Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021
Blue Red Green

 

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

d42488a

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι:

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών. Σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.

Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους.

Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει το μηχανισμό σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» (Δήμοι, Υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις) και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής»

patoulis pat 1

Γ. Πατούλης: «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές»

Τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έλαβε χθες το βράδυ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής». Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη έγκριση της Μελέτης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της διοίκησης να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Παραλάβαμε μια βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα

Σχολιάζοντας την κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισήμανε: «Παραλάβαμε μια βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα. Με τη νέα εγκατάσταση εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, δίδεται λύση στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή των νέων μονάδων, αξιοποιείται και το βιοαέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα προηγούμενα χρόνια τα περί ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή ήταν συνθήματα που ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Οι προηγούμενες διοικήσεις, όχι μόνο δεν προχώρησαν ούτε στο ελάχιστο την ανακύκλωση, αλλά λόγω της απραξίας τους και προκειμένου να μην μείνουν τα σκουπίδια στον δρόμο αποφάσισαν να επεκτείνουν τον ΧΥΤΑ στη Φυλή που υποσχόταν ότι θα κλείσει. Εμείς όμως κάνουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις πράξη. Οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της Πανδημίας η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ προχωρούν σταθερά στην υλοποίηση του σχεδίου για ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. «Έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή. Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Βάζουμε τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και προχωρούμε με σταθερά βήματα. Δε θα επιτρέψουμε οι πολίτες της Αττικής να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους. Στόχος είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών».

Εισηγητής ήταν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκης και κεντρικός ομιλητής ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας
Στις εισηγήσεις τους τόσο ο κ. Παπαδάκης, όσο και ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκαν στα οφέλη της νέας εγκατάστασης. Ειδικότερα όπως ανέφεραν με την νέα εγκατάσταση προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ εξασφαλίζεται η συλλογή του βιοαερίου και η μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία διατίθεται στη ΔΕΗ. Επιπλέον στο νέο κύτταρο θα γίνεται καθημερινή κάλυψη του ανάγλυφου με στόχο τον σημαντικό περιορισμό των οσμών. «Δίνουμε μία λύση στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα διαφυλάττουμε το λεκανοπέδιο από μια υγειονομική βόμβα μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων μονάδων που θα είναι και η οριστική λύση». Παράλληλα αναφέρθηκαν και στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Περιφέρεια στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιεί για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες:
1) Τη στροφή προς την κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων,

2) Ρεαλιστικές λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα

3) Ενίσχυση της ανακύκλωσης, μια στρατηγική επιλογή «για να φτιαχτεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Με τη συνδρομή, το σχεδιασμό και τη καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες η Περιφέρεια ανέλαβε δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική στροφή προς την κυκλική οικονομία.
Βασικοί στόχοι
- Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
• Δημιουργία 10 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.
• Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
• Παραλαβή σταδιακά 60 φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και μονάδες ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά
• Επικαιροποιούνται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.
• Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο μεταβατικό διάστημα.
• Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών νέων «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό
• Παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής.
• Προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.
• Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
• Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής στον ΕΔΣΝΑ που ισχύει από 1-1-2021, με την οποία δίνεται κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή».

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Επιτέλους, έπειτα από τόσα χρόνια, διευθετείται το θέμα των δασικών χαρτών, προς όφελος των πολιτών και της διασφάλισης των περιουσιών τους»

