 12 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 20.30
Trailer παράστασης:
*Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ για ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ (μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ)
Εδώ θα βρείτε το trailer της παράστασης:
https://drive.google.com/file/d/1YD6nG5FZ983TdMHSuPBBFPafbu0gv01l/view
Πως θα προμηθευτείτε το εισιτήριο σας:
-Κρατήσεις καθημερινά στο 6942895978
-Προπώληση στο viva.gr
Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω
Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη
Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη
Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.