Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
Blue Red Green

 

"H ΖΑΚΥΝΥΘΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ"

ΖΑΚΥΝΘΟΣ 1

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει συναυλία «Η Ζάκυνθος τραγουδά για τη Μακεδονία μας» από τη μεικτή – πολυφωνική χορωδία Ζακύνθου του Συλλόγου «Το Όνειρο του Παιδιού», Καλλιτεχνική διεύθυνση Δημήτρης Κάνδηλας. Πρόκειται για μια συναυλία με επτανησιακά τραγούδια, μελοποιημένα έργα Σολωμού, Κάλβου, Λάγιου, Αρβανιτάκη κ.α αφιερωμένη στη Μακεδονία μας.
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 | Ώρα 20:00 |ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η χορωδία ιδρύθηκε το 2011, αποτελείται από 50και πλέον μέλη (χορωδούς και μουσικούς) με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον πανελλαδικής φήμης ερμηνευτή, συνθέτη και πρωτοψάλτη κ. Δημήτρη Κάνδηλα, ο οποίος έχει συνεργαστεί και έχει κυκλοφορήσει δισκογραφικές επιτυχίες με πολλούς έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες, δίσκο με χορωδιακά επτανησιακά τραγούδια ενώ έχει και δυο χρυσούς δίσκους στο ενεργητικό του. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα ύπαρξης και λειτουργίας της, έχει κάνει πάμπολλες εμφανίσεις, με τεράστια επιτυχία, σε πάμπολλες περιοχές εντός κι εκτός Ζακύνθου, με κορυφαία μεγάλη εμφάνιση, η οποία «άφησε εποχή» στα καλλιτεχνικά νέα της πρωτεύουσας, την μεγάλη-υπέρ του δίωρου- συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με επτανησιακές καντάδες, μελοποιημένα έργα των Σολωμού, Κάλβου, Λάγιου, καθώς και σύγχρονες επιτυχίες μεγάλων στιχουργών και συνθετών (Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ζαμπέτα, Μπιθικώτση) το 2015,ενώ έλαβε μέρος και στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Φ.Χ.Ο. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2018καθώς και στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος του Συλλόγου και μαέστρος της Χορωδίας Δημήτριος Κάνδηλας.

Βιογραφικό Μαέστρου Δημήτρη Κάνδηλα.
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική και το τραγούδι. Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή μουσική, φωνητική, ακορντεόν, πιάνο και ντραμς. Το κυρίως επάγγελμα του είναι τραγουδιστής, και έχει στο βιογραφικό του 4 δισκογραφικές δουλειές: "Τι σου είναι η αγάπη" μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, "Ο έρωτας σου" με την υπογραφή του Γιάννη Πάριου και ένας δίσκος με Ζακυνθινά χορωδιακά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και δημιουργού Μίμη Πλέσσα. Δύο εκ των τεσσάρων δίσκων έχουν γίνει χρυσοί. Έχει δώσει και δίνει συναυλίες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Συνέβαλε τα μέγιστα στα πολιτιστικά και τουριστικά δρώμενα του νησιού του, από τη θέση του Προέδρου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου, την οποία κατείχε με επιτυχία 8 ολόκληρα χρόνια. Τέλος από το Δεκέμβρη του 2011, από αγάπη προς τα παιδιά, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Tο Όνειρο του παιδιού" σε μια προσπάθεια ιατρικής και ψυχολογικής στήριξης στα παιδιά της Ζακύνθου αποτελούμενη από εξαίρετους επιστήμονες σε θέματα υγείας και με πάνω από 500 μελή στο δυναμικό του, το οποίο και διαρκώς αυξάνεται. Παράλληλα με πρωτοβουλία δική του ιδρύθηκε η ανδρική τρίφωνη χορωδία του οργανισμού, ενώ το 2016 ίδρυσε και την γυναικεία χορωδία του οργανισμού. Σήμερα οι δύο χορωδίες έχουν ενωθεί και αποτελούν την μεικτή χορωδία Ζακύνθου «Το Όνειρο του Παιδιού», με 40 και πλέον μέλη.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια ζωής του Συλλόγου «Άλμα ζωής»

