Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018
Blue Red Green

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΩΝ

ΣΕ ΠΙΛΛΑΡ ΒΑΡΝΑΛΗ -ΙΘΩΜΗΣ 18-6-2018

Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί στον Δήμο μας, ιδιαίτερα, τα φαινόμενα των βανδαλισμών του δημόσιου χώρου και έχουν διαπιστωθεί ενέργειες που, όχι μόνο προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά κάποιες από αυτές θέτουν σε κίνδυνο κατοίκους και υπαλλήλους.

Μόνο από την αρχή του χρόνου, εντοπίστηκαν και επισκευάστηκαν δεκάδες φαινόμενα βανδαλισμού σε παιδικές χαρές, πλατείες και δρόμους, στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του Δήμου, σε πίλλαρ & ερμάρια πινάκων φωτισμού με κοπή καλωδίων, αφαίρεση μετρητών, φυσιγγίων & ασφαλειών και σπάσιμο των προστατευτικών λουκέτων, με αφαίρεση καπακιών από κολώνες φωτισμού, σπάσιμο των λαμπτήρων κ.λπ. Χαρακτηριστικό δείγμα δολιοφθοράς ήταν, τον Φεβρουάριο του 2017, η ένωση των γυμνών καλωδίων σε ένα κεντρικό πίλλαρ της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, αποσκοπώντας στην δημιουργία βραχυκυκλώματος με πιθανό τραυματισμό.

Ο Δήμος Αιγάλεω πέραν των καθημερινών παρεμβάσεων, έχει προβεί, ιδιαίτερα, σε σύσταση ειδικού συνεργείου για την καθημερινή επιθεώρηση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της πόλης μας. Παράλληλα καλούμε τους συμπολίτες μας να ενημερώνουν άμεσα τη δημοτική αρχή στο 1515 για κάθε περιστατικό.

Προσέχουμε όλοι τη γειτονιά μας, προστατεύουμε την πόλη μας!

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

katharismosAlsous9

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάτοικοι και φορείς συμμετείχαν στη συμβολική δράση καθαριότητας του Δήμου Αιγάλεω στο Άλσος «Μπαρουτάδικο», έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2018, φόρεσαν τα γάντια τους και με τσουγκράνες, σκούπες, φαράσια, σακούλες και διάθεση για προσφορά, μάζεψαν σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά. Η δράση έγινε με την καθοδήγηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την βελτίωση της εικόνας του Άλσους και την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και πυρκαγιάς.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας πυροπροστασίας, όπου διαπιστώθηκε από τον Αντιπύραρχο, Διοικητή 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Χρήστο Πλατά και τον Προϊστάμενο Τμήματος Κεντρικού, Νοτίου, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθηνών της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Αναστάσιο Χαχλάκη, η εγρήγορση του ανθρώπινου δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγάλεω, η άριστη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου και του συστήματος πυροπροστασίας του Άλσους. Στην άσκηση έλαβε μέρος η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Αιγάλεω.

Στη δράση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Βασιλειάδης, Νίκος Νικητάκης, Γιώργος Παπαδιάς, Κώστας Φίλης και Γιάννα Χριστόγλου, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για το Αιγάλεω» Γιάννης Γκίκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μάκης Ζάχαρης, Δημήτρης Μπέσης και Τάσος Σαράντου και ο Υποπυραγός του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Σοφοκλής Ουλής.

16η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

anthokomiki 4

16η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 3 Ιουνίου, η 16η Ανθοκομική Έκθεση στο Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι μαζί με την περιήγηση τους στη μεγάλη ποικιλία ανθόφυτων, θάμνων και δέντρων, απόλαυσαν το εμβληματικό άλσος της πόλης μας.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των επισκεπτών στις μουσικές εκδηλώσεις που πλαισίωναν την έκθεση, στην επίδειξη του αθλήματος «petanque» και ειδικά των παιδιών στο θέατρο σκιών, την αφήγηση παραμυθιού και τα εικαστικά εργαστήρια.