ΔΑΣΙΚΟΙ-ΧΑΡΤΕΣ-DASIKOI-XARTES

Την αναγκαιότητα ν’ αποκτήσει επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών, η Ελλάδα δασικούς χάρτες, υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, κατά τη συζήτηση του θέματος «Επαναπροσδιορισμός των Δασικών Χαρτών στα Ιόνια Νησιά και Σύσταση Ομάδων Εργασίας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών», στη σαββατιάτικη (20 Φεβρουαρίου 2021) συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη μέσω του e:Presence.gov.gr.
Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σημείωσε ότι το εν λόγω θέμα την απασχολούσε από την εποχή της θητείας της ως ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζοντας πως ήρθε η στιγμή οι δασικοί χάρτες στην Ελλάδα να διευθετηθούν και να καθοριστούν, προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την έλλειψη νομικά κατοχυρωμένου πλαισίου.
Το περιφερειακό συμβούλιο ενημερώθηκε εκτενώς για το θέμα των δασικών χαρτών -σε μια συζήτηση που διήρκεσε αρκετές ώρες- από τα στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, προϊσταμένους της Γεν. Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και Δασικών έργων & Υποδομών, Ευάγγελο Γκουντούφα και Σταύρο Τσιλίκουνα.
Όπως επεσήμαναν -μεταξύ άλλων- τα δύο στελέχη του ΥΠ.ΕΝ., ο προσδιορισμός των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική επιταγή από το 1975, με την Ελλάδα να είναι σήμερα η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ρυθμίσει το θέμα αυτό. Μάλιστα, ο προσδιορισμός των δασικών χαρτών αποτελεί προαπαιτούμενο -και όχι παράλληλο έργο- της κτηματογράφησης. Ο προσδιορισμός των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τους κ.κ. Γκουντούφα και Τσιλίκουνα, θα εξασφαλίσει, αφενός την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου τον ίδιο τον πολίτη, που πλέον θα κινείται με ασφάλεια σε ένα νομικά κατοχυρωμένο περιβάλλον.
Μετά τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των υπόλοιπων περιφερειακών συμβούλων, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση, η οποία συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις της Περιφερειακής Αρχής, με την πρωτοβουλία της παράταξης «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αλεξάκη.
Η πρόταση ανέφερε τα εξής:
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη και υποχρέωση να εκπονηθούν οι δασικοί χάρτες και στην χώρα μας. Επισημαίνουμε έντονα ότι, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες, που αφορούν στα Ιόνια νησιά παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον χαρακτηρισμό των περιοχών. Γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος και πολύπλευρη διαδικασία για τη διόρθωσή τους.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
Να αποσυρθεί άμεσα για διόρθωση η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να προσαρμοσθούν στα πραγματικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, εμφανή σφάλματα στην αποτύπωση(ελαιώνες, αμπελώνες) κλπ. Στην συνέχεια να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) μηνών, πλέον του ενός (1) μηνός για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων.
Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν. Για τις μη δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας.
Οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ να μην θίγονται από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.
Τα γεωτεμάχια που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν δασική μορφή, να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις.
Οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των ενστάσεων να μην καταβάλουν παράβολο.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτίθεται να ενημερώσει, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Δασικές υπηρεσίες, τους πολίτες των νησιών μας για τα θέματα των δασικών χαρτών.
Οι Δήμοι άμεσα να συνεργασθούν με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες, για την ένταξη των σχεδίων πόλεων στην εκπόνηση των δασικών χαρτών».
Σημειώνεται ότι όπως ενημέρωσαν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου τα δύο διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, οι δασικοί χάρτες για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας θα είναι αναρτημένοι μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ έχει προβλεφθεί η σύσταση τουλάχιστον 300 επιτροπών, οι οποίες θα αναλάβουν ταχύτατα τον έλεγχο των αιτήσεων αντίρρησης από τους πολίτες. Οι αιτήσεις αυτές, εξάλλου, θα μπορούν να υποβληθούν ατελώς, καθώς γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπήρξε από το ΥΠ.ΕΝ. η πρόβλεψη για τα «πρόδηλα σφάλματα».

Ψυχική υγεία και αξιοποίηση συνεργασιών και πόρων τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της Περιφερειάρχη με την Υφυπουργό Υγείας

ΡΑΠΤΗ-ΚΡΑΤΣΑ-768x828

 

Την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, υποδέχθηκε στο γραφείο της, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021.
Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας, το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Συνοχής και Απασχόλησης, Κώστας Ζορμπάς, η Χωρική Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη και ο Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας.
Η κα Ράπτη, η οποία συνοδευόταν από συνεργάτες της και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υγείας, έγινε δέκτης συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά της κας Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.
Ειδικότερα, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της κτιριακής περιουσίας του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με στόχο την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και οι δομές υγείας στην Κέρκυρα, ενώ την ίδια στιγμή -όπως παρατήρησε η Υφυπουργός Υγείας- τα κτίρια ρημάζουν. Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η καλή προετοιμασία ώριμων προτάσεων θα δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν έργα στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής τέθηκε, εξάλλου, το θέμα της ανάγκης για ιδιαίτερη δομή στην 6η Υ.ΠΕ., που θ’ ασχολείται με τα ζητήματα και τις ανάγκες της Π.Ι.Ν., η οποία, άλλωστε, είναι η μόνη νησιωτική Περιφέρεια στην συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια. Και στο θέμα αυτό, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, έδειξε θετική διάθεση συμφωνώντας ότι χρειάζεται μια πιο άμεση επικοινωνία των Ιονίων Νήσων με την διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ.Συζητήθηκε, εξάλλου, η ανάγκη της εκπροσώπησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα δ.σ. των Γενικών Νοσοκομείων της Π.Ι.Ν. δεδομένης της συνεργασίας και της οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της Περιφέρειας, σε όλα τα επίπεδα, προς τα Γενικά Νοσοκομεία των Ιονίων Νήσων. Η Υφυπουργός δεν ήταν αρνητική, εξέφρασε ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις δεδομένου ότι για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν οριζόντια νομοθετική παρέμβαση.
Στη συζήτηση έλαβαν τον λόγο επίσης ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. (πρώην ΝΟ.Δ.Ε.) Κέρκυρας της Ν.Δ., Γιάννης Κοντός, η υπεύθυνη Τομέα Υγείας της Ν.Δ., Μαριλένα Μάστορα και ο πολιτευτής της Ν.Δ. και πρώην Δήμαρχος Παρελίων, Σπύρος Κροκίδης, θέτοντας στην Υφυπουργό Υγείας το θέμα της αναγκαιότητας πρωτοβουλιών για την ψυχική στήριξη των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων και των Παξών, όπως και το θέμα της υποστήριξης (σε επίπεδο προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών) της δομής ψυχικής υγείας «Διάπλους».
Η κα Ράπτη εξέφρασε το ενδιαφέρον της και για τη δομή «Διάπλους» προτρέποντας για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά και για τα ακριτικά νησιά στο Βόρειο-δυτικό άκρο της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για κλιμάκιο αποτελούμενο από ψυχολόγους, το οποίο θα μπορεί να μεταβαίνει στα Διαπόντια Νησιά και τους Παξούς, όπως επίσης και για αξιοποίηση των προγραμμάτων τηλέ-ιατρικής και συμβουλευτικής, που θα μπορούσαν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα προσβασιμότητας στους συγκεκριμένους νησιωτικούς προορισμούς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Συνοχής και Απασχόλησης, Κώστας Ζορμπάς, παρουσίασε μάλιστα, στην Υφυπουργό την ένταξη της ψυχικής υγείας στο πρόγραμμα τηλέ-ιατρικής προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργάζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συνόδευσε, εξάλλου, την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη και στη συνάντησή της με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέα Φλώρο.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το εύρος των δραστηριοτήτων και ο προγραμματισμός για το Ερευνητικό Κέντρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τομείς, όπως η βιοϊατρική.
Ο Πρύτανης ενημέρωσε την Υφυπουργό Υγείας ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει δομή στήριξης των ευάλωτων -κοινωνικά και ψυχικά- ομάδων των φοιτητών του. Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τόνισε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται αν αναμονή προτάσεων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τόσο ερευνητικού, όσο και κοινωνικού περιεχομένου προς την κατεύθυνση, είτε της έρευνας, είτε της στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Mε πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνεται αύριο, 14 Φεβρουαρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Πετρούπολης, εθελοντική αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