29-2

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις θα συνεχίσει να είναι ισχυρός σύμμαχος για όλες τις γυναίκες που παλεύουν με τον Καρκίνο του Μαστού. Για εμάς είναι όλες νικήτριες»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινό αγώνα για να νικήσουν τον καρκίνο του Μαστού, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Χαιρετίζοντας την επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, έδωσε συγχαρητήρια στην Πρόεδρο, στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλες τις εθελόντριες για την σπουδαία δουλειά που έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας ζωή στις γυναίκες.

Κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ στηρίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού, έχοντας αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών που πραγματοποιείται σε Δήμους της χώρας και το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τη συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Απευθυνόμαστε σε γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και δεν έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε δομές υγείας» υπογράμμισε και πρόσθεσε : «Μέσα από αυτό το πρόγραμμα αναδείχθηκαν έγκαιρα ευρήματα ύποπτα για κακοήθεια. Πρόκειται για μια έμπρακτη προσπάθεια που καταβλήθηκε και έχει ουσιαστικά αποτελέσματα σε εκατοντάδες περιπτώσεις. Δίνουμε μήνυμα ελπίδας πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να νικήσει τον καρκίνο».

Απευθυνόμενος σε όσες γυναίκες παλεύουν με τη νόσο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αξίζουν το θαυμασμό για το θάρρος, το κουράγιο τους και αποτελούν πρότυπο ζωής και αγωνιστικότητας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εστίασε στην αξία της σωστής ενημέρωσης στη μάχη κατά της νόσου και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να συνεχίσουμε τη δρομολόγηση δράσεων με στόχο να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και ιδιαίτερα όσες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι στον Καρκίνο του Μαστού. Θα συνεχίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και πόρο που μπορούμε να διαθέσουμε, να οργώνουμε την Ελλάδα, απλώνοντας το χέρι μας σε όσες γυναίκες μας έχουν ανάγκη».

Η Κ.Ο.Θ. μάγεψε εκατοντάδες μαθητές! ♦ Συγκλονιστική πρεμιέρα για την πρωτοποριακή συνεργασία του δήμου Νεάπολης- Συκεών με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης • Δωρεάν μουσικές παραστάσεις για 2.236 μαθητές των σχολείων τού.

24-2

-«Ήταν τέλειο!», «Ήταν καταπληκτικό!»,
-«Ποιο ήταν τελικά το φαγκότο;», «Πότε θα ξαναρθούμε;»
Με διθυραμβικά σχόλια, εξαιρετικές εντυπώσεις, διάχυτο ενθουσιασμό και το ζωηρότατο χειροκρότημα 566 μαθητών τεσσάρων σχολείων του δήμου, που κατέκλυσαν το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί το νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα «μουσικής παιδείας στα σχολεία», που πρώτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καθιερώνει στη χώρα, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή σε συνεργασία με τη διοίκηση της Κ.Ο.Θ., που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου να παρακολουθήσουν συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις της Κ.Ο.Θ. εντελώς δωρεάν, με το συνολικό κόστος να καλύπτεται εξολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο. Το πρόγραμμα της «Μουσικής Παιδείας στα σχολεία» έρχεται να δώσει μία νέα… μουσική διάσταση και να προστεθεί στον μακρύτατο κατάλογο πολιτισμικών δράσεων και θεσμών του δήμου, σε συνέχεια και της τετράχρονης επιτυχημένης του συνεργασίας με το Κ.Θ.Β.Ε. και το δωρεάν πρόγραμμα «Θεατρικής Παιδείας και Αγωγής στα σχολεία» για 13.500 μαθητές του δήμου.