Η προσπάθεια για περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας συνεχίζεται.  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σας καλούμε το Σάββατο 9 Ιουνίου στη συμβολική δράση καθαρισμού του Άλσους μας, που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την άσκηση ετοιμότητας πυροπροστασίας από την Πολιτική Προστασία με τη Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Αιγάλεω.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ

tournoua podosfairou 4

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ

Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τελικοί αγώνες του τουρνουά Ποδοσφαίρου δημοτικών σχολείων, που διοργάνωσαν ο Δήμος Αιγάλεω και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Στη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό αθλητικό κέντρο «Εύα Χριστοδούλου», συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από 15 δημοτικά σχολεία του δήμου. Οι δάσκαλοι και οι γυμναστές που συνόδευαν τα παιδιά καθ΄ όλη τη διάρκεια των αγώνων του τουρνουά, βραβεύθηκαν για τη συμβολή τους στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και τη δημιουργία κλίματος ευγενούς άμιλλας. 

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιάννα Χριστόγλου, ο αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής κ. Στέλιος Βασιλειάδης, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων «Συμμαχία για το Αιγάλεω» κ. Γιάννης Γκίκας και «Αιγάλεω Νέα Εποχή» κ. Λάμπρος Σκλαβούνος, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης «Ώρα Αιγάλεω»  κ. Ηλίας Μάνδρος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Αγγελόπουλος. Την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω εκπροσώπησαν η κ. Βιργινία Γεωργοπάνου (Πρόεδρος), η κ. Θεοδώρα Σιδηροπούλου (Γραμματέας), η κ. Ρίτσα Τιρτιράκη (Αντιπρόεδρος), ο κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης (Ειδικός Γραμματέας), ο κ. Γιώργος Αντωνίου (Ταμίας) και ο κ. Χαράλαμπος Μαστορόπουλος (μέλος).

Καθοριστική, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων του τουρνουά, ήταν η συμβολή του Συνδέσμου Διαιτητών Αθήνας και της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω (ΕΠΟΜΕΑ).

 

 

Να θωρακίσουμε την απλή αναλογική

ΜΠΙΡΜΠΑΣ - ΑΓΑΛΕΩ

Δεν λαμβάνει υπόψη της ιδιαιτερότητες της χώρας, τη θεσμική μνήμη από τους χώρους που λειτούργησε και το ιστορικό των τοπικών συγκρούσεων για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις ανά την επικράτεια

Του Δημήτρη Μπίρμπα*

Κεντρικό στοιχείο της επικείμενης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας -ως πρώτο βήμα- του “Κλεισθένη Ι” είναι το ζήτημα της τοπικής δημοκρατίας. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του πλειοψηφικού, στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, αντιπολιτευόμενου χώρου επικεντρώνονται στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, της απλής αναλογικής και στις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι το σημερινό υπερπλειοψηφικό σύστημα, στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Το 18% και το 20% των παρατάξεων του πρώτου γύρου μεταφράζεται μετά τη “μονομαχία” σε 60% (!) στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Γεγονός που δημιουργεί προφανείς στρεβλώσεις και πολλές φορές υπερβολικές δεσμεύσεις για το μέλλον των πόλεων, χωρίς στοιχειώδη συναίνεση. Διαμορφώνει επίσης περιβάλλον τόσο για καλλιέργεια ιδιοκτησιακών αντιλήψεων στους διοικούντες, όσο και για μηδενιστικές και ισοπεδωτικές επιθέσεις, εφ’ όλης της ύλης, από τους αντιπολιτευόμενους. Αφού ο πρώτος “τα παίρνει όλα”, οι κάθετες διαφοροποιήσεις και οι ατέρμονες καταγγελίες φαίνονται “λογικές” και έτσι διχάζονται οι τοπικές κοινωνίες και διαπαιδαγωγούνται στην εξοικείωση με έναν απολίτικο καταγγελτικό λόγο άλλωστε έτσι γίνεται πάντα - βρε αδερφέ.

Σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, όπου ιστορικά η πολιτική ζωή της χαρακτηρίζεται από ολοκληρωτικά αντιμαχόμενα δίπολα, η ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων και προγραμματικών συνεννοήσεων έχει υπάρξει μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες -πόλεμοι, δικτατορίες, καταστροφές- και όχι πάντα. Αν συνδυαστεί δε με το προσωποκεντρικό, αρχηγικό μοντέλο σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου, την ατελή λειτουργία των θεσμών ελέγχου και το πελατειακό σύστημα που κυριαρχούσε, μέχρι πρότινος, στην κοινωνία ως το πεδίο εξέλιξης και “τακτοποίησης” των πολιτών, γίνεται κατανοητή η λυσσαλέα αντίδραση στην εφαρμογή της απλής αναλογικής από παλιούς και νεόκοπους συντηρητικούς.

Αντίδραση ιδιοτελής για το μεγάλο μέρος του παλιού δικομματικού συστήματος αλλά και ειλικρινής από ένα σημαντικό μέρος του, που προβληματίζεται προβάλλοντας τη σημερινή κυρίαρχη κατάσταση σε πολλά δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, της ολοκληρωτικής αντιπολίτευσης του “όχι σε όλα”, στα περισσότερα σημαντικά, πολιτικά και αναπτυξιακά ζητήματα. Ολοκληρωτική άρνηση των προτάσεων της διοίκησης που φτάνει ακόμα στο μπλοκάρισμα, αν τους δοθεί η δυνατότητα (κρίση στη διοικούσα παράταξη), της στοιχειώδους λειτουργίας τους.

Είναι εύλογα όλα αυτά; Και βέβαια είναι, αλλά η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι η μεταφορά κυριολεκτικά σε άλλο πλανήτη λειτουργιών. Ειρήσθω εν παρόδω, τα συστήματα της απλής αναλογικής αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο στην ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση και θέση της ελληνικής Αυτοδιοίκησης έως το 2010. Προσιδιάζει κάποιο απ’ αυτά με το προτεινόμενο σύστημα; Όχι, γιατί θεσμικά είναι διαφορετικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης από χώρα σε χώρα και σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό διοικητικό σύστημα (ενιαία - ομόσπονδα κράτη, αυτόνομες περιοχές, μητροπολιτικοί δήμοι, δύο ή τρεις βαθμοί Αυτοδιοίκησης κ.λπ.), αλλά και γιατί τα κυρίαρχα κεντρικά πολιτικά εκλογικά συστήματα διαφέρουν μεταξύ τους σημαντικά. Το προτεινόμενο σύστημα -εκλογή δημάρχων- επικεφαλής παράταξης σε δεύτερο γύρο (αν δεν έχει πλειοψηφία στον πρώτο) και εκλογή δημοτικού συμβουλίου από την πρώτη Κυριακή αποτελεί δημοκρατική τομή που λαμβάνει υπόψη την ιστορικά διαμορφωμένη αντίληψη, δίνοντας στο πρόσωπο των δημάρχων - περιφερειαρχών τη δημοκρατική νομιμοποίηση για την πρωτοβουλία επιδίωξης της σύνθεσης και των προγραμματικών συγκλίσεων στα συμβούλια.

Είναι ένα ριζοσπαστικό δημοκρατικό βήμα και όχι ένα άλμα στον “ουρανό της δημοκρατίας”, που αποτελεί για κάποιους η έμμεση εκλογή του δημάρχου - περιφερειάρχη από το δημοτικό - περιφερειακό συμβούλιο. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει άλλες θεσμικές προδιαγραφές και λειτουργίες πέραν της ωρίμανσης συνειδήσεων και συμπεριφορών τόσο των αιρετών όσο και των πολιτών.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε τον θεσμικό, αποφασιστικό και κανονιστικό ρόλο του δημοτικού - περιφερειακού συμβουλίου. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε συνδικάτο, ούτε επιστημονικό σωματείο. Οι αποφάσεις της παράγουν άμεσα νομικά και ρυθμιστικά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων, δεν είναι χώρος ατέρμονων διαβουλεύσεων.