patoulis pat

Γ. Πατούλης: «Απευθύνουμε στους συμπολίτες μας κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προκειμένου όλοι μαζί να ενισχύσουμε την ομπρέλα προστασίας των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας»

Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το "Όλοι Μαζί Μπορούμε’’, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και με τη στήριξη του Ποδηλατικού Δρομικού Συλλόγου Οδυσσέας Πετρούπολης και της Αντιπεριφέρειας Δυτικού τομέα Αθηνών, αύριο, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο Κλειστό Γυμναστήριο Πετρούπολης «ΝΙΚΟΣ ΠΑΞΙΜΑΔΑΣ» (Κώστα Βάρναλη και Βέργας Πετρούπολη).

Η αιμοδοσία θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί έως τις 02:00 μ.μ.. Το αίμα θα διατεθεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Νοσοκομείου Παίδων « Η Αγία Σοφία».

Τη δράση υποστηρίζουν επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Τον συντονισμό από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής έχει η ειδική συνεργάτης Άθλησης του Περιφερειάρχη Αττικής, Χ. Γαλανοπούλου.

Σε μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

«Απευθύνουμε στους συμπολίτες μας κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προκειμένου όλοι μαζί να ενισχύσουμε την ομπρέλα προστασίας των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει προσφορά αίματος, η οποία θα βοηθήσει το Ιατρικό προσωπικό να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Τομέα Α. Λεωτσάκος υπογραμμίζει: «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οφείλουμε να στηρίξουμε τους συνάνθρωπους μας που έχουν ανάγκη, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προσπάθεια του Περιφερειάρχη Αττικής μέσα από την αιμοδοσία που αποτελεί πράξη προσφοράς ,αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης».

Τρόπος μετακίνησης των εθελοντών αιμοδοτών

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει εκδώσει η ΠΟΣΕΑ σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης των εθελοντών αιμοδοτών, επισημαίνονται τα εξής: «Οι Εθελοντές Αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύεται η ταυτοπροσωπία και μια απλή ιδιόχειρη ατομική και ενυπόγραφη δήλωση, που να αναφέρει ότι μετακινούνται για να προσφέρουν εθελοντικά αίμα, στην περιοχή που διενεργείται η Εθελοντική Αιμοδοσία ή από Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ή από άλλον Φορέα, τον ακριβή τόπο και την ώρα που πραγματοποιείται η Αιμοδοσία. Επίσης μπορούν να ζητούν και Βεβαίωση από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας που διενεργεί την αιμοληψία για την επιστροφή τους στην οικία τους».

Υποκατηγορίες

  Το ραδιοφωνο της Αυτοδιοικησης

webradio3

menoume asfaleis ASPRO

Christmas-card-1200x800

Όλα τα νέα

Τοπικα νεα - Αιγαλεω

egaleo

Συνάντηση εργασίας αιρετών γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα ισότητας στο δήμο Αιγάλεω

Το Μουσειο Ελιας στην Σπαρτη

mouseio elias

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

ΑΛΣΟΣ «ΓΟΥΔΕΣ»

goude

Tο άλσος «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΟΥΔΕΣ» στην Σπάρτη

εκθεση φωτογραφιας

ekthesi photo

Έκθεση φωτογραφίας 'ντοκουμέντων' για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ''ταξιδεύει'' ήδη εντός και εκτός Κρήτης.