Από τον Μότσαρτ στον Στράους
Στη σημερινή πρεμιέρα του προγράμματος, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 566 μαθητές από τα 2ο Δημοτικό Συκεών, 3ο Δημοτικό Πεύκων, 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης παρακολούθησαν εκστασιασμένοι το άκρως επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συμφωνική κωμωδία «Πάμε Ορχήστρα!» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., με την οποία η Κ.Ο.Θ. άνοιξε τη νέα σχολική μουσικοθεατρική περίοδο στην Θεσσαλονίκη.
Μια ξεκαρδιστική μουσική παράσταση με ήρωες βιολιά, τούμπες και φαγκότα, έναν... υπομονετικό μαέστρο και πέντε εξαιρετικούς σπουδαστές ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, που συνεπήρε τους νεαρούς θεατές και ξεκίνησε να τους μυεί στον κόσμο της συμφωνικής μουσικής, συστήνοντάς τους με πολύ ενδιαφέρον και παιχνιδιάρικο τρόπο τον Β.Α. Μότσαρτ, τον Γ.Σ. Μπαχ, τον Τ. Ροσσίνι, τον Γ.Στράους και ξεσηκώνοντας τους με την «Κάρμεν» και το Καν-Καν από την όπερα «Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο».
«Οι παραστάσεις για τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου, και τους συνολικά 2.236 μαθητές θα συνεχιστούν το Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του δήμου Μιχάλης Βουλγαρίδης, υπογραμμίζοντας «τη συνεχή και ουσιαστική στήριξη του δήμου στο δημόσιο σχολείο με συνεχή πρωτοποριακά προγράμματα».

«Εξαιρετική παράσταση. Εξαιρετική πρωτοβουλία»
«Ήταν μία πάρα πολύ ωραία παράσταση. Όλα ήταν τέλεια, περάσαμε θαυμάσια, ακούσαμε υπέροχη μουσική, αλλά γελάσαμε και πολύ. Θέλαμε σίγουρα κι άλλο» μας μετέφερε κατενθουσιασμένη η 10χρονη Σμαράγδα από το 2ο Δημοτικό Συκεών μετά το τέλος της παράστασης, ενώ την ίδια χαρά και ικανοποίηση μοιράστηκε και ο 11χρονος Χρόνης τονίζοντας ότι «Δεν το φανταζόμουν έτσι και δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει τόσο πολύ. Ήταν φανταστικά». «Δεν είχα ξαναπαρακολουθήσει ορχήστρα από κοντά. Ήταν μία υπέροχη, ξεχωριστή εμπειρία που σίγουρα θέλω να ξαναζήσω» ο 14χρονος Γιώργος από το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης, με την 15χρονη Άννα να συμπληρώνει «Ήταν καταπληκτικό. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε γνωστές μελωδίες που όμως δεν ξέραμε τι είναι, και να μάθουμε για αυτές».
Φανερά ικανοποιημένοι ήταν και οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν τους μαθητές στην παράσταση, επισημαίνοντας την τεράστια σημασία της πρωτοβουλίας του δήμου για την ουσιαστική και πολύπλευρη διάπλαση των παιδιών. «Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν, το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον, καθώς συμπεριλάμβανε όλη τη γκάμα, με γνωστές μουσικές που αναγνώριζαν και μάλιστα εντάσσονται στο μάθημα της μουσικής της Α’ Γυμνασίου» σημείωσε η μουσικός του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης Σοφία Ταρσένη, συμπληρώνοντας ότι «Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία του δήμου που βοηθά και διευκολύνει ουσιαστικά και πρακτικά τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς πέρσι είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν και για την παράσταση και την μεταφορά, γεγονός που δυστυχώς δεν είναι εφικτό για όλους».
Τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ικανοποίηση μετέφεραν και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Νίκος Βελλίδης, υποδιευθυντής και Μαρία Πασχαλίδου, υπογραμμίζοντας ότι «Μαθητές και εκπαιδευτικοί είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό που είδαμε και ζήσαμε. Ήταν εξαιρετικό, ήταν καταπληκτικό. Τα παιδιά διασκέδασαν πραγματικά. Ήταν μία ακόμα σπουδαία ευκαιρία που μας χάρισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε πιο συχνά τέτοιου επιπέδου θεάματα».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ. Συκεών Νατάσσα Στεφανίδου, όχι μόνο τάχθηκε υπέρ αυτών των πρωτοβουλιών αλλά υποστήριξε την άποψη ότι αυτές πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο θεσμικό χαρακτήρα.