Η προσπάθεια εφαρμογής της απλής και άδολης, χωρίς μέτρο αναλογικής αποτελεί το αδύναμο σημείο της νομοθετικής πρότασης. Δεν λαμβάνει υπόψη της ιδιαιτερότητες της χώρας, τη θεσμική μνήμη από τους χώρους που λειτούργησε και το ιστορικό των τοπικών συγκρούσεων για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις ανά την επικράτεια.

Η λειτουργία της “απλής και άδολης” αναλογικής άμεσα θα είχε νόημα σε μια απολύτως κομματικοποιημένη Αυτοδιοίκηση, εκεί που υπάρχει ένα ισχυρό εσωτερικό πλαίσιο δεσμεύσεων. Σε μια χώρα που, στους κορυφαίους της επιστημονικούς συλλόγους, ΤΕΕ, δικηγορικούς κ.λπ., αυτό που χαρακτηρίζει την εφαρμογή της “απλής και άδολης” είναι υπερβολικά πολλές υποψηφιότητες που καταλήγουν στα συμβούλια “αρχηγών”. Σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και πόρων σε δύο μητροπολιτικές περιοχές και αχανείς δήμους μικρού πληθυσμού και μικρής αστικής πυκνότητας, όπου οι ενοποιήσεις (αναγκαίες σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι με τον τρόπο που έγιναν, ανορθολογική χωροταξία χωρίς πόρους και ενδοδημοτική αποκέντρωση) του “Καλλικράτη” αλλά και του “Καποδίστρια” δεν έχουν αφομοιωθεί, είναι σχεδόν σίγουρη η έκρηξη των τοπικισμών και ο κατακερματισμός λόγω φιλοδοξιών, ενώ πιθανά διευκολύνεται και η έκφραση τοπικών μικροσυμφερόντων.

Στα μεγάλα και μεσαία αστικά κέντρα άλλωστε, το μέτρο εκλογής είναι κάτω από το 3%, ενώ στις περισσότερο λειτουργούσες πολιτικά - κομματικά περιφέρειες κάτω και από 2% - στην Αττική λιγότερο από 1%. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση μη έκφρασης στοιχειωδώς υπαρκτών πολιτικών σχηματισμών και κινημάτων.

Η εκλογή με απλή αναλογική, και μέτρο που αποτελεί και την πλειοψηφία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, λειτουργεί και διαπαιδαγωγητικά στην εκ των προτέρων συνεύρεση όμορων πολιτικών χώρων μικρής εκλογικής αντιπροσώπευσης.

Είναι σίγουρο, ότι οι δυσκολίες λόγω της έλλειψης κουλτούρας συμμαχιών θα είναι στην πρώτη εφαρμογή της αρκετές. Ας μην τη δυναμιτίσουμε, γιατί είναι επίσης βέβαιο ότι οι αδυναμίες σύγκλισης θα οδηγήσουν de facto στην ισχυροποίηση, με αναγκαστική θεσμική παρέμβαση, των δημάρχων - περιφερειαρχών. Γιατί, το τονίζω ξανά, η Αυτοδιοίκηση είναι πολιτειακός θεσμός άμεσης παρέμβασης και ρύθμισης του μεγαλύτερου κομματιού της καθημερινότητας των πολιτών. Ας μην ξαναφέρουμε τον δημαρχο-περιφερειαρχο-κεντρισμό από το παράθυρο.

Η επένδυση “αποτυχίας” στην εφαρμογή από τον συντηρητικό χώρο θα συνεισφέρει αρνητικά στην αποδοχή της από την κοινωνία και την καθιέρωσή της και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι Μητσοτάκης και Βορίδης τονίζουν διαρκώς, δημόσια αλλά και εντός συσκέψεων στα γραφεία ότι τον πρώτο νόμο που θα καταργήσουν, αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, που δεν το νομίζω, είναι η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση.

Ας τη θωρακίσουμε. Το χρειάζεται. Το χρειαζόμαστε.

* Ο Δ. Μπίρμπας είναι δήμαρχος Αιγάλεω

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.