«Συνεχίζουμε να φέρνουμε τον Πολιτισμό στα σχολεία…»
«Είμαστε πολύ περήφανοι και πολύ χαρούμενοι που εγκαινιάζουμε ένα ακόμα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία μας, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε να το αγκαλιάζει σύσσωμη η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του δήμου μας», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καλωσορίζοντας τους μαθητές στην πρεμιέρα του προγράμματος, έχοντας στο πλευρό του και ευχαριστώντας για τη συνεργασία την καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κ.Ο.Θ. Ζωή Τσόκανου. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «σε συνέχεια της πολύ πετυχημένης και άριστης συνεργασίας εδώ και τέσσερα χρόνια με το Κ.Θ.Β.Ε., και τη δωρεάν παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων από 13.500 μαθητές από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο, ερχόμαστε να συμπληρώσουμε τη διαμόρφωση της πολιτιστικής παιδείας στο δήμο μας και με την μουσική αγωγή, εγκαινιάζοντας έναν ακόμα ποιοτικό και πολιτιστικό θεσμό, με το πρόγραμμα της «Μουσικής Παιδείας στα σχολεία».
Όπως υπογράμμισε, «όραμα, ιδέα και πρόταση του δήμου, ήταν και είναι όλα τα παιδιά του δήμου να αποκτήσουν ουσιαστικές και σε βάθος γνώσεις, βιωματικές, σε σχέση με τη μουσική». «Από τα πανάρχαια χρόνια γνωρίζουμε το ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών και των κρατών» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο, ότι στην αρχαία Αθήνα, δεν θεωρούταν κάποιος ολοκληρωμένος πολίτης και δεν μπορούσε να συμμετέχει στα κοινά της πόλης, αν δεν είχε θεατρική και μουσική αγωγή». «Σε αυτό το δρόμο λοιπόν», υπογράμμισε, «και με τα οράματα της Μελίνας Μερκούρη, που τόνιζε ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο Πολιτισμός και η Παιδεία, κάνουμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και πάμε και πάλι τα σχολεία στον Πολιτισμό και τον Πολιτισμό στα σχολεία».
«Σήμερα ήρθε η σειρά και της μουσικής να απλωθεί σε όλα τα σχολεία του δήμου μας, δημιουργώντας έναν νέο θεσμό για να αποδείξουμε και να καταρρίψουμε το μύθο που υπάρχει ότι η κλασική συμφωνική μουσική απευθύνεται σε λίγους μυημένους» δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που βλέπει ένα ακόμη όραμά του όχι μόνο να υλοποιείται αλλά να αρχίζει να βρίσκει και μιμητές.

«Με τον καλύτερο τρόπο…»
Φανερά ικανοποιημένη με την πρωτοπόρα συνεργασία, το αποτέλεσμα και την αποδοχή του από την μαθητική κοινότητα δήλωσε και η καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου, που παρακολούθησε την πρεμιέρα του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «Η πρωτοπόρα, από όσο γνωρίζω δεν έχει ξαναγίνει, πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης- Συκεών να δώσει στους μαθητές της περιοχής αυτή τη δυνατότητα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς εντάσσει ουσιαστικά τη συμφωνική μουσική στο πρόγραμμα και την ‘‘κανονικότητα’’ της σχολικής ζωής και διαμορφώνει έτσι την επαφή των μαθητών με αυτού του είδους τη μουσική σαν κάτι πολύ φυσιολογικό, και τακτικό, που δεν επαφίεται μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και αυτό το πετυχαίνει ο δήμος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Όπως υπογράμμισε «Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική, σε ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για παιδιά, που αποκτούν την πρώτη τους επαφή με τη συμφωνική μουσική, με έναν παιχνιδιάρικο, νεανικό και φρέσκο τρόπο, ώστε να μπορέσουν και αυτοί που δεν έχουν ξανακούσει ορχήστρα, να βρουν ένα τρόπο επικοινωνίας και ένα βήμα γνωριμίας με τη μουσική αυτή».

‘Πάμε Ορχήστρα!’ στην περιφέρεια

33x48internet PERIFEREIA new

Το άκρως επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘Πάμε Ορχήστρα!’ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., παρακολούθησαν πέρυσι χιλιάδες μαθητών από κάθε γωνιά της πόλης και όχι μόνο. Φέτος το ‘Πάμε Ορχήστρα!’ επανέρχεται ανανεωμένο, με παραστάσεις για σχολεία και όλη την οικογένεια στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταξιδεύει σε πόλεις της Β. Ελλάδας, μέσω του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ξεκαρδιστική κωμωδία της Λίζας Κωνσταντοπούλου αποδεικνύει το πόσο επιτυχημένα συναντάται η μουσική με το θέατρο, σε μία κοινή προσπάθεια με αποδέκτες τα παιδιά. Πέντε σπουδαστές ηθοποιοί καλούνται να παρουσιάσουν μία συναυλία, ένας μαέστρος γεμάτος υπομονή τους καθοδηγεί και η Κ.Ο.Θ. ερμηνεύει γνωστά συμφωνικά έργα, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις.

Σέρρες
Τετάρτη 24/10, ώρες 10:00 & 11:30
Δημοτικό Θέατρο Αστέρια Σερρών
(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Σερρών)

Κιλκίς
Πέμπτη 29/11, ώρες 10:00 & 11:30
Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς
(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και του Δήμου Κιλκίς)

Πολύγυρος
Παρασκευή 30/11, ώρες 10:00 & 11:30
Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου
(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και την στήριξη του Δήμου Πολυγύρου)

Πρόγραμμα:
‘Πάμε Ορχήστρα!’
Συμφωνική κωμωδία για παιδιά και νέους 9-15 ετών

Διεύθυνση ορχήστρας: Κωνσταντίνος Δημηνάκης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Κείμενο: Λίζα Κωνσταντοπούλου

Πρωταγωνιστούν τριτοετείς φοιτητές της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Απόσπασμα από το πρώτο μέρος της 5ης Συμφωνίας
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Μικρή νυχτερινή μουσική, για ορχήστρα εγχόρδων, KV 525
Λεό Ντελίμπ (1836-1891): Sylvia (pizzicato)
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750): Τοκάτα και φούγκα σε ρε ελάσσονα
Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Η Λίμνη των Κύκνων
Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Ουγγρικός Χορός, αρ.5
Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Οβερτούρα Γουλιέλμος Τέλλος, Φινάλε
Γιόχαν Στράους Ι (1804-1849): Radetzky March, έργο 228
Ζωρζ Μπιζέ (1838-1875): Εισαγωγή από την όπερα 'Κάρμεν'
Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880): Καν-Καν από την όπερα ‘Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο’

 

8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

16

Το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας ανοίγει τις «πύλες» του το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας, το ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας, και την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Νοτιοανατολικής Κρήτης

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από άτομα καταξιωμένα στο χώρο του θεάτρου και συγκεκριμένα:

Νίκος Βερλέκης, Ηθοποιός (πρόεδρος της επιτροπής)

Τηλέμαχος Μουδατσάκις, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης

Γιώργος Ρεμούνδος, Σκηνοθέτης

Σοφία Φιλιππίδου, Ηθοποιός

Νίκη Παπαδάκη, Χορογράφος

Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτις

Στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου στη Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Πρόεδρος ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. του Δήμου Ιεράπετρας Μάνος Γεωργαλάκης, ο ηθοποιός-μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Νίκος Βερλέκης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας-νοτιοανατολικής Κρήτης Γιώργος Βαρδάκης αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του θεσμού παρουσιάζοντας παράλληλα τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ.

Σε δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν:

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης: «Για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά στηρίζει το 8ο πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου που γίνεται στην Ιεράπετρα. Έχει γίνει πλέον θεσμός για το νησί μας το φεστιβάλ, αναδεικνύει την Κρήτη, στηρίζει το ερασιτεχνικό θέατρο και δείχνει ότι το νησί μας έχει πάρα πολλές δυνατότητες στο τομέα του πολιτισμού, στο τομέα του θεάτρου. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποχρέωση να υποστηρίζει την ανάπτυξη του πολιτισμού, του θεάτρου, σε ολόκληρη την Κρήτη. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνδιοργανωτές που έχουν κάνει για άλλη μια φορά θαυμάσια δουλειά-προετοιμασία, προσκαλούμε τον κόσμο με την παρουσία του να «αγκαλιάσει» και φέτος το φεστιβάλ».

Ο Πρόεδρος ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. του Δήμου Ιεράπετρας Μάνος Γεωργαλάκης: «Πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό που ξεκίνησε με πολύ κόπο, με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, της Περιφέρειας Κρήτης, και ευχαριστούμε για αυτό τον κ. Αρναουτάκη, τον κ. Φασουλάκη για την σημαντική στήριξη. Επίσης όλους τους εθελοντές που συμμετέχουν, το Δήμο Ιεράπετρας, τον δήμαρχο Θεοδόση Καλαντζάκη, την Ένωση ξενοδόχων νοτιοανατολικής Κρήτης η οποία είναι πάντα δίπλα μας και στηρίζει το θεσμό αυτό. Προσκαλούμε τους πολίτες της Κρήτης να έλθουν στην Ιεράπετρα και να παρακολουθήσουν, να απολαύσουν τα ποιοτικά θεατρικά σχήματα».

Νίκος Βερλέκης ηθοποιός, μέλος Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ: «Από τότε που ξεκίνησε το πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Ιεράπετρας είμαι πάντα παρών και θα είμαι όσο με χρειάζονται και όσο με προσκαλούν, βοηθώντας στην επιτυχία του φεστιβάλ. Ο κόσμος θα παρακολουθήσει 7 θαυμάσιες παραστάσεις που έχουν επιλεγεί μέσα από σχεδόν 60 παραστάσεις. Εμείς καλούμαστε από τις 7 αυτές καλύτερες παραστάσεις να βραβεύσουμε τις 3. Ο θεσμός του φεστιβάλ βοηθάει πάρα πολύ την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού θεάτρου και ιδιαίτερα στην επαρχία που «εκπαιδεύει» αφάνταστα το κοινό».

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας-νοτιοανατολικής Κρήτης Γιώργος Βαρδάκης: «Ως Ένωση Ξενοδόχων στηρίζουμε το θεσμό, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, είμαστε ο βασικός χορηγός του φεστιβάλ, το κάνουμε με μεγάλη χαρά, γιατί εκτός από ποιοτικά θεατρικά σχήματα που θα παρακολουθήσουμε, αποτελεί και μια μεγάλη προβολή για την πόλη μας».

To Πρόγραμμα του 8ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Σάββατο 20 Οκτωβρίου

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον από το Θεατρικό Όμιλο Πάφου.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου

«Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον από την ομάδα «Πληθυντικός αριθμός» Ραφήνας.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου

«Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα – Σκηνή Βαρνάβα.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου

«Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σέξπιρ από τη Θεατρική Ομάδα Καθηγητών Νομού Ηρακλείου.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου

«Η δολοφονία του Μαρά» του Πίτερ Βάις από τη Θεατρική Ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου

«Η γραμμή» του Ισραέλ Χόροβιτς από το την ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice Αγρινίου.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου

«Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» του Ματέι Βισνιέκ από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ζωφράφου.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου

Τελετή λήξης – απονομή βραβείων.

Στα πλαίσια του 8ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, το Εικαστικό Εργαστήρι του ΝΠΔΔ ΚΟΙΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας, δίνει μαθήματα κατασκευής κοσμήματος «μακραμέ» στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας από 10:00 έως 12:00. Παράλληλα παρουσιάζονται εργαστήρια Ζωγραφικής, Αγιογραφίας και Πηλού στο Εικαστικό Εργαστήρι Ιεράπετρας τις ίδιες ώρες.

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.